(9.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, k tomu bodu vystupuji poprvé jako člověk, který byl odpovědný za resort, a budu opravdu velmi stručný. Dopředu předesílám, že všechny pozměňovací návrhy podpoříme.

Chtěl jsem poděkovat Ministerstvu dopravy, bývalým kolegům a samozřejmě panu ministrovi za to, že vše, co jsme potřebovali rozklíčovat, obratem udělali, to znamená jak to, co bylo součástí té implementace, tak všechny ostatní body. Já jsem o tom ještě diskutoval s odborníky z ČESMADu a tak dále. I když se jedná o implementační směrnici, tak se nejedná o věc banální, docela zásadním způsobem to změní silniční nákladní dopravu, a netvrdíme, že vše, co dnes podpoříme, je ideální. Je tam celá řada věcí, u kterých je velký otazník, ať už se to týká pracovní doby a povolání podnikatele. Na druhou stranu je pravda, že vysílání řidičů České republiky musí dostat určitý řád, a proti tomu není žádná diskuse. Horší je to takzvané dodržování pracovní doby, to docela dopadne na silniční nákladní dopravu. Je třeba si uvědomit, že to nebude úplně jednoduché kontrolovat - jak jsme si dělali různé analýzy, různí řidiči z ciziny mají různé pracovní doby, mají různé typy zákoníku práce, kolektivní vyjednávání a tak dále a ne vždy se ta pravidla dají dobře odhadnout. V každém případě ale nic jiného nám v dané chvíli ani nezbývá, takže já to nebudu protahovat.

Chtěl jsem poděkovat panu ministrovi, chtěl jsem poděkovat všem, kteří na tom participovali, a vše podpoříme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane místopředsedo. Rozhlížím se, zda má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Prosím, pan kolega Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já jsem chtěl poděkovat panu poslanci Havlíčkovi za jeho příspěvek ke třetímu čtení návrhu tohoto zákona.

A jen jsem měl takovou drobnou připomínku. Opravdu nechápu, proč zpravodajka tady se chová jako v prvním a v druhém čtení. Jsme ve třetím čtení. První čtení nás seznámilo s návrhem zákona, probrali jsme to ve výboru odborně, pozměňující návrhy jsme tady probírali na druhém čtení podrobně. Chápu, že třeba chce, abychom si tady osvěžili paměť, ale myslím si, že třetí čtení už je vyvrcholení celého procesu, a docela bych byl rád, abychom rozlišovali příspěvky zpravodajů, ve svých zpravodajských zprávách aby dokumentovali, jak probíhal legislativní proces, a nevysvětlovali nám tady znovu, o co se jedná. Mám takové podezření, že to je zdržovací taktika, nechci nikoho napadat, ale prosil bych, ať se opravdu chováme jako ve třetím čtení, a ne jako ve čtení prvním nebo druhém. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní s faktickou vystoupí paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Jenom chci říct, že pozměňovací návrhy tady nebyly předneseny ani v prvním, ani v druhém čtení, byly podány až na hospodářský výbor, a tedy Sněmovna skutečně s nimi nebyla seznámena. A já jsem jenom chtěla - prosím vás, chceme o nich hlasovat jedním hlasováním, a vždycky je obvyklé, aby zpravodaj uvedl, o čem to je. A když jste se podívali, ty dva řádky k jednomu jedinému pozměňovacímu návrhu... Jestli se to zdá moc, tak podle mě to fakt moc není. Abychom nemuseli hlasovat o každém zvlášť, proto to bylo předneseno tímto způsobem, a domnívám se, že je to naopak pro urychlení. Hlasování o každém pozměňovacím návrhu by nás podle mě zpomalilo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou pan poslanec Ivo Vondrák a připraví se pan poslanec Blaha a poté pan poslanec Bureš. Prosím.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Já děkuji za slovo, budu velmi krátký. Vážený pane kolego, všichni to víme, všichni víme, že třetí čtení by mělo být skutečně jen o těch faktech a zkrátit to, ale vždyť jste dělali úplně to samé. Řekněme si to, nalijme si čistého vína, je to tak, takže to teď nevyčítejte zase nám. Já jsem první, který bude pro to, ať se tyto věci projednávají rychle, ale tak to nedělejme nikdo navzájem, anebo se na to aspoň neupozorňujme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí s faktickou pan poslanec Blaha. Máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Blaha: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jenom zase na adresu paní zpravodajky, která se tady rozčilovala nad tím, že pozměňováky byly podány přes hospodářský výbor. Vážená paní kolegyně prostřednictvím paní místopředsedkyně, to je přece ten nejsprávnější postup, aby Sněmovna při debatě na plénu měla k dispozici stanovisko garančního výboru. Tak by měly postupovat pozměňovací návrhy, že se nejdříve projednají na výboru a potom následně teprve na plénu. Takže já si myslím, že každý z poslanců, který o tu problematiku měl zájem, naopak měl k tomu stanovisko naprosto kompletní a mohl si to nastudovat. Děkuji. Bylo to celé jenom zdržování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Bureš a připraví se pan poslanec Nacher.

A ještě než mu udělím slovo, přečtu omluvu. Omlouvá se dnes pan poslanec Radek Vondráček od 10.30 z pracovních důvodů do konce dnešního jednání. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Já to trošku naředím, ale mám dotaz jenom. Protože naše jednání je také sledováno veřejností, tak mně píše vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Karlovarského kraje, jestli ten pozměňovací návrh, který tady byl přednesen, znamená automaticky, že pokud dopravce provozuje i mezinárodní osobní dopravu, tak u něj smí kontrolu provést jenom Ministerstvo dopravy České republiky, a nikoliv dopravní úřad kraje? Stačí, kdyby mi to někdo vysvětlil i v lavici, nemusí být na mikrofon. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, a nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já už jsem chtěl vystoupit v reakci na slova Markéty Pekarové, ale nemám přednostní právo, ale teď už to říct musím na svého ctěného kolegu Ivana Adamce. Opravdu nechápu tu vaši nervozitu a tu hysterii. Bod programu probíhá 23 minut a už jsme dostali vynadáno, že to zdržujeme. Změnu programu tady navrhli tři. První bod tady zpravodajka četla - kolik tady byla - na mikrofon deset minut? (Poznámky poslanců koalice: To není faktická poznámka.) Tady na mě někdo pokřikuje mimo to, kolegové... Deset minut, a vy zase nám vyčítáte, že to zdržujeme. Když tady byl váš zpravodaj, vůbec neměl zpravodajskou zprávu minulý týden, mluvil nějaký svůj osobní názor a to vám nevadilo. A teď nás tady moje kolegyně normálně provedla a trvalo to deset minut. Ježíšmarjá, kdybychom obstruovali jako vy, tak jsme úplně někde jinde. Tak prosím pěkně, fakt se chovejme střídmě, pokorně navzájem, ale vyčítat nám v první hodině dvakrát, že buď zpravodaj něco zdržuje, anebo my, že tři poslanci si dovolili navrhnout něco do programu... (Poznámky poslanců koalice.) A vidíte, vy když mluvíte, na vás nikdo nepokřikuje. My když tady mluvíme, tak na nás soustavně pokřikujete, a paní předsedající na to neřekne vůbec nic. Tak já se omlouvám jako... (Výrazný potlesk z opozičních lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan poslanec má pravdu v jednom - poprosím kolegy, aby nepokřikovali na řečníka a popřípadě se přihlásili s faktickou poznámkou. Nyní se hlásí ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já bych chtěl upozornit, vaším prostřednictvím, pana kolegu Nachera, že vůbec nejsem nervózní, že mi je jedno, když tady budete mluvit hodinu, ale k věci. Já jsem jenom upozorňoval na proceduru zpravodajství, protože si myslím, že znovu vysvětlovat věci, které tady byly vysvětleny, a speciálně odborné věci, které nejsou pro všechny členy Sněmovny úplně stejně řekl bych stravitelné, že je to zbytečné, že zpravodaj by měl jednat efektivně. A jestli k tomu chcete mluvit a kolikrát budete chtít mluvit, je mi úplně jedno.

A ještě bych měl tady připomínku k paní předsedající. Paní předsedající, nezlobte se na mě, ale faktická připomínka má být k věci, a to si myslím, že ta předchozí připomínka nebyla. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, ráda bych vás upozornila, že pan poslanec Nacher vystupoval v reakci na vaše vystoupení.

Hlásí se ještě někdo s faktickou poznámkou? Mám tady paní poslankyni Ožanovou a poté opět pana poslance Nachera. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP