(12.20 hodin)
(pokračuje Jaroslav Bašta)

Takže v tomto případě by mě zajímalo, jakým způsobem na to bude reagovat ministerstvo vnitra, zda má plány, jak zabránit tomu, aby došlo k takovým projevům hybridní války, které byly v Bělorusku a které migrace Romů připomíná (Předsedající: Čas, pane poslanče) a jak se budeme bránit příchodu nových forem organizovaného zločinu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, děkuji. Děkuji pěkně. Dodržujme prosím čas i to, že faktickou poznámkou máme reagovat na předešlé řečníky. Nyní k faktické poznámce pan ministr Rakušan, připraví se paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Zkusím rychle, určitě se přihlásím ještě jednou. Fascinovala mě věta, kterou jsem si napsal doslova od paní místopředsedkyně Vildumetzové, cituji: "A my jsme jasně řekli, že to strategie není." A my jsme jasně řekli, že jo, protože to byla strategická východiska, která jsou rozvíjena v těch dalších měsících. Takže názor paní místopředsedkyně bych si dovolil rozporovat.

Pokračujeme dál. Data z CISu, paní místopředsedkyně, abych odpověděl, jsou už překlápěna do HUMPO, implementuje armáda. Velká část už je v téhle chvíli dostupná. Dashboard už byl spuštěn i v plné verzi pro některé pražské obvody.

Pan generální ředitel Vlček, na pana hejtmana Vondráka odpovídám, tvrdí 31. května 2022, já jsem tady na Poslanecké sněmovně jednou slíbil, že do 15. 6. 2022 určitě. Doufám, že bude mít pravdu pan ředitel.

Národním koordinátorem samozřejmě zůstávám po dobu trvání nouzového stavu a byl bych velmi rád, kdyby paní místopředsedkyně Sněmovny respektovala, že máme většinu v Poslanecké sněmovně a že rozhoduje vláda, a pokud vláda se rozhodne koordinátora vyměnit, mně se určitě uleví, ale rozhodně se nebráním ani tomu rozhodnutí, že tu funkci - a diskuse s paní místopředsedkyní a dalšími - povedu dále.

Reakce na pana kolegu Kotena, pokud se nepletu: databáze česká samozřejmě existuje na evropské úrovni. Opakovaně upozorňujeme na to, že se ty systémy musí propojit. Evropská komise si dala sama ambiciózní závazek 31. 5. 2022, já doufám, že déle už to nebude. Co se týká všech těch poznámek o nebezpečných lidech, 80 % dospělé populace ženy, 45 % celkové děti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas - děkuji. K další faktické poznámce místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, připraví se poslanec Ryba.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře vnitra, já jsem opravdu přesvědčena, že to, co jste nám do současné chvíle předložil, není ten plán, nejsou tam ty údaje, nejsou tam ty modelové situace. Pokud tady zůstane tento počet uprchlíků, nejsem přesvědčena o tom, že všichni budou mít dostatečnou zdravotní péči. Myslím si, že nebude dostatek pediatrů, že nebude dostatek dětských lékařů, že nebude dost míst v mateřských školkách.

Vůbec si nedokážu představit, jak bude teď vypadat to, co chce Praha, abyste udělal v uvozovkách politické rozhodnutí o tom, že dojde k přerozdělení do ostatních krajů. Víte sám, jakým způsobem reagovaly kraje, pokud jste vytipoval pobytová zařízení v Kramolíně, v Boskovicích a tak dále.

Ten čas je opravdu neúprosný, a proto jsem si dovolila navrhnout usnesení, které bych chtěla, abych se krátce před 12.30 tady hlasovalo, a to, že doporučujeme, aby materiály, které jste do současné chvíle předložil, se projednaly ve výborech, kterých se to dotýká, rezortně zdravotnictví, školství, sociální politika, myslím si, že by se tím měl zabývat i výbor pro veřejnou správu, jsou tam starostové, a aby nám výstupy výbory daly sem do Poslanecké sněmovny. Zároveň doporučit, aby výbor pro bezpečnost znovu ten aktuální materiál projednal, a to neprodleně.

Zároveň vyzýváme ministra, aby řádně řídil a koordinoval uprchlickou krizi, a to i po uplynutí nouzového stavu. Zároveň ho vyzýváme, aby neprodleně řešil situaci v přetížených městech - Praha, Pardubice, Brno, možná už jsou i další. A zároveň vyzýváme pana ministra, aby předložil skutečný strategický plán zvládnutí uprchlické vlny. Stihla jsem to, děkuji. A ještě poslední...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, váš čas vypršel. S další s faktickou poznámkou poslanec Ryba.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. V prvé řadě musím poděkovat všem, kteří zvládli uprchlickou krizi, tedy její první část, první fázi, zejména tedy všem občanům, všem obcím, městům, krajům, a zejména všem organizacím, které se na tom podílely, a opět zejména hasičům jako takovým, protože asi všichni víte, odkud pocházím, z jaké organizace.

Dotazů jsem tady měl celou řadu, bohužel je nestihnu. Chtěl bych, abyste mě všichni brali, že rozhodně nechci rozdmýchávat žádnou xenofobii, nejsem nepřátelský k Ukrajině, protože mám na Ukrajině řadu přátel. Ukrajinu mám rád a Ukrajině jsem pomáhal řadu let předtím, než tady ještě byla nějaká válka. Trošku s nadsázkou teď řeknu, že i předtím, než možná řada z vás vůbec o Ukrajině něco blíže věděla.

Ten jeden můj dotaz, který je na pana ministra - a říkám to zcela odpovědně proto, že chci právě pomáhat - je ten, jestli jste se ve strategii nebo mimo strategii zabývali tím, jestli někdo nezneužívá dávky - a teď nemyslím to, co už tady padlo, že si tady přijede pro dávky, odjede, jestli si za to kupuje, co si kupuje, to je jeho problém - ale zda existují případy toho, že ty dávky jsou posílány, řada těchto dávek, na jeden účet, a pokud ano, jestli se tím někdo zabývá a jestli to někdo chce řešit, protože takové náznaky jsem slyšel. Nepaušalizuji to vůbec, ale je to jeden z problémů, protože pak ty dávky neslouží těm, kterým jsme je určili. Ty dávky by jim měly primárně sloužit, a pokud se to děje, tak je potřeba, aby se to řešilo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za pozornost, tedy děkuji za vaše vystoupení. Další s faktickou poznámkou je poslankyně Válková.

Jenom připomínám, že ve 12.30 budeme muset tento bod přerušit a budeme pokračovat pevně zařazeným bodem číslo 77, ale jednu faktickou poznámku bezesporu ještě zvládneme.

Poslankyně Válková zřejmě není v sále, takže její faktická poznámka propadá. Následuje poslankyně Oulehlová, také ji nevidím. Tak další faktická poznámka, poslanec Mašek. Pane poslanče, máte dvě minuty, asi poslední faktická poznámka.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zareaguji na pana Rakušana, zareaguji na ostatní diskutující a zároveň řeknu stanovisko klubu ANO 2011, aspoň touto formou. Migraci dobře zvládají obce, kraje, jejich úředníci, zdravotníci, učitelé, dále pak hasiči, policisté, firmy a občané sdružení v organizacích či jako jednotlivci a za to jim patří veliký dík.

Vláda jedná, ale nepomáhá těm regionům. Slíbený konkrétní migrační plán rozpracovaný tak, aby byl použitelný, neexistuje. S ohledem na velký nárůst přijímaných uprchlíků jsme již dva týdny po začátku konfliktu, a to bylo 10. března, požádali na bezpečnostním výboru pana Rakušana o migrační plán. Ten migrační plán byl myšlený tak, aby jasně podle počtu uprchlíků posloužil dotčeným manažerům ve školství, zdravotnictví, lidem a firmám, kteří poskytují ubytování, tak, aby věděli, jaké budou dopady migrační krize a jak mají dále postupovat, což se do dneška nestalo. To, co bylo předloženo, byla v podstatě studie. My jsme to tak nazvali - studií bez termínů, bez těchto reakcí a jenom s vyčíslením celkových nákladů na jednotlivé rezorty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP