(17.00 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

V této souvislosti je třeba připomenout, že není legální blokovat internetové stránky bez rozhodnutí soudu či policie. Měli bychom být především myslícími bytostmi, ne roboty, kterým naprogramují, co a kde mají říkat. Měl by nás v první řadě zajímat skutečný stav věcí bez ohledu na to, s kým sympatizujeme, nebo kdo je čí spojenec, což je v hledání pravdy irelevantní. Kdo má nějaký názor, který nekonvenuje současné vládě, okamžitě je v masmédiích onálepkován, perzekvován, očerňován a čelí nenávistným útokům. Tato netolerance nemůže vést k ničemu dobrému.

SPD protestuje proti návratu do dob Dobrého vojáka Švejka, kdy obrazně řečeno za každým facebookovým rohem bude číhat nějaký ten Pepek Vyskoč, aby nás udal, když někde píšeme, že císařpán je vůl či že tuhle válku nevyhrajeme.

Ještě jednou opakuji otázku. Kdo bude mít patent na určování, co je a co není pravda?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana vicepremiéra Rakušana o reakci. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo. Děkuju, prostřednictvím pana předsedajícího, za vaši otázku.

Kolegyně a kolegové, já určitě ne. Nechci být ten, kdo bude určovat, co je pravda a co pravda není, ale přece nebudeme popírat, že dezinformace jako takové existují. Jsou to záměrně nepravdivé či manipulativní informace, které mají ovlivnit rozhodování, názory těch, kteří je přijímají, a některé z nich mohou být samozřejmě i závažnou hrozbou pro Českou republiku. Mohou být hrozbou pro její ústavněprávní uspořádání, vnitřní a vnější bezpečnost, veřejný pořádek. Některé typy dezinformací, covidové dezinformace vypijte dva litry saponátu a covid zmizí, mohou dokonce ohrožovat lidský život. Tedy dezinformace jako takové nejsou ničím, co bychom si vymysleli, co bychom my nějakým způsobem definovali, ale je to existující skutečnost, které čelíme.

A samozřejmě že žijeme v jiném světě, než jsme žili dříve. Tady se nevedou jenom konvenční útoky, jako vidíme na Ukrajině, ale vedou se i útoky skrze informace, skrze informační válku, skrze falšování a zkreslování reality. Máme tady nejrůznější deep fake videa, kde pan prezident Zelenskyj vyzývá k tomu, aby se ukrajinští vojáci vzdali, a podobně, činěná ruskou protistranou, propagandou. A to byla evidentní lež, on to nikdy neřekl. Tak se nebojme toto označit za lež, za dezinformaci a za něco, co si dovolíme stahovat z veřejného prostoru, protože v té chvíli přece neexistuje možnost: buďto mu věřím, nebo nevěřím. Ten člověk to neřekl, prokazatelně to neřekl, je to prostě lež a lež jako taková v tomto důležitém strategickém momentu šířena být nemůže, může ovlivnit to, jakým způsobem se třeba zachovají ukrajinští vojáci. Tedy samozřejmě že boj proti dezinformacím je důležitou součástí ochrany zájmů České republiky a každá vláda, která ctí demokratické uspořádání, samozřejmě válčit musí.

A nemáte ani pravdu, prostřednictvím pana předsedajícího, že vláda vypnula nějaké weby. Vláda weby nevypnula, ale v současné chvíli nebo v začátku války se provozovatel CZ.NIC rozhodl, a vláda tomu nijak aktivně nebránila, weby plné lží a propagandy ve prospěch ruského agresora, který je snad jasný, vypnout.

Neříkejme, že neexistuje pravda a že existuje jenom x skutečností a každý máme právo na vlastní pravdu. Pokud půjdete takhle Prahou a vyfotíte si Prahu z Karlova mostu, potom si vezmete dron a vyfotíte si Prahu z dronu, potom půjdete do metra a vyfotíte obrázek v metru a potom si poskládáme vedle sebe ty obrázky, tak všechno to bude Praha, ale pokaždé jiná Praha. To je ten úhel pohledu, to je ten názor. Ale pokud mně začnete tvrdit, že na té fotce není Praha, ale je to Berlín, tak v tom případě lžete. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se pana poslance, jestli má zájem o doplňující dotaz? Ano.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom podotknout, že ten CZ.NIC, ta firma, nezastavil weby jenom tak mírnix týrnix sám od sebe, ale dostal pokyn od vojenské rozvědky, aby to takhle učinil.

Jinak bych chtěl ještě podotknout, že vy nemáte jenom dva metry pro posuzování informací, vy máte metr jeden a funguje vám to. Nemusíte srovnávat vraždu s vraždou, jen se podíváte, kdo tak činí. Pokud jde o lež, nezajímá vás, co říká, ale kdo to říká. Co se nehodí vám a vašim chlebodárcům, je dezinformace, i kdyby byla informace stokrát ověřená. Vaše lež je prostě takzvaná informace. Cenzura, kterou zavádíte, má jediný cíl, obranu proti mnohdy jinak neudržitelné lži před pravdivou takzvanou dezinformací. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr má zájem o reakci. Ano.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, velmi krátkou, byť nepadla otázka, ale ta reakce bude velmi krátká. Tohle je přesně ono, tohle je podávání informací bez jakéhokoliv ověření. Vy tady řeknete: Něco je označeno jako lež jenom proto, že to někdo říká. Nějaký příklad? Vy tady zavádíte cenzuru. V čem jsme zavedli cenzuru? To je právě ono. Když mám nějaké tvrzení, dokládám zdroje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Můžeme přejít k další interpelaci. Paní poslankyně Dražilová má zájem interpelovat pana ministra Jurečku. Máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji. Vážený pane ministře, všichni to vidíme a potvrzují to i dnešní média, kdy budu citovat, že "svoboda v podobě vlastního bydlení, ať už koupeného, nebo nájmu, musí jít u mnoha mladých lidí stranou, ceny jsou příliš vysoké". Mnoho mladých lidí se opravdu začíná smiřovat s tou myšlenkou, že si nikdy nepostaví vlastní dům, že na nemovitost nikdy nedosáhnou a budou muset zůstat v pronájmu. Proč? Protože ceny jsou pochopitelně velmi vysoké, jak nemovitostí, tak ceny hypoték. Ceny hypoték jsou nejméně dostupné za posledních třináct let. Průměrná česká rodina vydá za hypotéku 65 % svých čistých příjmů, v Praze je to dokonce 86 % čistých příjmů. A jak jsme se mohli dneska dočíst, je to rekord, který patrně letos nebude poslední.

A teď už k mé otázce. Úrokové sazby hypoték rapidně stoupají a s nimi také ohrožení českých domácností. V mém volebním obvodě se na mě obrátilo několik mladých lidí s dotazem, co dál, protože jim končí fixace úrokové sazby, a sdělili mi, že budou platit o několik tisíc korun víc, což pro některé rodiny může být opravdu katastrofický scénář, nehledě samozřejmě na to, o čem tady pořád dokola mluvíme, a to jsou ceny energií, potravin a tak dále. Takže bych se ráda zeptala, jestli vaše ministerstvo připravuje nějakou formu pomoci těmto rodinám, které zasáhne vysoký úrok, protože se fakt domnívám, že rodiny nebudou schopny plnit své závazky, a mohou dokonce přijít o své domovy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní poslankyně, čas. Děkuji. Pan vicepremiér Jurečka bude reagovat. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, děkuji za tuto interpelaci, protože si myslím, že otázka bydlení, podpory bydlení, dostupnosti bydlení je opravdu téma, které pro naši vládu je velmi důležité.

Já osobně ho vnímám jako zásadní právě proto, abychom vůbec vytvořili podmínky pro to, aby mladí lidé měli podmínky pro to, aby založili rodinu, měli děti, měli zázemí. Sám jsem si tím obdobím prošel. Já si pamatuji, v roce 2005 po ukončení studia vysoké školy jsem si bral hypotéku, úroková sazba byla tehdy kolem 5 %. Nicméně jsem si vědom toho, že ta situace je trošku jiná v tom, že za posledních zhruba deset let jsme zažívali období poklesu hypotečních úrokových sazeb. Teď přichází doba díky obrovské inflaci způsobené Putinovou válkou na Ukrajině, která přináší nestabilitu i do tohoto sektoru, a nárůsty sazeb jsou tady evidentní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP