(9.10 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

To, co jsme tady včera viděli, nemohu nazvat jinak než vládní puč. V historii Sněmovny... (Hlučení a bouchání do lavic z řad poslanců v pravé části sálu.) ... v historii Sněmovny se to nikdy nestalo, abyste se zvedli, vy, kteří máte odpovídat na otázky opozice, abyste se zvedli a odešli jste pryč včetně ministrů zodpovědných za tuto zemi. Nikdy se to nestalo. Vy jste včera potvrdili dvě věci. Za prvé, že Markéta Pekarová Adamová říká to, co si opravdu myslí, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, že si to opravdu všichni myslíte. (Potlesk zleva). A za druhé, to, co jste včera předvedli, byl čistokrevný neomarxismus. To znamená: My máme pravdu, nikdo jiný, my máme pravdu a tu vaši slyšet nechceme, a když se nás na něco ptáte, odcházíme pryč. A já jenom čekám, kdy přijde ta třetí věc, ten třetí bod, a to bude kriminalizace každého, který si dovolí říct nebo myslet jinak, než vy uznáte za vhodné. (Opět hlasitý potlesk zleva a současně nesouhlasné bouchání do lavic zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím přece jen o mírné zklidnění emocí. Nyní je v pořadí přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové. Já bych také ráda zařadila bod, který jsme měli projednávat včera v 18 hodin, a to je Strategie zvládání uprchlické vlny. Dovolila bych si ho zařadit dnes v 10 hodin napevno, protože jsem přesvědčena o tom, že tento dokument a tento migrační plán by měl mít daleko větší prioritu než stavební zákon.

Musím říct, že včera, vy všichni víte, že hnutí ANO bylo to, které prosadilo, že včera se tento bod v 18 hodin projednával. Já jsem tady vystoupila velmi věcně a korektně, pouze jsem shrnula věci. To, že ta strategie už tady měla být do 30. března 2022, pak do 14. dubna 2022, a že mě hrozně mrzí, že do současné doby nemáme ten dokument v tištěné podobě, respektive že existuje pouze ten dokument ze 14. dubna, a zároveň jsem ve svém projevu řekla, že určitě by bylo dobré a doporučuji, aby vystoupil pan ministr Rakušan, že hnutí ANO je připraveno na jeho slova v rámci té strategie reagovat. A zároveň že bychom se pak chtěli dohodnout na nějakém závěrečném usnesení.

Opravdu jsem přesvědčena o tom, že ta strategie je důležitá pro všechny lidi, pro všechny hejtmany, pro všechny starosty a je nutné ji tady na půdě Poslanecké sněmovny projednat. Proto vás žádám, především vládní koalici, abyste podpořili to, aby se dnes tato strategie projednávala v 10 hodin místo stavebního zákona. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čili se jenom ujišťuji, paní místopředsedkyně, chcete to předřadit před stavební zákon? Ano, předřadit před již zařazený bod 77.

A paní předsedkyně Alena Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, abych zrekapitulovala, protože jsem tu byla jako i další z vás, co se vlastně včera stalo. Hnutí ANO už velmi dlouho požaduje - a je jedno, jestli se to jmenuje strategie, priority, program, plán, nám to je úplně jedno - ale požaduje zodpovězení otázek, které se legitimně nabízí, na které se ptají občané v souvislosti se zvládáním uprchlické krize. My chceme jenom slyšet jednoduché odpovědi na otázky, které se týkají zdravotnictví, školství, ubytování.

Včera tady velmi korektně moje kolegyně, paní profesorka Válková, se ptala: Byli jste se podívat na hlavním nádraží v Praze, kde leží rodiny s malými dětmi v nehygienických podmínkách, kde se batolí roční až pětileté děti? Byli jste se tam podívat? A to jsou věci, na které jsme chtěli znát odpověď. Dlouho po ní voláme.

Hnutí ANO včera neudělalo nic, za co bychom se měli stydět. Moje kolegyně, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, tady mluvila zhruba tři minuty, to se dá lehce změřit. Požádala, uvedla ten bod, musela ho uvést podle jednacího řádu, to byla její povinnost, a čekali jsme především na vyjádření ministra vnitra. Nezlobte se na mě, čtyři roky jsem byla členka vlády. Já se absolutně neztotožňuji s některými výroky, které tu včera zazněly, a nikdy jste od nikoho z hnutí ANO nic neslyšeli, co by bylo proti uprchlíkům namířeno. Já vám ale říkám, jako bývalá členka vlády, která tady čtyři roky seděla, že kdybychom se měli zvednout a odejít vždycky, když byl někdo z nás urážen, tak Sněmovna nezasedala nikdy. Děkuji vám. (Bouřlivý potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jen pro pořádek konstatuji, že nezazněl návrh na bod pořadu, a nyní paní místopředsedkyně Věra Kovářová, poté pan předseda Výborný. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Musím reagovat na slova pana předsedy Fialy, který řekl, že včera byl puč vlády. Já jenom podotýkám, že jsem byla zřejmě na nějaké jiné schůzi, protože to byl puč Tomia Okamury a puč SPD. Uvědomte si, co říkáte. A reakce... Musím reagovat také na paní předsedkyni Schillerovou. Jak jsme mohli odpovídat na otázky, naši ministři zde byli připraveni, Tomio Okamura blokoval celou schůzi. Tak si to srovnejte v rámci opozice. Děkuji. (Hluk v sále a potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji paní místopředsedkyni. Opět konstatuji, že tak jako u předřečnice, ani zde nezazněl návrh na změnu pořadu schůze. Prosím, vraťme se k pořadu schůze.

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Výborný, pak se hlásí předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové. Na začátek, abych předešel debatám o tom, zda respektujeme či nerespektujeme jednací řád, předesílám, že přicházím jako předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a chci se připojit a přihlásit k návrhu na úpravu programu dnešního dne jednání Poslanecké sněmovny, jak zde byl přednesen panem vicepremiérem Vítem Rakušanem. Bylo to po dohodě a já se k tomu za poslanecký klub KDU-ČSL také hlásím.

A teď mi dovolte dvě poznámky. Bylo naprosto oprávněné a opodstatněné, že ministři včera opustili jednací sál. Podstatný rozdíl oproti tomu, co tady teď říkala paní předsedkyně Schillerová, byl ten jeden a zásadní. To, co tady včera zaznívalo z úst jednoho člena tohoto zákonodárného sboru, byla snůška lží, nenávisti, xenofobie. Nic takového tady v minulém období z našich úst nikdy nezaznívalo. Tento projev si v ničem nezadá s projevy vlajkařů, s projevy českých fašistů na konci první republiky a během druhé republiky, můžete se podívat do stenozáznamů této Poslanecké sněmovny, a to byli ti, kteří potom zhusta kolaborovali s nacisty. Takový projev jsme tady slyšeli a pan předseda Fiala, Radim Fiala, má v jedné věci pravdu: ano, takové projevy tady nemají co zaznívat. A já říkám jednoznačně, takový poslanec má mlčet, mlčet, než tady urážet, lhát, vytvářet atmosféru zla a nenávisti. To jsme bohužel včera slyšeli.

A poznámka k paní předsedkyni. Samozřejmě že vás o debatu nad strategií nepřipravíme, proto jsme dnes jasně navrhli, aby byla projednána, představena, aby se k ní vedla diskuse po 10. hodině, novela zákona stavebního, což je velmi stručná záležitost, byla tady už v mnoha hodinách diskutována, týká se pouze posunutí účinnosti, může být schválena v řádu několika málo minut. Paní předsedkyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, moc dobře to víte i vy, pojďme to tak udělat. V 10.15 může být hotovo a do 13.30 máme prostor pro tu diskusi, na kterou jsme bohužel, bohužel díky fašistickému projevu Tomia Okamury včera neměli prostor. Děkuji. (Silný potlesk zprava.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP