(10.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

My se určitě budeme bavit o zdravotním pojištění. Znovu upozorníme, až ten zákon bude na pořadu, až se dostane na pořad, tak znovu upozorníme, že skončily pojišťovny v deficitu za rok 2021 skoro 15 miliard. A ty rezervy, na které poukazujete, to je dobře, že si je vytvořily. My jsme nechtěli, aby zdravotní péče o kohokoliv v této zemi byla omezena proto, že byly velké náklady s covidem. Proto jsme třikrát po sobě zvedali platbu za státního pojištěnce. Proto jsou tam rezervy. Tak teď je vybereme do mrtě, jak se říká? Jenom proto, že si ministr financí tam udělal škrt ve státním rozpočtu? Stejně ho bude novelizovat.

A připomeneme opět, já i řada mých kolegů, kteří jsou větší odborníci na zdravotnictví než já, já se na to rozhodně budu dívat pouze z hlediska rozpočtu, že tu máme, společně máme přes 300 000 nových státních pojištěnců, o které se musíme postarat. To my rozhodně nezpochybňujeme. I oni mají svoje zdravotní problémy a budou muset být odkázáni na náš zdravotní systém. A my se ptáme: jaká valorizace? Neviděli jsme žádný návrh. Ptáme se a budeme se ptát: jak to bude s platbami za státní pojištěnce? Rok 2022 chcete srovnat s rokem 2021, to znamená vzít tam tu částku, o kterou jsme navýšili, ale jak to bude v roce 2023? Jak to bude v roce 2024? A budeme očekávat odpovědi na tyto dotazy, které logicky budeme mít.

Samozřejmě, že těch bodů, na kterých se neshodneme, je mnohem víc na dnešní mimořádné schůzi. Určitě se k nim postupně dostaneme. Ale největší debata, to už avizuji teď, bude o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění ze všech těch zatím mnou stručně sdělených důvodů, a samozřejmě o zrušení EET. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Předtím, než přijde další s přednostním právem, což bude pan předseda Okamura, tak ještě dovolte, abych přečetl některé další omluvy. Nejdříve zrušení omluvy poslankyně Babišové, a to ze dnů 3. až 6. května 2022 z důvodu zahraniční pracovní cesty, dále zrušení omluvy pana ministra vnitra Rakušana od 11.15 do 13 hodin dnes, následně omluva další, a to je od 10.45 do 12 hodin, a to paní místopředsedkyně Kovářové. Další omluva je pro poslance Richtera, a to dnes od 9 do 12 hodin z důvodů zdravotních, a z důvodu zrušení zahraniční cesty je zde omluva poslance Benešíka, a to 3. až 6. května 2022. A ještě drobný detail, omluva pana Bureše Jana, není od 16 hodin dnes, ale do 16 hodin z pracovních důvodů. A u pana ministra Jana Lipavského není od 14.30 hodin, ale do 14.30 hodin. Děkuji.

A nyní už bych poprosil pana předsedu Okamuru, který bude vystupovat s přednostním právem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, rád bych se vyjádřil k programu té mimořádné schůze, kterou tady navrhuje vláda. Já opravdu nestačím zírat. Protože vládní koalice jako prioritu tady chce projednávat to, že vezme zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, a zhorší tak dostupnost zdravotní péče. Jako prioritu tady chce projednávat korespondenční volbu, protože vládě klesá důvěra, tak se bojí, že už příště neuspějí. A kde je nějaký návrh na řešení zdražování? To znamená, tady přesně vidíme úplně černé na bílém, že prioritou vlády není řešení zdražování, na to bych tady očekával návrhy zákonů, ale už je ani neočekávám, protože vládní koalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů tady má většinu ve Sněmovně půl roku a žádný zásadní návrh na řešení zdražování vláda Petra Fialy tady nepředložila. K tomu bych se rád vyjádřil. Když se tedy díváme na celkový program této schůze, kterou svolala vláda, znovu a znovu je potřeba zdůraznit, že vláda tady jako prioritu - a tady už to je jasné úplně, je to jasné jak facka, že prioritou vlády není řešení zdražování. Takže tady chtějí trávit čas tím, že prosazují korespondenční volbu, protože se bojí toho, že už příště neuspějí ve volbách, tak chtějí měnit volební systém v České republice, chtějí brát peníze zdravotním pojišťovnám, aby zhoršili dostupnost zdravotní péče. No tak to je opravdu otřesné. Je to otřesné, jaké priority má tato vládní koalice. A tím tady chtějí trávit čas, drahocenný čas ve Sněmovně, že tady předkládají takové návrhy.

Teď se tady v kuloárech dokonce proslýchá, že snad vládní strany chtějí navrhovat, aby se jednání prodlužovalo ještě přes noc a podobně, chtějí snad navrhovat jednání po 19., po 21. hodině. Takže oni tady chtějí ještě trávit čím dál více času tím, že chtějí ještě dál zatěžovat vlastně rozpočet a ještě víc vlastně ždímat veřejné peníze. Sněmovna stojí hodně peněz. Tím, že ani nechtějí ukončit jednání v 19 hodin a chtějí to tady protahovat dokonce prý ještě přes noc, tak jsem zvědavý, jestli ten návrh ze strany vlády padne, že budou chtít jednat po 19. a 21. hodině. To znamená, ještě chtějí znovu a znovu v podstatě protahovat jednání ohledně toho, že chtějí zhoršovat dostupnost zdravotní péče. No to je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné. Takže oni ještě tady budou navrhovat, aby se tady obstruovalo ještě více, aby se tady jednalo déle, aby se tady prováděly obstrukce vládní koalice. My říkáme: skončeme jednání v 19 hodin, pojďme jednat zase zítra, nemusíme to tady vůbec protahovat. My se tady postupně vyjádříme a to je náš postoj. Jsem zvědavý, jestli ten návrh padne. To znamená, hned bude jasné, kdo to tady celé protahuje a kdo tady zatěžuje Sněmovnu těmito z mého pohledu neadekvátními návrhy.

Přitom jsou tady problémy skutečně zásadní. Ovšem ty na programu vládou schválené mimořádné schůze vůbec nevidíme. Cena zemního plynu pro české občany je minimálně třikrát vyšší, než by mohla reálně být. A řekněme si na rovinu, že za předražené energie nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy z ODS. Všichni víme, že Rusko požaduje od minulého týdne platby za dodávky zemního plynu v rublech. Z tohoto důvodu přerušilo dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska. Na úrovni Evropské unie probíhají v současné době diskuse o odstoupení všech členských států od dodávek ruského zemního plynu z důvodu konfliktu na Ukrajině. Z pohledu zájmů České republiky a jejích občanů jde samozřejmě o nezodpovědný hazard s naší budoucností, protože vláda nemá připravenou alternativu. Vláda nemá připravenou alternativu k tomu, jak nahradit tento plyn, přičemž Česká republika je stoprocentně závislá na plynu z Ruska, ať se to někomu líbí, nebo ne.

Naopak SPD byla strana, která v minulém volebním období volala po tom, aby vláda pracovala - tehdy vláda Andreje Babiše, ta také v tomto ohledu neudělala nic - abychom pracovali na energetické bezpečnosti České republiky. A právě strany současné vládní koalice se v minulém volebním období tomuto návrhu SPD vysmívaly. A teď jsme tady, kde jsme. Nikdo nechce být závislý na energetických zdrojích z Ruska a bůhví odkud. Ale proto taky bylo potřeba pracovat na té energetické bezpečnosti České republiky. Vláda v tomto pohledu neudělala nic a Fialova vláda v tom samozřejmě také nedělá nic, ta se tady probouzí, a probouzí se úplně pozdě. Teď tady diskutuje o tom, že se mají ukončit v podstatě lusknutím prstu dodávky plynu z Ruska, ale podle energetických expertů nelze dodávky ruského zemního plynu v dohledné době adekvátně nahradit, aniž by došlo k dramatickému zvýšení cen, čímž dojde k dalšímu enormnímu růstu životních nákladů našich občanů a provozních nákladů našeho průmyslu a k výraznému snížení životní úrovně a kvality života našich obyvatel.

Já bych očekával, že na mimořádné schůzi naopak bude takový návrh, ostatně SPD už to tady opakovaně navrhuje, abychom řešili energetickou bezpečnost České republiky a také abychom řešili zdražování těchto komodit, ať je to zdražování energií, hlavně abychom s tím pomohli občanům, aby s tím vláda pomohla občanům.***




Přihlásit/registrovat se do ISP