(9.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to bylo připojení k návrhu změny program. A nyní shrnuji, s přednostním právem je přihlášen pan předseda Fiala a poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Na to se snad ani nedá reagovat, ale já musím. To nám tady říká lidovec, který se klaní banderovcům a jezdí na srazy Sudetoněmeckého landsmanšaftu (Potlesk a hluk v sále.), kteří vozí zbraně neonacistickým praporům na Ukrajinu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím v mezích slušnosti, prosím v mezích slušnosti!

 

Poslanec Radim Fiala: To vůbec nebudu komentovat. Ale já jsem přišel komentovat vaše řízení schůze, paní předsedající, protože si myslím, že jednací řád - aspoň si to tedy myslím - platí přece pro všech dvě stě poslanců stejně. Jestli je nějaké změna od včerejška, tak mi to řekněte, ale my jsme tady vždycky voláni k tomu, abychom dodržovali jednací řád, abychom se chovali přesně podle jednacího řádu, a my se snažíme chovat se podle jednacího řádu, tak se podle něho chovejte taky. A vy, paní předsedající, když vám říkám, že nerespektujete jednací řád, tak se díváte z okna, abyste to nemusela přerušit. Takže dávám námitku proti postupu předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Samozřejmě na to máte právo, jenom bych si dovolila upozornit, že je tady naprosto běžným zvykem, že s přednostními právy se vystupuje s krátkými komentáři k dění, jak koalice, tak opozice. Tak to tu funguje.

Takže sice nezaznělo úplně jasné myslím odůvodnění, námitka se hlasuje bezprostředně. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Zazněla tedy námitka pana předsedy klubu SPD Radima Fialy proti postupu předsedající.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto námitku, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 83 bylo přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 90. Námitka byla zamítnuta.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu přednostnímu právu, a to je paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já budu krátká, jak jste říkala. Doplním to, že se připojím jménem klubu hnutí ANO k návrhu na zařazení bodu Uprchlická strategie, tak jak přednesla paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Ona to ještě dopřesní po mém vystoupení, s vaším svolením.

Chtěla bych říct, že nebudu nikterak apelovat na své kolegy a omezovat je v rozpravě, oni si řeknou to, co budou chtít říci, k jakémukoli tisku. My to tak prostě máme, že každý se může vyjádřit tak, jak chce. A samozřejmě, neříkám to ráda, ale hnutí ANO má sebrány podpisy poslanců, a pokud se nedočkáme uprchlické strategie, budeme muset požádat o svolání mimořádné schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla paní předsedkyně a ještě paní místopředsedkyně, obě s přednostním právem. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji velmi za slovo. Mě by velmi mrzelo, kdyby musela být svolaná mimořádná schůze na strategii zvládnutí uprchlické vlny, a chtěla bych vás požádat, protože všichni víte, že pak - a tam by se asi program schválil, protože jsem přesvědčena o tom, že k tomu mají co říct především komunální politici, starostové, hejtmani, kde tady máme velké zastoupení těchto lidí, aby nám také předali praktické zkušenosti, jak to dnes v území funguje, respektive nefunguje - a já, pokud dneska v deset hodin neschválíte ten bod, zařazení té strategie, tak...

Já pořád ten dokument nemám. Prosím vás, tak mi řekněte, je ta strategie, je ten plán? Já jsem ho doteď nedostala, já ho nemám. Pořád o to žádám pana ministra vnitra a nemám v ruce ten dokument. Tak si myslím... (Reaguje na námitku v sále.) To není, to není ten dokument, který bychom měli dostat. Znovu říkám, já jsem včera tady na chodbě potkala paní z Ministerstva vnitra, která měla manažerské shrnutí, které mi pan ministr vnitra slíbil, a řekla mi, že ho nemohu dostat. Nechápu, proč bych ho nemohla dostat. Proč by ho nemohla dostat opozice? Vždyť jsme tady my, kteří bychom se k tomu měli vyjadřovat. Takže já vás znova žádám.

Vy moc dobře víte, že stavební zákon je ten, který hnutí ANO v minulém funkčním období prosadilo, a dneska je tam návrh na zamítnutí, takže se dá předpokládat, že určitě ten proces nebude krátký. Pojďme a schvalme bod Strategie zvládání uprchlické vlny, včera na to byly tři hodiny, a pak se vrhněme na stavební zákon. Ale jestli dneska někdo říká, že má přednost stavební zákon před uprchlickou vlnou, před tím, co se tady děje v území, tak se tedy na mě nezlobte, ale to tedy prioritu určitě nemá. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla paní místopředsedkyně a nyní s přednostním právem pan ministr Marian Jurečka a poté pan předseda Josef Cogan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré ráno. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, myslím, že by bylo dobré, aby opravdu na úrovni poslaneckých klubů se došlo k nějaké rozumné gentlemanské dohodě, jak Sněmovna vlastně bude fungovat. Já jsem se díval do toho, jak jsem za posledních devět let vystupovat ve Sněmovně a byl jsem v roli jak toho, kdo zastupoval koalici, tak toho, kdo zastupoval opozici, a nemluvil jsem nikdy déle jak pětadvacet minut. Nikdy déle. Není možné tady chodit z vaší strany a říkat: Chceme mít prostor na opoziční okénko, chceme mít prostor mluvit k zákonům neomezeně dlouho, kdy tady společný návrh zákona, který podepíší všichni poslanci napříč politickým spektrem, jste minulý týden hodiny obstruovali čtením naprosto nesmyslných textů. Tak buď bude mít racionální způsob jednání, ta Sněmovna, nebo prostě budeme muset přistoupit k věcem, které změní způsoby fungování principů jednacího řádu této Sněmovny. (Hlasité projevy nesouhlasu.) Včera tady mluvil... Máme nejbenevolentnější jednací řád ze všech zemí, které jsou kolem nás dokola. K čemu je dobré, když člověk, který na billboardy dával, že nebude blábolit, tady přes tři hodiny čte naprosto nesouvisející texty k návrhu zákona, ke kterému má dávat komentář? K čemu to je dobré? (Potlesk vpravo.)

Včera tady mluvil Tomio Okamura, věci překrucoval, lhal, urážel, šířil nenávist. Několik poslankyň a poslanců z hnutí ANO šlo kolem, když jsem tady seděl, a říkali: To je hrůza, to se nedá poslouchat. A my máme nechat Sněmovnu běžet tady v tomto režimu? Jsou tady důležité zákony, které je potřeba projednat. My jsme byli včera připraveni jako gesční ministři odpovídat na otázky, na konkrétní kritiku, na konkrétní podněty k současné uprchlické situaci, a tady vystoupil někdo, kdo vůbec svým vystoupením nesměřoval k tomu, aby ty otázky kladl, ale zobecňoval tady věci a polemizoval o věcech, o kterých polemiku vést prostě nelze. Ne, nejsme někde jinde. Prostě poprosím - včera váš pan předseda, pane předsedo Fialo, tady nejenom na mne, ale i na ostatní reagoval...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prostřednictvím mým, prosím, a připomínám, že jsme stále v bodu pořad schůze.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: ... reagoval na to, ať my tady nemáme poznámky, a vy je tady máte naprosto běžně. Já se jenom vracím k tomu, jestli chceme řídit tuto zemi ve prospěch občanů, tak prosím, ať se předsedové klubů dohodnou, jak budeme fungovat. Minulé čtyři roky opozice se zdaleka nechovala tak, jak se chová dnešní současná opozice. Nebyly tady hodiny rozprav k návrhu programu schůze. Jestli někdo tvrdíte, že ano, ukažte mi, který den to bylo a kolik hodin. Nedebatovalo se tady přes dvanáct hodin k programu schůze, nikdy. Tak prosím, sedněte si a racionálně najděte způsob, abychom mohli normálně, rozumně fungovat, aniž by se musely dělat změny ve fungování Sněmovny a principech jednacího řádu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP