(16.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Je to přesně na ty Romy, kteří přicházejí v současné době a čerpají velké dávky. Nepřipadá mi normální, aby přijeli Romové z Ukrajiny, načerpali humanitární dávku a druhý den se opět na Ukrajinu vraceli. Ptám se, proč Ministerstvo vnitra nereagovalo na svoje vlastní materiály a na tuto situaci se nepřipravilo? Z mého pohledu se na ni připravit mohlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím pana vicepremiéra Rakušana o reakci. Dále se potom připraví paní poslankyně Fialová. Pane vicepremiére, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, vážený pane místopředsedo. Pane ministře, kolegyně, kolegové, vážený pane poslanče, děkuji za vaši interpelaci, která je opravdu přiléhavá k akutní situaci, kterou teď v České republice řešíme.

Dovolte mi říct jednu věc, a to jistě, prostřednictvím pana předsedajícího, jako člověk pracující v oboru víte: už od druhé světové války v evropském prostoru, a díky bohu za to, neevidujeme lidi podle jejich etnického původu. Tedy my samozřejmě neevidujeme na krajských asistenčních centrech lidi podle toho, zda jsou romského, neromského nebo jakéhokoli jiného původu, a myslím si, že kdyby toto Česká republika dělala, že by byla skutečně v mezinárodním prostoru zemí výjimečnou, vracející se k evropským tradicím, o kterých jsem si myslel, že už jsou dávno překonané.

Ale co samozřejmě evidujeme, a tady neuvádíte, prostřednictvím pana předsedajícího, pravdivou informaci, zda tito lidé mají pouze ukrajinský pas, nebo mají dvojí občanství, to znamená občanství jiného státu Evropské unie. Pokud daný příchozí má občanství jiného státu Evropské unie, většinou v tomto případě Maďarska, jak bylo i zmíněno, tak mu samozřejmě žádná humanitární dávka vyplacena není, protože to odporuje legislativnímu rámci evropské legislativy dočasné ochrany, kterou jsme implementovali do našeho právního řádu.

Pokud věříme reportážím různých televizí o tom, že dvě stě lidí vtrhne na úřad práce do Brna, aby dostali sociální dávku - ano, tito lidé tam skutečně před otvírací dobou čekali, ano, ti lidé po otvírací době - a já se nedivím personálu, že s tím nebyl spokojen - se na úřad práce do Brna skutečně dostavili, ale ani jeden z těch lidí se nedostal k jedné jediné koruně naší sociální podpory, protože těmto lidem, nikomu z nich, nebyla udělena v České republice dočasná ochrana, protože tito lidé zároveň měli maďarské občanství anebo nebyli po procesu lustrace, kdy by bylo prověřeno, že jejich jediným občanstvím je občanství ukrajinské.

A pokud se bavíme o vážném problému, který tady je, tak on skutečně je, s proto máme tu situaci na Hlavním nádraží. Proto teď stavíme nějaké stanové městečko v Praze v Troji, protože ty lidi musíme prověřit, abychom jim nedali statut dočasné ochrany předtím, než budeme mít zjištěno, že nemají dvojí občanství. To nejsou žádné uprchlické kempy, které stavíme, to je ubytování pro lidi, kteří čekají na tuto lustraci. Tu lustraci provádí ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci policejního prezidia a adresuje prověření maďarské straně. Dnes jsem o tom půl hodiny telefonoval s maďarským ministrem vnitra a žádal jsem ho o to, aby za prvé ty lustrace byly co nejrychlejší, a za druhé, aby byly důkladné, a informace, které přicházejí z Maďarska, byly skutečně jasné. Pan maďarský ministr vyšel vstříc v jedné věci, že nám dal kontaktní osobu pro celou záležitost, a to samotného ředitele maďarské cizinecké policie. Kontaktní osobou na české straně je policejní prezident.

Ještě mám chvíli času, abych odpověděl na všechny části vaší interpelace. Pokud se bavíte o tom, že jsme v prvních dnech nekontrolovali pasy: my jsme pasy kontrolovali. Pasy jsme kontrolovali od začátku, a když ten člověk pas neměl, byl prověřován cizineckou policií. Kde jsme ovšem byli benevolentní - a teď mě, prosím, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, důkladně poslouchejte: v případě, že byly vypravovány humanitární vlaky přímo z Ukrajiny, které jely přímo do České republiky, ti lidé v první fázi ani to razítko v pase o překročení ukrajinské hranice prostě mít nemohli. Tam byly tisíce lidí na nástupištích a k samotné lustraci docházelo logicky až tady, na krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině, případně pak na pracovištích cizinecké policie. A to byl jediný postup, jak jsme v první fázi, když přicházelo patnáct, sedmnáct tisíc denně, mohli tu humanitární krizi a humanitární katastrofu zvládnout. Teď to samozřejmě při příchodu patnácti set lidí denně zvládnout lze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Máte doplňující dotaz?

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych se chtěl tady ohradit vůči tomu, že jsem se tady nějak vymezil vůči Romům nebo Neromům. Ta situace opravdu je, že ty tři tisíce osob, které v tom obrovském množství příchozích činí určitý problém, a to je ten problém, který máme dnes na Hlavním nádraží v Praze, v Pardubicích a v Brně, jsou Romové. To prostě tak je a já nemám vůči Romům nic a nikdy jsem toto neřekl, takže bych si vyprosil, abyste mi říkal, co od druhé světové války se může a nemůže a jak se má kdo chovat. Já nejsem žádný rasista a takto jsem to nepodal.

Já jsem tady jenom chtěl upozornit na to, že už jsme 70. nebo 74. den od vypuknutí té krize, vy jste i na bezpečnostním výboru vždycky říkal, že nikdo nebude v žádných stanech, nebudou žádná stanová městečka, všechno zvládáme, všechno je to super, všechno je to bezvadný. Já se jenom ptám, proč jsme se nepřipravovali na to, že samozřejmě můžou přijít i tyto osoby? Já jsem to zde již jednou zmiňoval, že může v rámci obrovského množství slušných lidí, kteří prchají před válkou, přijít i určité procento, a logicky v každém státě, v každém národě, se najde nějaké procento (Předsedající: Pane poslanče, čas vám vypršel.) lidí, kteří jsou problémovější. A o to šlo.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. No tak dobře, tak si ale nevkládejme vzájemně nějaká slova do úst. Nikdy jsem nepoužil, že je všechno skvělé a všechno je super, to je zase nějaký výklad váš, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče. Je tady řada obrovitánských problémů a problém s těmi, u kterých musíme ověřovat dvoje občanství, je opravdu obrovský. Řadu věcí samozřejmě řešíme v nějakém postupu, jak přicházejí.

Zároveň ale vy jste se mě ptal přímo v názvu vaší interpelace, kolik osob se specifickými potřebami, ukrajinští Romové, máme v České republice, a já jsem vám odpověděl, že neidentifikujeme lidi podle jejich původu. Já si myslím, že ta odpověď je poměrně přiléhavá. Já vám nejsem schopen odpovědět, kolik z těch lidí jsou Romové. Já jsem vám schopen odpovědět, že na Hlavním nádraží je pět set lidí, kteří procházejí nějakým prověřováním. Já jsem vám schopen odpovědět, že prověřováním nám už tady prošly asi tři tisíce lidí, ale já vám nejsem schopen říci, jestli to jsou nebo nejsou Romové.

A ještě mám padesát sekund, zkusím říct co nejvíc informací. Ještě se mě bude ptát jeden kolega v další interpelaci, tam to bude podrobněji. My máme sérií opatření, která můžeme udělat. Můžeme jednat s Maďary a s ukrajinskou stranou o tom, aby sem těch lidí přicházelo co nejméně, aby byl postihnut případný organizovaný zločin. Můžeme zpřísnit vydávání druhé až šesté dávky, na čemž kolega Jurečka na MPSV pracuje, aby ti lidé neměli motivaci se vrátit a museli doložit trvalý pobyt. Máme možnost těm, kterým poskytneme ubytování, finanční dávku nahradit dávkou hmotnou, to znamená jídlem a nějakým základním zabezpečením. To jsou prostředky, které děláme.

A za další se samozřejmě pokoušíme i o to, motivovat ty lidi k návratu, případně jim umožnit návrat do země původu. O tom jednáme jak s maďarskou, tak s ukrajinskou stranou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další interpelací vystoupí paní poslankyně Fialová, která bude interpelovat ministra průmyslu Síkelu. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, statutární město Ústí nad Labem mě požádalo o podání této interpelace ve věci dobudování infrastruktury na jezeře Milada, která je aktuálně ve správě státního podniku DIAMO, a na realizaci rekultivace bývalého dobývacího prostoru dohlíží odštěpný závod PKÚ. Do doby, než bylo PKÚ převedeno pod DIAMO, svou úlohu plnil podnik odpovědně a naplňoval úkoly - vybudování komunikací, elektřiny, vody a kanalizace, realizoval architektonicko-urbanistickou soutěž. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP