(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Dopad samozřejmě i uprchlické krize, které čelíme, a přílivu ukrajinských dětí do České republiky na školy bude nerovnoměrný a my přemýšlíme nad různými variantami, jak tomu pomoci, abychom třeba nějakým způsobem tu zátěž rozptýlili. Zatím se ukazuje, kdybych to rozdělil podle typu škol, tak z registrovaných uprchlíků ve věku 3 až 5 let je nyní ve školkách zapsaných, tedy mateřských školkách, zapsaných 19 %. Samozřejmě, pokud se zapíše zbytek dětí, tak bude pořád ještě převis kapacity celostátně, ale nedostatek míst bude pravděpodobně v Praze a okolí, popřípadě také v Brně, Plzni nebo Pardubicích, a tam to bude potřeba řešit. Pokud jde o základní školy, tam z registrovaných uprchlíků ve věku 6 až 14 let je v základních školách zapsáno necelých 38 %. Zase podobně mohou být v některých regionech a v prstenci kolem Prahy problémy s kapacitou, jinde ta kapacita nebude, například v Moravskoslezském kraji bude pořád obrovské množství dětí. Musíme se - a řešíme to velmi intenzivně na vládě - jakým způsobem se k té situaci postavit, aby to dobře dopadlo.

Ještě bych chtěl říct ale, aby tady, kdo nás poslouchá, a vím, že se občané občas dívají na interpelace, aby z toho nevznikl špatný dojem: žádné české dítě nebude znevýhodněno při tom, aby mělo místo ve školce nebo ve škole na úkor ukrajinského dítěte. Zápisy českých dětí probíhaly dřív, jak do školek, tak do základních škol, takže z tohoto hlediska někdo nemusí mít obavy a nikdo nemusí nikoho v tomto směru strašit.

Teď jsem možná zapomněl i nějakou otázku, na kterou bych ještě dokázal odpovědět, ale vy určitě využijete tu zbývající možnost a doplníte svoji otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, ano, paní poslankyně rozhodně využije. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo. Ano, přesně tak, pane premiére, mám tady dvě - vypíchla bych dvě věci, které bych ještě chtěla slyšet. Za prvé je to, jak se postaráte tedy o ty preventisty, protože to je opravdu velmi důležitá úloha ve školách. Pomáhají učitelům a nemají to jednoduché. A oni mají dva problémy: jeden je, zda to bude ohodnoceno, a tedy zda budou mít snížený počet úvazkových hodin, což prosím je poměrně jednoduché, a druhý je ten podnět, který vyšel v minulém týdnu, a to je přetíženost ukrajinských dětí, které mají obě dvě výuky. Dopoledne mají čtyři, pět hodin u nás a pak mají třeba čtyři hodiny odpoledne distančně. Ony po těch několika týdnech už samozřejmě chodí do té školy velmi unavené, tak jestli je tam, a velmi bych za to plédovala, jestli by byla možná nějaká dohoda na úrovni vlády, že by tyto děti měly nějaký průnik, nějakou konjunkci, protože jistě není možné, děti 7, 8 let, takhle to přichází, 7, 8 let, prostě jsou unavitelné, a abychom je nepřetěžovali, protože by to potom pro tu výuku ani v našich třídách nebylo dobře. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za doplňující dotaz a pan předseda zareaguje. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ano, já vím, pokud jde o to přetěžování, že se tím pan ministr školství intenzivně zabývá. Ono to ale není tak jednoduché, protože rodiče ukrajinských dětí si volí to, zda dítě chce chodit do školy s českou výukou, anebo chce chodit do školy, kde se vyučuje ukrajinština, nebo se, abych to ještě zkomplikoval, a to je také spousta dětí, účastní on-line vyučování přímo z Ukrajiny. A ono to není tak, že by ty děti často musely, ale je to i proto, že vlastně rodiče přemýšlejí nad tou správnou strategií, a v tuhle chvíli úplně nelze odpovědět, jaká ta většinová strategie bude, protože, abych to řekl jednoduše - vám to říkám nemusím, ale kdo nás poslouchá, tak aby tomu rozuměl - vlastně rodiče, kteří spíš předpokládají, že zůstanou v České republice, se snaží, aby se dítě rychle naučilo česky, a snaží se je dávat do českých škol nebo tam, kde se vyučuje česky, a začlenit je do kolektivu. Rodiče, kteří spíš počítají s tím, že se prostě, jak to půjde, vrátí zpátky na Ukrajinu, samozřejmě preferují ukrajinský jazyk. A někteří rodiče volí tu dvojí strategii. Předpokládám, aspoň z těch informací, které mám, že to je velmi dočasné a bude záležet na tom, jak dlouho bude trvat ruská agrese, a i kdyby trvala dlouho, ti rodiče se prostě rozhodnou. Jinak s vámi souhlasím, já dobře vím, co to znamená třeba jenom odpolední vyučování pro dítě, protože jsem to sám zažil a se mnou moji rodiče v sedmdesátých letech a není to něco, co bychom dlouhodobě měli dětem doporučovat (Předsedající: Čas.) a vystavovat je tomu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a zatímco se připraví pan poslanec Martin Kukla, přečtu došlou omluvu, a sice se omlouvá pan poslanec Zdeněk Kettner dnes mezi 18. hodinou a půlnocí z pracovních důvodů.

A prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, mám jednoduchý dotaz na pana premiéra, a to konkrétně, jestli má vláda nějakou strategii, nějaký plán, jak lidem pomoci. Když se podíváme na současný ekonomický stav, tak se plní akorát státní kasa. Podíváme se na inflaci - ta v říjnu loňského roku byla 4,9 %, dneska máme dubnovou inflaci roku 2022 a je 14 %. Když se podíváme na ostatní státy, tak ostatní státy lidem pomáhají. Česká republika, vláda, vaše vláda lidem nepomáhá téměř vůbec. Podíváme se na ceny pohonných hmot, ceny energií, ceny potravin, ti lidé na to prostě přestávají mít peníze. Do toho je další zásek, a to růst úrokových sazeb. Takže ono to má jakousi jistou setrvačnost, ale lidem začnou chodit vysoké zálohy, začnou refinancovat hypotéky a sáhnou si na své dno. Já bych se vás chtěl zeptat, jaký máte plán, jakou strategii, jestli vůbec chcete lidem v České republice pomoci, nebo je nechat padnout. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení interpelace v čase a nyní má slovo pan předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, děkuji za otázku, protože já mám jako spoustu konkrétních věcí, které vám tady mohu připomenout, tak možná mně ani nebude stačit těch pět minut, kolik toho vláda udělala pro občany a jak jim pomohla na rozdíl od předcházející vlády, která prostě nechala občany v mnoha směrech na holičkách. Podílela se na zvyšující se inflaci a neudělala nic pro to, abychom měli energetickou bezpečnost. Ale já se tady nechci pouštět do kritiky předcházející vlády, tak jak vy jste paušálně zkritizoval naši vládu, že nic nedělá, což je jako v podstatě absurdní a myslím, že to vidí každý, kdo sleduje svět kolem sebe s otevřenýma očima.

Takže já vás mohu odkázat, kdybych to všechno nestihl, na včera představený Deštník proti drahotě. Je tam i webová stránka, kde si nejenom vy, ale každý občan České republiky může najít, co pro něj vláda udělala, co se ho týká, podle skupiny, do které patří - maminky s dětmi, senioři a tak dál, podnikatelé. Najde i rozcestník pro konkrétní pomoc, aby nemusel procházet web jednotlivých úřadů. Uvidí tam, na co má nárok, uvidí tam, co jsme pro něj připravili, jak o to může požádat nebo zda se ho to týká. Je to web destnikprotidrahote.cz a já vám ho vřele doporučuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP