(9.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Připomínám, že jsme stále v bodu Pořad schůze. K tomu se hlásí pan předseda Josef Cogan. Dále je v pořadí přihlášen pan předseda Jan Jakob. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: My jsme, myslím, velmi vstřícně zařadili na úterý, na včera, ten bod od 18 hodin, projednání té strategie. Byl tady požadavek opozice. Já jsem předložil ten návrh, zařadili jsme ho na pevný čas. Jak to dopadlo? Já si třeba myslím, že možná v tuto chvíli ANO chtělo opravdu tu strategii diskutovat, ale jaká je logika, pokud se ta strategie se má říct? Logika je, že ten, kdo ji má předkládat, tu strategii předloží, vyjádří se k tomu i konkrétní ministři, takže sled času, aby se mohla vyjádřit opozice a rozebírat ten dokument, byl měl být logicky po tom, až se to prostě rozebere.

To, co nastalo tady včera, bylo, že bod, který chtělo ANO - my jsme ho vstřícně zařadili - zobstruovala druhá opoziční strana, zcela ostře ho prostě zobstruovala. Navázalo to ale na druhou stranu na to, že předtím čtyři hodiny toho dne byly zobstruované zase kolegy z ANO. Čtyři hodiny předtím, v úterý, včera, jsme neudělali nic. Jeden bod zobstruovalo tyhle čtyři hodiny ANO, potom to zobstruovala druhá část opozice a v podstatě ten čas jste tady zabrali kompletně.

Dneska navrhujeme jednoznačně zařazení toho bodu, je na vás, kdy začne. Bylo tady řečeno, že stavební zákon, jak je potřeba ho ještě dál projednat. Na stavebním zákonu jsme strávili tady desítky hodin, tady i ve výborech. Jedná se jenom o odložení účinnosti. Všichni jsme tady k tomu už řekli poměrně dost. Kdo chtěl něco říct, měl tady čas. Máte pocit, že dneska, když k stavebnímu zákonu budete tady další čtyři hodiny mluvit a dalších pět hodin budete mluvit třeba jindy, že se to změní, že budeme hlasovat jinak, že pro tu účinnost nebudeme hlasovat? Má někdo pocit, že se tohle stane? Prostě se to nestane. Je to zase jenom čistá obstrukce, žádný věcný argument, jenom čistá obstrukce na jednání Sněmovny. Takže obstruujete stavební, střet zájmů, korespondenční volbu, teď i strategii týkající se uprchlíků. Tak se prostě zamyslete, v podstatě obstruujete celou Sněmovnu, snažíte se ji paralyzovat.

My jsme připraveni, Vít Rakušan to tady řekl. Včera jste to určitým způsobem zobstruovali, on řekl, že dneska flexibilně zajistil i další ministry, aby tady byli - oni mají také svoje povinnosti, řeší další věci - zajistil je, aby tady dneska byli, abychom to flexibilně projednali. A co, zase jenom mlžíte a řešíte - my to máme v deset. Ten stavebák fakt může být sfouklý za deset patnáct minut a můžeme tady jednat o té strategii. A pak můžeme jednat dál, kolik je k tomu ještě potřeba prostoru, jestli bylo všechno zodpovězeno, anebo dojde k tomu, že to zobstruujete, a pak se nedivte, že vám nemůžeme odpovídat, když si obstruujete sami sebe. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Připomínám, že jsme stále v bodu Pořad schůze. Nezazněl tady návrh na změnu pořadu. Znovu připomínám, že to je ten náš bod. Nyní s přednostním právem pan předseda Jan Jakob, poté pan předseda Radim Fiala v pořadí. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já se vyjádřím opravdu k programu schůze, protože tahle diskuse se protahuje a máme na 10. hodinu pevně zařazený bod, tak aby to zařazení nepropadlo, tak si dovoluji dát návrh na změnu pořadu, a to takový, že bod 77, tisk 137, stavební zákon, bychom zařadili jako první bod dnešního jednání a návrh pana ministra Rakušana na zařazení nového bodu jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, je to jasné. Nyní s přednostním právem pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já už se budu snažit mluvit smírně, konstruktivně, ale musím samozřejmě i smírně reagovat na některé připomínky, které tady k včerejšímu programu byly. Zazněly tady dvě věci, že od pana ministra Jurečky nepadly žádné otázky. Já jsem jich napočítal asi šest. Nevím, kolik jich přesně bylo v projevu Tomia Okamury.

Ta druhá byla, že obstruujeme. Vy jste ukončili schůzi okolo 19. hodiny, plus minus kosinus trvala hodinu. Mluvila paní Vildumetzová, mluvila paní profesorka Válková a pak mluvil pan Okamura. Ale i kdyby mluvil 50 minut, položil u toho pět, šest, sedm otázek, vy máte pocit, že je to obstrukce? To pak znovu ale zahýbáme tam, co říkala paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Padesát minut přece nejsou obstrukce.

Dovolte mi ještě reagovat na to, co řekl pan ministr Jurečka. Vy jste se těmi obstrukcemi ani neunavovali v minulém volebním období. Vy jste přišli a řekli: Máme tady šest poslaneckých klubů, krát dvě hodiny je dvanáct hodin, nashle. Tak jste to řešili vy. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět nezazněl návrh na změnu pořadu schůze. Nyní ještě s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já pouze reakci na to, že včera - a zároveň i zařazení bodu na dnešní program schůze - nejdříve reakce na to, že hnutí ANO tady včera obstruovalo. Není to vůbec žádná pravda. Hnutí ANO včera pouze chtělo zařadit body, které trápí lidi této země, to jsou vysoké ceny energií, vysoké ceny pohonných hmot. Neustále vás žádáme, zařaďte ty body, jsou zařazeny na pořadu schůze, předřaďte je, musíme o nich mluvit. Neustále vám tady říkáme, co říkají energetičtí experti, kam se to hrne, v jaké situaci to je, a nikdo nás neposlouchá. Takže se opravdu musím velmi ohradit, protože tady včera hnutí ANO vystupovalo s konkrétními návrhy a těmi návrhy, které by měly mít prioritu.

Dále bych chtěla říci, že když se tady hovoří o obstrukcích, tak bych jenom chtěla říct a připomenout rok 2016, když se schvalovalo EET, které vy jste včera chtěli zařadit jako první bod, aby bylo zrušeno. Já bych jenom chtěla říct, že obstrukce EET trvaly 236 dní, ano? Takže když dneska my tady posloucháme kritiku z hlediska vystoupení našich poslanců, za které se musím postavit, protože všichni vystoupili konkrétně, jaký bod chtějí zařadit, a řádně to zdůvodnili.

Jako poslední bych chtěla říct, že suverénem je Poslanecká sněmovna a ta tady schválila 29. března jednomyslně, že vláda předloží strategický dokument Zvládnutí uprchlické vlny a že ho předloží do 14. dubna. Tento strategický dokument prostě není. Já vás znova žádám, a v tuto chvíli dávám návrh, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání, musí mít prioritu. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Upravujete tedy svůj předchozí návrh, paní místopředsedkyně? (Ano.) Rozumím. Rozhlížím se a už nejsou žádné žádosti o vystoupení ke změně pořadu schůze.

Já tedy zagonguji, aby přišli kolegyně a kolegové do sálu, přistoupíme k hlasování. Nejprve formality. Pan místopředseda Skopeček bude hlasovat s náhradní kartou číslo 32, pan poslanec Kolovratník s náhradní kartou číslo 28.

Z omluv ještě v mezičase: omlouvá se pan poslanec Králíček dnes mezi 9. až 14. hodinou z pracovních důvodů, pan poslanec Faltýnek dnes mezi 9. až 14. hodinou z pracovních důvodů, ze stejných důvodů také celý den pan poslanec Andrej Babiš.

Již se scházíme v sále, budeme tedy moci přistoupit k vypořádání se s návrhy na změnu dnešního pořadu. Hlasovat budeme v pořadí, jak byly návrhy předneseny. Jenom upozorním, že první bod navržený panem ministrem Rakušanem je nový bod, čili nejprve budeme hlasovat o novém bodu a poté o pevném zařazení, pokud bod projde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP