(17.50 hodin)
(pokračuje Martin Baxa)

Takže tolik asi k té samotné věci. Nemyslím si, paní kolegyně, že by docházelo k nějakým disproporcím Praha versus mimopražské akce. Vyjma Pražského jara, které dnes začíná, které získalo 27 milionů korun - vůbec největší částku, další nejvyšší dotace v pořadí získaly už akce mimopražské. Připomenu velký festival Smetanova Litomyšl - myslím 14,5 milionu korun, 11,5 milionu korun festival Janáček Brno. V tom si myslím, že žádný problém ani zádrhel není, ale určitě si zaslouží ten program diskusi jednotlivých aktérů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a s doplňujícím dotazem ještě vystoupí paní poslankyně. Máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Pane ministře, já jsem si tu tabulku prošla a sečetla jsem si to, je to jednoduchý počet. Uvidíte, kam ty peníze šly, a uvidíte, že Praha je preferována. Nicméně ve mně vzbuzuje poměrně nedůvěru hodnocení některých festivalů, protože hodnoticí komise podle mě ani ty festivaly pořádně nezná. Teď budu mluvit konkrétně o Soundtracku, který patří do mezinárodní koncepce a každý rok ho v Poděbradech navštíví více než 30 000 návštěvníků. Komise napsala, že se jedná o rodinný festival a že si má požádat z veřejných zdrojů. Chci jenom upozornit, že Soundtrack si vždy žádá z veřejných zdrojů, má podporu jak z kraje, tak z obce. Považuji za velmi důležité, aby ti, kdo hodnotí ty festivaly, je doopravdy znali. Musím říct, že je neznají, protože by jinak nemohli napsat to hodnocení, které napsali.

Jde také o významnost jednotlivých festivalů. Já jsem si tu práci dala, našla jsem si weby, srovnala jsem návštěvnost, fotky odtud a tak dále, a opravdu to nesouhlasí s tím, jak byly dotace přiděleny. Já jsem si tu práci dala a chtěla bych vás požádat, abyste si tu práci dal také. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr má ještě zájem reagovat. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. To už je, paní poslankyně, debata jiného typu. Já jsem netušil, že vám jde o jeden konkrétní festival, na který se zaměřujete tímto způsobem. Samozřejmě můžeme podiskutovat o tom, jak byl hodnocen festival Soundtrack. Jenom chci zdůraznit, že do práce odborných komisí jsem nezasahoval a myslím si, že není férové tvrzení, že na základě jednoho konkrétního příkladu, který vy jste si vybrala, zpochybňujete práci těch komisí jako takových. Jestli máte pocit, že komise festival neznají, nevím. Na to můžu reagovat v tom smyslu, že každý konkrétní příklad u každé jednotlivé komise je možné asi doložit tak, že ho znají i neznají. To jsem netušil. Určitě vám mohu odpovědět na nějaké kontexty festivalu Soundtrack.

Ale chci zdůraznit jednu věc. Samozřejmě se v Praze koná velká většina těch akcí, tak logicky potom, když si mechanicky sečtete jednotlivé položky podle místa konání festivalů Praha versus mimopražské, tak vám potom pražské vyjdou. Ale jinak mně vlastně není srozumitelné, jak by mohlo dojít k tomu, že jsou preferovány jenom pražské festivaly. Kromě festivalů vážné hudby, když řekneme, že Pražské jaro stojí mimo kategorie, festival Litomyšl je druhý s největší dotací. V kategorii festivalů alternativní hudby nejvyšší dotaci získal festival Colours, který je v Ostravě, a tak bychom mohli jít případ od případu. Ale samozřejmě, když v Praze žije 10 % populace České republiky, tak asi i logicky se tady koná nejvíce akcí.

Já si určitě nemyslím, že bychom měli komise, které by byly neodborné, které by neznaly situaci. Hodnocení vždycky vyvolá nějakou protireakci. Jak říkám, nevím, zda konkrétně. Pokud vám jde tedy speciálně o festival Soundtrack v Poděbradech, tak to nemohu říct, jestli ho komise zná nebo nezná, nebo jestli ho ošidila nebo neošidila. Na to se podívat mohu, ale nemyslím si, že by naše komise nebyly odborné ve své práci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Můžeme přejít k další interpelaci a tou je pan poslanec Jiří Hájek, který by měl interpelovat pana ministra Síkelu. Pana poslance nevidím - pardon, tady, omlouvám se. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Hájek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já jsem přišel tady ukázat odvahu a zeptat se svého ministra. Takže se ptám pana ministra Síkely, jaký je současný stav naplnění plynových zásobníků a jakým opatřením a jakým způsobem byste rád splnil to, co jste říkal, že je budeme mít do zimy naplněné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dotaz. Pan ministr chce reagovat. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážený pane poslanče. K vašemu dotazu ve věci stavu naplnění plynových zásobníků vám mohu sdělit, že zásoby plynu velmi rychle rostou. Jejich stav k dnešnímu ránu přesáhl 1 287 000 000 metrů krychlových. Znamená to, že tuzemské zásobníky jsou naplněny téměř na 40 %. V porovnání se spotřebou v předchozích letech by v případě zastavení dodávek z Ruska měly bez omezení spotřeby vydržet současné zásoby přinejmenším do konce léta, tedy do konce srpna, v případě omezování spotřeby i výrazně déle.

K tomuto pozitivnímu vývoji přispěly i kroky našeho ministerstva. S obchodníky jsme v intenzivním kontaktu a již v březnu jsme v jejich prospěch řešili záruky u OTE. Motivovat k naplňování zásobníků je chceme také prostřednictvím krizového opatření, které jsme vydali 28. dubna tohoto roku. Na jeho základě již probíhají první aukce, v jejichž rámci je státem finančně podpořeno ukládání plynu do zásobníků tak, aby byl obchodníkům s plynem kompenzován jak cenový rozdíl mezi aktuální cenou plynu a takzvanými futures na nadcházející zimu, tak i omezení nakládání - a to je velmi důležité - s takto uskladněným plynem. K naplnění zásobníků napomáhá i pořízení plynu do státní hmotné rezervy v držení Správy státních hmotných rezerv. Nejčastějším příspěvkem je pak krok Energetického regulačního úřadu, který dne 10. května vydal upravené cenové rozhodnutí zavádějící 100% slevu na roční cenu na rezervovanou pevnou přepravní kapacitu pro virtuální body zásobníků plynu. Současné zásoby zemního plynu jsou tak více než dvojnásobné oproti loňsku, kdy v čele země stála vláda Andreje Babiše. Ta energetickou bezpečnosti trestuhodně zanedbávala. Vzpomeňme si jenom na fakt, že ke dni 17. 12. 2021, tedy kdy nám vláda pana Andreje Babiše předávala úřad, byly zásoby plynu v tuzemských zásobnících nejnižší minimálně od roku 2014.

Nyní tempo růstu zásob plynu patří k nejvyšším v Evropě. V porovnání toho, o kolik procent se navýšily zásoby od konce topné sezony, jsme dokonce nejúspěšnější. V přepočtu počtu naskladněných megawatthodin na počet obyvatel jsme na třetím místě za Rakouskem a Holandskem. Krizové opatření, které jsme předminulý týden vydali, posílí vliv státu na to, jakým způsobem budou s plynem naskladněným s naší pomocí nakládat. Připravujeme i další opatření, která vliv státu na nakládání s plynem v tuzemských zásobnících ještě posílí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a táži se, jestli máte ještě doplňující dotaz? Nikoliv. Další je paní poslankyně Adámková a bude interpelovat paní ministryni Hubáčkovou, která je omluvena.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Nejprve chci popřát paní ministryni hlavně zdraví, protože pokud vím, tak se omlouvala ze zdravotních důvodů, takže doufám, že příště se setkáme z oka do oka. Nicméně přečtu dotazy, které jsou ohledně životního prostředí, které, jak dobře víte, je velmi významným faktorem zdraví obyvatel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP