(12.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Tak jestli by mi kolegové mohli odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Okamura. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, nás v korporátu učili v manažerských školeních, že máme začínat pozitivně, tak já bych chtěl pozitivně ocenit, že tento bod je na programu, ale to je tak všechno. Já si myslím, že dvě hodiny diskuse k tomuto bodu je málo, a proto bych chtěl z tohoto místa vyzvat předsedu bezpečnostního výboru, zda bychom tento bod mohli zařadit buď na nejbližší bezpečnostní výbor, nebo jestli bychom k tomu mohli bezpečnostní výbor svolat, protože já bych mohl reagovat a mám spoustu otázek jak na pana ministra vnitra, tak na pana ministra zahraničí a myslím si, že nemám šanci na ně dostat odpověď, protože pokud je za mnou ještě šest lidí a ještě někteří vystupující s přednostním právem, tak při vší úctě se k těm odpovědím nedostaneme.

Nicméně na jednu otázku bych se zeptal, protože v současné době tak, jak zde mluvil můj předřečník pan Nacher, řeší se Praha, Brno, Pardubice tuším a pobyt některých migrantů na nádražích a já bych se chtěl zeptat, jak probíhá ze strany Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra vyjednávání s Maďarskem a jestli nás v takto důležité věci nepoškozují i výroky paní předsedkyně Sněmovny, která jako předsedkyně Sněmovny byla poměrně krutá k panu Orbánovi před volbami i po volbách, tak jako nám to předvedla ráno směrem k opozici. Copak my, to uneseme, ale toto je docela problém, který by nám mohl tu věc komplikovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Okamura, připraví se pan poslanec Kobza. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, pozorně jsem poslouchal tady ta vystoupení vládních ministrů na téma jejich vládní strategie ohledně migrantů z Ukrajiny, a když to stručně shrnu, vláda absolutně neodpověděla na moje úterní otázky, co se týče dopadů na české občany, a absolutně nevyvrátila obavy našich občanů ohledně zhoršení dostupnosti zdravotní péče, zhoršení kvality výuky ve školách, protože pochopitelně začne být větší počet dětí ve školách, absolutně nevyvrátila obavy občanů ohledně ohrožení našich občanů na pracovním trhu způsobené přílivem levné pracovní síly z Ukrajiny a absolutně vláda nevyvrátila obavy občanů ze zhoršení bezpečnosti a situace na trhu nájemního bydlení, kde strmě stouply ceny pro české občany v důsledku migrace. Vrcholem vládního vystoupení ministrů tady bylo, že zcela nesmyslně označili tyto palčivé otázky od tisíců občanů za xenofobní a fašistické, aniž by nabídli občanům nějaká řešení. Svědčí to o velké bezradnosti.

Já jsem pozorně sledoval média a jeden z vládních poslanců se už prořekl, jaká je skutečná vládní strategie ohledně ukrajinských migrantů vůči českým občanům. Řekl to v televizi Prima poslanec vládní TOP 09 Ondřej Kolář, který řekl: "Budeme muset smazat rozdíl mezi příchozími a našimi občany. Zanedlouho se z uprchlíků stanou také čeští občané."

Já bych chtěl zdůraznit, že plnou odpovědnost za řešení a dopady současné situace na naše občany nese vláda Petra Fialy. A vy si tedy chcete vytvářet nové voliče, když vám klesá důvěra? A jak to bude tedy vypadat pro naše občany s dostupností zdravotní péče, pro naše děti v přetíženém zdravotnictví a situaci na pracovním trhu? A kdy si konečně uděláte čas na české občany se zdražováním energií, potravin, bydlení a pohonných hmot a začnete to řešit? Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času, pane poslanče. Znovu apeluji, abychom nezneužívali faktické poznámky jako alternativu projevu, a poprosím k řečnickému stolku pana poslance Kobzu. Pane poslanče, vaše dvě minuty k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dobrý den. Slyšeli jsme zde mnoho vyjádření ohledně integrace příchozích z Ukrajiny. Mě by zajímala jedna věc, která zde nezazněla, protože řada z nich je vzdělaných, specialistů ve svých oborech, zejména v medicíně, lékaři, zdravotní sestry, a pakliže mluvíme o jejich integraci, tak vlastně jsme svědky rozsáhlého brain drainu, rozsáhlého odlivu mozků, kteří potom pro nutnou rekonstrukci Ukrajiny budou chybět. Tak by mě zajímalo, jestli některý z pánů ministrů, kteří zde vystupovali, tuto otázku zohlednil.

Druhá věc, která zde nezazněla a kterou jsem měl možnost vidět jako precedens v Jordánsku, když po syrské válce tam přišla řada sezonních pracovníků a uprchlíků vlastně ze všech válek okolo, ať už to byla jemenská válka, irácká válka nebo syrská, tak ve snaze se uživit byli ochotni pracovat za velmi nízkou cenu. Tím pádem srazili cenu práce jako takovou a v podstatě zlikvidovali jordánskou střední třídu. Takže můj dotaz by tady k tomu byl, jaký plán má vláda, aby ochránila českou střední třídu, protože střední třída, to je páteř společnosti, to je ta část, která platí daně, ta část, která v podstatě od státu požaduje nejméně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Další k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Koten. Připraví se pan poslanec Bašta. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych tady rád zareagoval na některá vystoupení pánů ministrů, která tu zazněla, nicméně stále jsme se nedozvěděli, jakým způsobem jsou tedy nebo zda jsou ukládány do databáze biometrické údaje příchozích, protože si myslím, že to je celkem nasnadě. Asi všichni víme, že na Ukrajině je obrovská korupce, dá se tam koupit jakýkoliv pas, dá se tam koupit v podstatě cokoliv, i nová identita, takže my ani nevíme, jestli tady máme lidi, kteří nebyli trestáni nebo byli propuštěni, ale měli dostatek prostředků na to, aby si koupili novou identitu.

Dále vzhledem k tomu, že lidé, kteří jsou zaregistrováni v našem systému anebo se dostali přes hranice, se mohou naprosto volně pohybovat po celém schengenském prostoru. Mě by zajímalo, jestli databáze příchozích je kompletně sdílena v celé Evropské unii, nebo jestli je to jenom naše databáze, anebo jestli žádná databáze neexistuje, protože v případě, že někam přijde člověk, požádá o dávku, pak může jet do jiného okresního nebo krajského města, požádat o ni znovu - platí to samozřejmě i pro bankovní účty a pro bankovní identitu. Tak se nám tady uzavírá nějaký kruh a vzhledem k tomu, že na Ukrajině je poměrně rozšířený organizovaný zločin, to tady není žádné tajemství, tak by mě zajímalo, jestli nehrozí přelití tohoto organizovaného zločinu tady do České republiky. Je to myslím naprosto legitimní otázka, není to žádná xenofobie, ale je to předběžná opatrnost, a tuto předběžnou opatrnost by měly mít bezpečnostní složky státu a samozřejmě i Ministerstvo vnitra, kterému tedy velí pan ministr Rakušan. To jsou moje otázky, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Bašta, následuje pan ministr Rakušan.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, navážu na to. Měli bychom se mimo jiné také bavit o bezpečnostních rizicích migrace. Jedno z nich máme před očima, to, o čem se tady mluví, o Romech, kteří jsou na nádraží, tak tam se ví, že to je organizované, jenom se neví, kým.

Já bych při této příležitosti připomněl, že něco podobného jsme zažívali ne my přímo, ale státy Evropské unie na podzim, když Bělorusko přiváželo migranty na hranice s baltskými státy a Polskem. Totéž se týká organizovaného zločinu, protože jedni z prvních, kteří se vždycky dávají do pohybu, jsou lidé, kteří žijí - těch asi 5 % mužů třeba - kteří mají kriminální sklony. V tomto případě má Česká republika docela dobrou příležitost toto všechno podchytit a snažit se minimálně evidovat, ne-li přímo zabránit, protože podle ukrajinských zákonů, a my s Ukrajinou spolupracujeme, muži mezi 18 a 60 lety její území opustit nesmějí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP