(10.00 hodin)

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Ano, já jsem možná byla neobjektivní. V tom, co jsem uváděla, jsem pochválila Ministerstvo dopravy nad rámec. Ano, nedržela jsem se čistě materie, ale domnívala jsem se, že je to vhodné.

Jinak vše, co jsem řekla, se vztahovalo čistě k tisku a k ničemu jinému, k žádným politickým názorům, protože sama ten tisk podporuji, myslím si, že je správný. A uvedení opravdu dvouvětového sousloví k pozměňovacím návrhům - promiňte mi, vždyť se to od zpravodaje i očekává.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji vám, paní předsedající, že jste to řekla. Já bych to chtěl tedy opravdu vysvětlit tady od matadorů, jak to tedy je. Takže kolega Ivan Adamec vystoupí s faktickou, která vůbec nesouvisí s tím, co tady projednáváme, a popisuje, co tady dělá zpravodajka. Já vystoupím s faktickou, kde reaguji přímo na něj, přímo na něj, protože si myslím, že v tomhletom pravdu nemá, a ve výsledku to je tak, že nakonec on na faktickou poznámku právo má a já ne? Tak to bych potřeboval vysvětlit. To za prvé.

A za druhé. Poprosím opravdu, kolegové, my, co tady mluvíme na mikrofon, abyste tady na nás nepokřikovali. My to neděláme taky. (Reakce z první řady.) Neděláme, nikdo to tady nedělá. Nevšiml jsem si, že když vy mluvíte, tak tady někdo pokřikuje tímhletím způsobem. A i kdyby ano, když mě na to upozorníte, tak svoje kolegy umravním, tak i kdyby ano, tak v té chvíli vlastně děláte totéž. Tak to je ta změna, že děláte totéž. V čem je ten posun k lepšímu? Tak kolegové, pojďme to trochu kultivovat. Buď platí faktické, že můžeme navzájem na sebe reagovat - a já bych na to nereagoval, kdyby nevystoupil Ivan Adamec. On říkal, že paní zpravodajka to zdržuje. A teď už fakticky tady to držíme o dalších deset minut. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas, pane poslanče. Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Lochman. Prosím, máte slovo. Kolegyně, kolegové, prosím o klid.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, jako předseda podvýboru a člen hospodářského výboru bych chtěl požádat všechny kolegy, jestli by si ty věci, které mají navzájem, nemohli vyřídit společně. My jsme se na tom tisku shodli všichni ve výboru, vidím, že většina z nás to chce podpořit. Pojďme se nyní soustředit na obsah a ten proces si prosím vyřiďte navzájem. Já o to žádám jako nováček. Slyšel jsem tady, prostřednictvím paní předsedající, přes pana Vondráka, že to je nějaká taktika zdržování. Já bych se navzájem nechtěl osočovat. Prostě pojďme probrat ten bod, pojďme k dalšímu. A jestliže máme problémy s procesem, tak si je pojďme vyříkat v kuloárech. Už se tady tři dny zdržujeme a tohleto je věc, kterou potřebujeme schválit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. To byla poslední faktická. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Do rozpravy se hlásí pan ministr Kupka. Prosím, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Jenom pro odpověď panu poslanci Burešovi ohledně výkonu. Na straně Ministerstva dopravy už ve stávající právní úpravě v případě mezinárodní osobní dopravy přísluší výkon státního dozoru a projednávání přestupků Ministerstvu dopravy. Nechtěli jsme přinášet nové povinnosti krajům, protože je v tuto chvíli podle stávající právní úpravy nemají. Z výkonu zákona o silniční dopravě vypadává nově kompetence celnímu úřadu, ale v tomto ohledu se kompetence nemění.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím.

A ptám se, zda si přeje pan ministr vystoupit se závěrečným slovem? Už ne. A paní zpravodajka? Také ne.

Prosím tedy paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedající. Hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení v následujícím pořadí: za prvé návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, přednesené ve třetím čtení, budou-li v rozpravě ve třetím čtení předneseny - dovoluji si konstatovat, že nebyly, za druhé pozměňovací návrhy A1 až A12 jedním hlasováním, za třetí návrh zákona jako celek. Tolik k proceduře, procedura je tedy jednoduchá. Legislativně technické úpravy nebyly předneseny, takže pozměňovací návrhy A1 až A12 jedním hlasováním a návrh zákona jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní zpravodajko. Přivolám kolegy z předsálí, všechny vás odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvíli počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

A poprosila bych vás, abyste nás provedla hlasováním.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Pozměňovací návrhy A1 až A12 - hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 104, přihlášeno 148 poslanců a poslankyň, pro 148, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Návrh zákona jako celek - hospodářský výbor doporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko navrhovatele? (Souhlas.) Děkuji. (Smích v sále.) Překvapivé. Omlouvám se za tuto poznámku.

 

Přednesu tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 58, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 105, přihlášeno 151 poslanců a poslankyň, pro 151. Návrh byl přijat a konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní bychom přistoupili k bodu číslo

 

76.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel
na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění
odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých
souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla),
ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 76/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr dopravy Martin Kupka a zpravodajka garančního výboru Zuzana Ožanová. Pozměňovací návrh je uveden ve sněmovním tisku 76/3, který byl doručen dne 28. dubna 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 76/4. Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Ano, má. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Jenom velmi stručný úvod. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, předložený návrh zákona je zaměřen téměř výlučně na implementaci předpisů Evropské unie do vnitrostátního právního řádu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP