(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Jinak mohu konstatovat, že vláda na pomoc občanům celkově už dala peníze ve výši zhruba 100 miliard korun. Mimochodem, třeba růst důchodů bude letos nejvyšší v historii, budou se valorizovat třikrát za rok. Udělali jsme řadu opatření, která se týkají cen energií. Mimochodem jsme také udělali řadu opatření, která pomáhají sociálně slabým. Rozšířili jsme příspěvek na bydlení. Pracujeme teď na zjednodušení jeho vyplácení. Zajišťujeme to, aby byl dostatek plynu, ropy a dalších věcí a děláme pro občany v tomto směru opravdu hodně. Mohu všechny ujistit, že vláda nikoho nenechá padnout do chudoby, ale nebudeme postupovat cestou plošných opatření, protože tím bychom jenom roztáčeli inflační spirálu a lidem bychom nepomohli.

Zmínil jsem tady valorizaci důchodů, že budou zvýšeny třikrát. Při lednové valorizaci se průměrný starobní důchod zvýšil o 810 korun, od června to bude dalších 1 017 korun, třetí zvýšení přijde na podzim o 700 korun. Procentní díl penze vzroste o 5,2 %.

Schválili jsme nedávno balíček rodinné pomoci, který je zaměřen právě na rodiny, kterých se dotýká skokový nárůst cen a inflace. Zaměřili jsme se na rodiny s dětmi, které jsou nejvíce postiženy. Jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let ve výši 5 000 korun už vláda připravuje a budou to lidé dostávat v průběhu srpna. Zvýšili jsme maximální výši čerpání rodičovského příspěvku z 10 000 korun na 13 000 korun. Připravili jsme legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků, větší podporu dětských skupin, aby rodiče mohli lépe sladit práci s péčí o dítě.

Připravili jsme pomoc s vysokými cenami pro nejzranitelnější skupiny. Vyčlenili jsme na to 2 až 3 miliardy korun, může to být i víc, pokud o to bude zájem. Zvýšili jsme příspěvek na bydlení. Rozšířili jsme tu možnost o stovky tisíc domácností. Navýšili jsme životní a existenční minimum o 10 % od dubna.

Snižujeme ceny pohonných hmot. Zrušíme povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které ji prodražují. Snižujeme spotřební daň z nafty a benzinu o 1,5 koruny na litr od 1. června do 30. září. To se taky projevuje.

Pomáháme i malým a středním podnikatelům rozšířením programu Záruka. (Předsedající: Čas.) A tak bych mohl ještě pokračovat dalších pět nebo deset minut. (Předsedající: Čas, prosím.) To všechno jsme pro občany připravili a udělali.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan poslanec má zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Ono to chce možná jít občas mezi běžné lidi a oni vám to řeknou, jak se měli dříve a jak se mají nyní. Prostě lidé chudnou a lidé nemají na zaplacení složenek. Ono by bylo možná dobré, kdybyste tedy ten deštník proti chudobě každému poslal, protože nevím, co si pod tím mám představit. Co se týká valorizace důchodů, tak si tady nalijme čistého vína a řekněme: Ano, může za to předchozí vláda, která zajistila zákonem, že se budou důchody valorizovat. Pohonné hmoty - tak můžeme se podívat teď na aktuální ceny, jak rostou. Myslím si, že koruna padesát v tuto chvíli nikoho nevytrhne. Ty ceny se blíží opět k padesátikoruně. Tolik všechno ode mě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Je zájem o reakci? Ano. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já právě, pane poslanče, s lidmi mluvím a vím, co potřebují. (Smích v lavicích ANO.) Určitě nechtějí vaše recepty, protože ty už si vyzkoušeli a vědí, k čemu vedou. Plošná opatření a nedbání na hospodárné chování státu vedou k tomu, že tady máme tak vysokou inflaci, jaké teď čelíme, a vedou k tomu, že jejich finanční prostředky, které mají a které si naspořili ze své práce, se znehodnocují, a mají obavy z toho, čemu čelí. V důsledku toho, že se předcházející vláda nestarala o energetickou bezpečnost, samozřejmě se obávají i toho, jestli budou mít vůbec nějaké energie. Já je mohu uklidnit, že budou, protože naše vláda udělala všechny potřebné kroky pro to, abychom zajistili dostatek plynu, abychom se postarali o to, aby do České republiky dál proudila ropa, i kdyby došlo k zastavení ruských dodávek. A udělali jsme kroky, které předcházející vláda vůbec neudělala.

A já tedy, pane poslanče, nevím, ale když pomáháme těm, kteří jsou opravdu zranitelní a mohou se dostat do problémů, tak je to přece správná cesta. Já bych nezpochybňoval to, že jsme pomohli seniorům a výrazným způsobem se jim zvýší penze tak, aby si poradili s cenami energií. Oni už si nemají, jak vydělat a jak si pomoci. To je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří se dostávají do existenčních potíží. A proto jsme rozšířili sociální dávky a počet jejich příjemců. Je přece správná cesta, že pomáháme těm, kteří mají děti. Patří do střední třídy, nejsou na tom tak špatně, aby se dostali do nároku na sociální dávky, ale současně potřebují pomoc, protože zvýšené ceny se jich dotýkají, tak těm dáme jednorázový příspěvek 5 000 korun, aby si s tou situací poradili a abychom jim pomohli. Současně bojujeme proti cenám energií, bojujeme proti dalšímu růstu cen pohonných hmot. (Předsedající: Čas, prosím, čas.) A to jsou ty konkrétní kroky, které lidem pomohou a které lidé potřebují. (Předsedající: Prosím o dodržování času.) Deštník proti drahotě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o dodržování času. Musím měřit všem stejně. A nyní s další interpelací pan poslanec Radek Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, já bych se vás tady chtěl zeptat na několik věcí ohledně energií. Už je to takový evergreen mých interpelací. Nicméně vzhledem k tomu, že více jak polostátní organizace ČEZ, ve které máte jako stát 70% podíl, tady vyrábí elektřinu a poté ji prodává na burzu, naprosto nesmyslně. Pochopil bych, kdyby se tam prodávaly jenom ty přebytky, ale vy ji tam prodáváte všechnu a pak distributorské firmy si ji kupují pro naše spotřebitele. A řekněme na rovinu, nyní je cena energie včetně distribuce 10 korun za kilowatthodinu pro nové odběratele. Myslím si, že bude poměrně výrazné probuzení pro spotřebitele, až jim přijdou nové zálohy. To za prvé. (Řečník postupně přidává na hlase.)

Dále jsem se chtěl zeptat, jaký je důvod zdražení pohonných hmot mezi týdny - minulým týdnem a dnešním - zhruba o korunu padesát. Já tomu tedy nerozumím, jestli tedy nešel ani o jeden dolar barel nahoru, proč se tedy zvyšují ceny pohonných hmot v České republice? Jak vidíme v Maďarsku, maďarský premiér se stará o občany Maďarska a tam mají ceny na loňských, předloňských cenách, tam je to všechno v pořádku. Ale vy tady tvrdíte, co všechno děláte pro občany České republiky, ale bohužel občané to nijak neregistrují. Takže mým dotazem je, zda se tedy budete chovat podobně jako maďarský premiér, který tedy pro občany Maďarska dělá to, co dělá, anebo jestli se budete stále servilně chovat probruselsky, proamericky nebo nějak jinak a na občany České republiky budete naprosto kašlat. Protože to, co se děje, to zdražování, to tady nakonec za chvíli neupečeme ani chleba, protože Ukrajina naprosto v rozporu s mezinárodními dohodami zastavila plyn směrem na Slovensko.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čas. A ještě bych poprosila o takovou intenzitu, která bude maličko nižší. Bylo to opravdu velmi nahlas. Prosím, pane premiére, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, vy jste řekl, že energie nebo diskuse o energiích je nějaký evergreen těchto interpelací, v tom s vámi souhlasím a je to tak dobře. A já vám děkuju, že se na to ptáte, protože to je opravdu velký problém pro občany České republiky. Je to i problém pro Českou republiku. A ten problém má několik rovin. Jedna rovina jsou samozřejmě ceny, které lze do jisté míry ovlivnit, velmi obtížně krátkodobě, ale střednědobě určitě, které ale lze ovlivnit jenom v tom rozsahu, ve kterém na to mají vliv národní vlády a kde vlastně, když o tom mluvíme, musíme opravdu dobře rozumět tomu, jak cena energie vzniká a jak vzniká u jednotlivých druhů energií. A musíme také rozumět tomu, jaký je způsob obchodování třeba s elektřinou, jaký je způsob obchodování s plynem, jak se obchoduje s ropou, jak se naplňují zásobníky, co je možné a co není možné na základě naší legislativy, na základě mezinárodních smluv, na základě struktury majetku, který mají k dispozici jednotlivé země v oblasti energií. A pak to teprve můžeme srovnávat. Pokud si nedáte tu práci a nezjistíte si, jak to skutečně je, tak vám některé věci připadají, že by se tak daly udělat, že jsou strašně jednoduché. Ono to tak ale není, prostě to tak není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP