(16.40 hodin)
(pokračuje Eva Fialová)

Interpelace souvisí s nedodržením termínu vybudování přípojek a sociálního zázemí pro stánkaře na tuto sezonu. V roce 2015 bylo jezero Milada otevřeno veřejnosti a realizovaly se kroky, aby území sloužilo po mnoha letech drancování této krajiny k rekreaci a trávení volného času. Pro rok 2022 byl na PKÚ schválen investiční záměr vybudování přípojek do lokalit budoucího umístění stánků. Pro tento úkol byly dle informací PKÚ ze závěru roku 2021 zajištěny i finanční zdroje. O této skutečnosti byla města a obce sdružená v dobrovolném svazku obcí jezera Milada informována na pravidelném setkání. Poslední proběhlo 31. 1., kde byla podána informace o podmínkách Krajské hygienické stanice pro umístění stánků, však o pozastavení kroků pro vybudování přípojek nepadlo ani slovo, spíše naopak. Dne 25. 1. vydal stavební úřad rozhodnutí o umístění stavby. Od tohoto momentu nic nebránilo PKÚ v zahájení prací. Termín dokončení byl stanoven na 30. 6. 2022. O změně, která znamená odsunutí investiční akce do jiného období, nikdo informován nebyl. Dne 20. 4. 2022 byla rozeslána poskytovatelům občerstvení informace o nových skutečnostech vycházející z aktuální situace financování procesu zahlazování následků hornické činnosti ze strany MPO. Dle rozhodnutí ředitele státního podniku jsou k datu 19. 4. 2022 zastaveny všechny provozní akce, které bezprostředně nesouvisí s nezbytným chodem podniku.

A já se tedy ptám, proč byly pozastaveny investice do slíbených přípojek?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím pana ministra průmyslu a obchodu o reakci. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vážená paní poslankyně, revitalizací okolí jezer například Milada, Most, která vznikla v důsledku zahlazování následků hornické činnosti, se stát dlouhodobě velmi aktivně zabývá. Pro vybudování okolí jezera Milada k rekreačnímu sportovnímu, relaxačnímu či edukativnímu využití byla vyhlášena mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonická soutěž, která byla ukončena v polovině roku 2021 a její výsledky byly zveřejněny a prezentovány koncem června 2021. Po skončení mezinárodní krajinářsko-urbanisticko-architektonické soutěže jezera Milada s názvem Vize Milada současně pokračují práce na koncepční studii území, která má mimo jiné určit konkrétní body pro vybudování přípojek k inženýrským sítím.

Státní podnik DIAMO, odštěpný závod PKÚ, připravuje vyhlášení veřejné zakázky na realizaci těchto přípojek s předpokládaným dokončením v dubnu příštího roku. Vzhledem k tomu, že přípojky budou vybudovány v oblasti pláží s největším pohybem lidí, není možná realizace těchto stavebních prací již v průběhu letošní návštěvnické sezony. Ve výzvě z 30. 12. 2021 k podání nabídek na poskytování služeb v zájmovém území Milada v sezoně 2022 je uvedeno: "Vyhlašovatel předpokládá v průběhu roku 2022 výstavbu elektrických přípojek k pozicím na Hlavní pláži a pláži Trmice. Vyhodnocení nabídek na poskytování služeb provedlo DIAMO, státní podnik, odštěpný závod PKÚ. Vzhledem k tomu, že mezitím došlo k tomu, že Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem nepovolila provozovatelům stánků výjimku na jejich provoz, vedou zástupci DIAMO intenzivní jednání s vybranými zájemci včetně zástupců obcí a kraje, kde se pravděpodobně dospělo k prozatímnímu řešení, kdy stánkaři budou schopni alespoň částečně splnit podmínky Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, a letošní sezona tak není z hlediska poskytování služeb ohrožena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se paní poslankyně, jestli má doplňující dotaz. (Poslankyně Fialová mimo mikrofon: Určitě.)

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo a děkuji za to vysvětlení a upřesnění, že opravdu je to na bedrech Diama, případně PKÚ, a moc mě mrzí, že nebyly ty spolky nebo obce, které jsou v tom dobrovolném svazku, informovány o malinko dříve. Opravdu se to dozvěděly až po urgencích jednotlivých stánkařů, že nedochází k naplnění slibu, který jim byl dán. Chápu, že tedy bude situace nějakým způsobem vyřešena.

A jenom mám prosbu na vaše stranické kolegy, jestli byste do Ústí nad Labem mohl sdělit, že spravujete státní podnik DIAMO vy, a ne město, které se tak domnívá, že za tu situaci může město. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr už asi nebude reagovat, tak můžeme přejít k další interpelaci, a to je paní poslankyně Balaštíková, která má zájem interpelovat paní ministryni Hubáčkovou. Paní poslankyni nevidím, takže můžeme k další interpelaci, a to je pan poslanec Janulík, který má zájem interpelovat pana ministra Válka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný ministře, moje interpelace je jednoduchá. Týká se očkování, samozřejmě očkování proti covidu-19, protože jsme v minulém období sedávali spolu na zdravotním výboru a já jsem slýchal pravidelně kritiku toho, jak z vašich úst, jak to očkování je špatně a jak to všechno nepostupuje. A teď tedy se situace obrátila. Denně dostáváme zprávy o tom, jak covid mizí, a on tedy nemizí samozřejmě tak úplně optimisticky, jak vyznívají ty zprávy. To já můžu potvrdit ze své praxe. Samozřejmě statistiky máme velmi zkreslené už jenom tím, že se třeba nehlásí, ale samozřejmě že s námi v populaci je a bude dál a zcela jistě se objeví na podzim, nejpozději v zimě, ale já bych to spíš viděl na ten podzim, další vlna. To, že už máme a řešíme postcovidové věci a tak dál, ale teď se v podstatě neočkuje. Vůbec, úplně se zastavilo očkování. Izraelci očkují rizikové skupiny čtvrtou dávkou, my vlastně vůbec neočkujeme. O Novavaxu ani slovo. Nic, vůbec nevím. Vy jste říkali, že špatná strategie, jak to bylo, strategická komunikace se tomu říkalo, nebo jste říkali, že to zlepšíte a že ty nonvaxery přesvědčíte, ale teď tedy nepřesvědčujete vůbec nikoho, protože očkování se zastavilo a podle mě nám tady trošičku tiká taková bomba, protože já, nikdo nevíme, jak to bude, protože on se chová strašně nevyzpytatelně, ten virus. To by tady profesor Dušek mohl vést dlouhé přednášky.

Ale já bych tedy rád slyšel odpověď na moji otázku, jaká je tedy strategie očkování vaší vlády, protože teď to vypadá, že není vůbec žádná. Přitom jsme slyšeli tedy, že všechno připraveno, sáhne se do šuplíku, raz, dva, tři, bude to, no a teď není vůbec nic. Já tedy doporučuji, pokud se na to nějaký masochista dívá, na ty interpelace, tak aby se, pokud není zaočkovaný, tak aby se zaočkoval, protože nás asi nečeká úplně jako že klidný podzim. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, čas. Děkuji. Pan ministr Válek je omluven.

Můžeme přejít tedy k další interpelaci, a to je pan poslanec Flek, který bude interpelovat pana vicepremiéra Rakušana. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Flek: Dobrý den, vážení kolegové. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se omlouvám, že jsem zadýchaný, já jsem právě měl jednání s panem ministrem v exilu z barmské vlády, který - na počátku bych chtěl jenom říct - je velice fascinován tím, jak pomáháme Ukrajině, a tím směrem budu i cílit otázku na pana ministra vnitra, kde bych se chtěl zeptat, jak nahlíží Evropská unie na dvojí občanství uprchlíků, kteří k nám nyní proudí, a jestli mají nárok na finanční podporu nebo dočasnou ochranu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za stručný, jasný dotaz a poprosím pana vicepremiéra Rakušana o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo, já vlastně tematicky, jak jsem se díval na ty interpelace, většinou budu navazovat na to, co už začal pan kolega Lang ve svém dotazu. Tady se pokusím o stručnou odpověď v rámci citace dané normy. Institut dočasné ochrany vychází z práva Evropské unie, je upraven směrnicí Rady o dočasné ochraně. Byl vytvořen v roce 2001, když to zjednoduším, ale poprvé spuštěn na evropské úrovni byl až ve spojitosti právě s migrační vlnou z Ukrajiny, přičemž tak rozhodlo setkání ministrů vnitra v Bruselu několik týdnů po začátku ukrajinské krize. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP