(13.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže já vás chci vyzvat k tomu, abyste nelhala a abyste zkrátka neříkala nepravdy. Já chápu, že teď v rámci vaší vlády - vy jste nebyla na začátku, já jsem tady opakoval všechny lži vaší vlády od zadlužení, inflace a tak dále, že teď máte, asi jste dostala nějakou příručku, nevím, Bison & Rose jestli vám napsal nějakou příručku na lži, tak to neopakujte, protože to je blbost, je to nesmysl.

Mimochodem slovenská chemička Agrofertu nakupuje plyn od Slovenského plynárenského priemyslu. A je to jenom ruský plyn, protože Ukrajina nemá plyn. A údajně ten hlavní lobbista, říkali, že teď chodí na vládu, ten nejhorší premiér v historii naší země. Takže já vás chci požádat, abyste nelhala, protože to je nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, mě nikdo neovládal, nikdo mi do toho nemluvil, žádný jiný premiér, žádný polský premiér mě neovlivňoval. A Česká republika má smůlu v tom, že jsme všechno rozprodali. Ano, kuponka, kuponka, všechno je pryč. Takže Česká republika ani nemůže kupovat plyn. To, že jste to teď změnili na státní hmotné rezervy, to je dobrá zpráva. To je dobrá zpráva. Já jsem zvědavý, co s tím uděláte. Udělali jste to blbě z hlediska cash flow a z hlediska techniky. My jsme vám doporučovali udělat to à la německý model.

Takže paní předsedající, chtěl bych, abyste neopakovala tuhle nepravdu, protože je to nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, nikdy jsem nelobboval za moji firmu. Nikdy. Ukažte mi jednoho úředníka, který by to řekl. Všechny ty střety zájmů jsou vymyšlené věci. A zkrátka to není pravda. Ale chápu, že teď máte v popisu všichni ve vládě říkat, že jsme údajně nějaký plynovod nedostavili. Poláci to nechtěli ten plynovod. A hlavně plynovody tady nechce ten, kdo má zájem na distribuci plynu přes Eustream. To je ten plynovod, který vede z Ruska přes Ukrajinu až k nám. To je boj o peníze. Takže byl bych rád, abyste se v tom nějak zorientovala a abyste neopakovala tyhle lži, protože nejsou pravdivé. Ale já chápu a já jsem tady to opakoval x-krát, že ta strategie vaší vlády je lhát, za všechno může Babiš, a přisvojovat si práce Babiše. Takže jako marketingově to máte hezky nakreslené, akorát ta data a fakta vyvracejí tyhle vaše nepravdy.

Takže já budu rád, když to takhle uzavřeme, protože pokud byste to znovu opakovala, tak skutečně asi bych musel použít nějaké právní kroky, protože není možné mě z takovéto závažné věci obviňovat. Není to možné. Je to nepřijatelné. To, že o mně lžou od rána do večera, mně to nevadí, ale toto je to zásadní. Toto je to zásadní, protože se mě to dotýká. Já jsem byl nezávislý premiér. Sem chodili lidi, ano, naši spojenci, říkali: toto musíš, toto, Dukovany. A já jsem řekl Mikeu Pompeovi: Chceš Dukovany, dáš nejlepší cenu. Dej nejlepší cenu. Já jsem bojoval za české zájmy, vždycky. A můžu to prokázat. Takže já vám za to děkuju, že už to nebudete opakovat, a děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za příspěvek. A nejde pouze o to, že nyní řídím, ale s přednostním právem je přesně tak v pořadí přihlášen pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, potom s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová a potom poprosím kolegy, aby mě někdo vystřídal, abych se mohla také přihlásit. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, ale paní předsedající, jestli byste chtěla, tak já vám samozřejmě to místo uvolním, jestli byste chtěla reagovat bezprostředně, aby to bylo...? Ano? Tak jo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to na vaší dohodě, jak jste řádně přihlášeni všichni s přednostními právy. Paní místopředsedkyně mě vystřídá, děkuji. A jenom ještě načtu, tady byla omluva, omlouvá se pan poslanec David Šimek od 12.00 do 16.00 z pracovních důvodů dnes, ať to máme vyřízeno. Tak, předávám tedy na chvilku řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsme v bodě před schválením programu dnešní schůze, a nyní s přednostním právem vystoupí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Děkuji také kolegům, že byli tak vstřícní a umožnili mi nyní vystoupit a bezprostředně reagovat. Je to samozřejmě trošku nevšední situace, kdy v roli řídící schůze, která uděluje slovo, jsem přímo oslovována, abych reagovala. Nicméně k té věci.

Jde o to, že vyšly najevo skutečnosti, které publikoval například server Neovlivní.cz. Tyto skutečnosti jsem komentovala... (Rozruch v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych požádala o klid v jednacím sále jak po mé pravé straně, tak po mé levé straně. Požádala bych všechny poslance a poslankyně, pokud si chtějí něco vyřešit, ať to udělají v předsálí. A v tuto chvíli mluví paní místopředsedkyně, paní Olga Richterová. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže ještě jednou. Komentovala jsem skutečnosti popsané v různých médiích, mimo jiné v médiu jménem Neovlivní. A komentovala jsem to, že jsou v příkrém rozporu vyjádření zástupců Polska, bývalého premiéra Bohuslava Sobotky a toho, co říká třeba pan bývalý premiér, nyní pan poslanec Babiš. A tento příkrý rozpor je něco, co jsem interpretovala, jako že tam mohl mít vliv, byznysový zájem, byznysový zájem na tom, že je nastavena ta konkrétní chemička na tu ropu ruskou spíše než norskou. A chci zdůraznit, že jsem se patrně trefila do černého, protože to, že to vyvolalo nyní dnes reakci, je důkazem, že jsem na tuto skutečnost, že ty zájmy byznysové mohly převážit nad zájmy naší republiky, upozornila zcela správně a zcela patřičně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji. Vidím, že se s přednostním právem hlásí pan předseda Andrej Babiš, ale v tuto chvíli má přednostní právo Radim Fiala. Dává přednost, dobře. Takže s přednostním právem předseda hnutí Andrej Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se omlouvám, paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, ale vy to melete jedno s druhým. Prosím vás, ta loutka Pokorného, který dneska řídí toho Síkelu, ten Sobotka, člověk, který dělal jenom ostudu na mezinárodním poli, který se nedomluvil žádnou řečí, bylo to peklo. A vy tady mícháte Polsko... Já nevím, vám nestačí, že v médiích bylo jasně napsáno, že polská strana to zamítla, že my jsme vylobbovali ty peníze? Ale já jsem se nebavil o tom Polsku. Já jsem se bavil o tom, že jste řekla, že jsem měl zájem zachovat závislost na ruském plynu.

Zájem na ruském plynu mají ti, kteří ovládají trubku plynu přes Slovensko. Ti měli zájem. A hlavní lobbista je Topolánek, který chodí do médií a vykládá nesmysly o norském kontraktu z roku 1997, který skončil privatizací Transgasu. A vy jste normálně lhala, že jste řekla - a my jsme tady v České republice, my nejsme v Německu. A německá chemička nakupuje plyn od VNG, to je německá firma. A ta německá firma si vybere, kde chce plyn. Takže vy tomu nerozumíte a já nechápu, o čem chcete se mnou debatovat.

Neovlivní? Myslíte bývalou šéfredaktorku? Ta, která zásadním způsobem poškodila zdraví mého syna a zneužila to a vlámala se do baráku, tajně filmovala? Já se nemůžu ani vyjádřit. A říkali, že mám být v klidu. Protože bych tady řekl něco, co by bylo špatně. Neovlivní je pro vás seriózní médium, které lže od rána do večera? To je váš zdroj? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP