(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy to tu melete Polsko s Německem. Já vás žádám, abyste neříkala, že jsem měl zájem zachovat závislost na ruském plynu. Protože nikdo neví v té trubce, jaký je plyn. Vy tomu nerozumíte. Vy rozumíte jiným věcem, kterým já nerozumím. Mně je strašně líto, že jste se nestala ministryní práce a sociálních věcí. Já věřím tomu, že vy máte dobré sociální cítění. Piráti jsou extrémní levice, já jsem levicový populista, my bychom si skvěle rozuměli. Ale nemluvte o plynu, nerozumíte plynu. (Potlesk v levé části sálu.) Nerozumíte plynu, tak prosím vás nedebatujte o plynu. Já jsem se těšil, že budete ministryní, a nedopadlo to. Protože tam je plno práce na tom resortu. Nevím, co se chcete tady dohadovat. Pan Sobotka, to nechám bez komentáře. Vždyť na to jsou články. Víte vůbec, kdo měl postavit tu trubku? NET4GAS, to je soukromá firma. A co měli stavět, když Polák to nechtěl? Takže to jsou všechno vymyšlené věci. Ale vy mluvíte o Polsku, a já mluvím o Německu.

A vy říkáte, že jsem měl zájem na ruském plynu. Je to nesmysl. Je to nesmysl, já to odmítám. A já nevím, jestli má vůbec smysl v tomhle tady pokračovat. Vy jste to tam četla v televizi, tady něco čtete z vašeho mobilu, tak nerozumíte tomu, tak to je těžké. To je, jako kdybych já s Pirkem debatoval operaci srdce, které já nerozumím. Poprosil bych vás, abychom to už radši nechali, protože zkrátka nevíte vůbec, o co jde. Ten plyn v té rouře se nedá rozlišit. Když někdo nakupuje plyn, tak nakupuje plyn. A ten, který distribuuje, asi to kupuje od výrobců, tak ten ví, jaký plyn to je. Takže o tom to je. A vy mluvíte o voze, já o koze. Bohužel. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen Radim Fiala, poté já. Oba dáváme přednost paní místopředsedkyni Olze Richterové. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji řádně přihlášeným kolegům s přednostními právy za možnost reagovat. Domnívám se, že nehovořím o voze, ale hovořím o minulé vládě, která nesnížila naši bohužel téměř výhradní závislost na ruském plynu, byť mohla. Měla tu předjednanou možnost od té předchozí vlády Bohuslava Sobotky, v níž nynější poslanec pan Babiš seděl jako ministr financí.

A teď to důležité. Já jsem členka strany Pirátů, která se tady velmi zasazovala o uvědomění si bezpečnostních rizik, která by přinesl vstup Ruské federace například do dostavby Dukovan. Upozorňovali jsme, že bezpečnostní infrastruktura státu je něco, na co musíme dbát na desetiletí dopředu. Je prostě klíčový zájem naší země nebýt závislý na velmoci, která je evidentně nepřátelská a chovající se nepředvídatelným způsobem. A proto také upozorňuji, že jsou tady velké nejasnosti, kdy vlastně pan bývalý premiér Sobotka jasně upozorňuje, že on tuto nebezpečnou závislost na ruském plynu chtěl snížit, že to předjednal, a to je právě podstata té věci k plynovodu přes Polsko, protože by to umožnilo vést plyn z Norska. To je ta podstata, kterou chci zdůraznit. A samozřejmě tam je potřeba si uvědomit, že to je výsostně politická záležitost, protože tam byla předjednána evropská dotace, a já jsem zdůrazňovala, že u takto důležité věci, jako je chystaný předjednaný nový plynovod, by Evropská komise v žádném případě nevyřadila tuto žádost bez nějaké interní konzultace s českou vládou. Takže pan Sobotka byl citován: "Obávám se, že vláda Andreje Babiše se na to vykašlala." Vykašlala na co? Na principiální snížení naší infrastrukturní závislosti na ruském plynu.

A to stejné řekl někdejší vládní zmocněnec pro jádro pan Jaroslav Míl. Takže bohužel on upozornil na to, že opakovaně upozorňoval na důležitost výstavby těchto plynovodů, čili těchto přes Polsko umožňujících ten norský plyn, ale - a teď cituji - že ze strany pana bývalého premiéra Babiše, pana bývalého ministra Havlíčka jsem bohužel necítil zájem. Nad bezpečnostně-energetickými argumenty převažovaly asi jiné, obchodní, politické. A v této politické debatě my nyní jsme. Já jsem za Piráty, já jsem za demokratickou vládu, za pětikoalici, která chce snížit závislost na Rusku, a proto na to upozorňujeme. Tato závislost už snížena býti mohla. Odborníci na to upozorňovali, předjednávali to politici z minulých období, a proto jsem řekla, pane poslanče Babiši (Připomínky v levé části sálu: Prostřednictvím předsedající!), že vaše bývalá vláda tuto možnost vymlčela a že je možné - ano, prostřednictvím paní předsedající - a proto je možné, že tam hrál roli ten zájem toho nastavení významné chemičky z koncernu Agrofert, chemičky SKW Piesteritz, která je nastavena na ten ruský plyn.

Rozumím tomu, že se vám nelíbí, že to takto říkám, ale stejně tak známe všichni to české přísloví o potrefené huse. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vidím, že opět s přednostním právem se hlásí Andrej Babiš. Jenom si ověřím - Radim Fiala pustí s přednostním právem. Pan poslanec Andrej Babiš. Máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Paní kolegyně Richterová říká, že to, že německá chemička podle ní nakupuje ruský plyn - což je lež - ohrožuje závislost Česka na plynu. Vždyť to je totální nesmysl. Však se zamyslete nad tím, co povídáte za nesmysl. Však to je úplně jiná situace. A já bych se strašně rád zeptal, že kde jsme měli snižovat tu závislost tedy? My máme nějakou státní firmu na plyn, nebo rafinerii? Vždyť nemáme nic. Vždyť vy jste úplně mimo. Vy tomu vůbec nerozumíte. Vůbec tomu nerozumíte. Vy říkáte, že jsme měli snižovat závislost. Ale my nic nemáme. Protože v rámci kuponky a předtím všechno šlo pryč. Tak už přestaňte lhát o tom. Sobotka, ano, podepsal nějaké memorandum, a Poláci to nechtěli. Poláci to nechtěli. A měla to stavět soukromá firma. Takže já nevím, můžeme se tady dohadovat.

No pan Míl samozřejmě, můžeme se bavit, proč nás pan Míl nemá rád. Tak samozřejmě kdyby chtěl někdo, nevím, takové podmínky, jak chtěl od nás, tak samozřejmě jsme mu řekli, že mu děkujeme, že nemáme peníze na takové. Takže vy si vyberete nějaké lidi, tak Sobotka, to už jsem komentoval, takže je to celé nesmysl. Česká republika, česká vláda, vy máte kde vliv? Tak choďte za tím Innogy. Choďte za Innogy a řekněte Orbánovi, aby Innogy nenakupovalo ruský plyn. No tak já jsem na vás zvědav. Vy jste úplně mimo mísu, vy tomu vůbec nerozumíte. A tady vám něco nadiktujou a něco tady čtete, takže to je potom těžká debata, protože ty vaše absurdnosti, na to se nedá vůbec odpovídat.

Znovu opakuju: nakupuje se plyn! Nikdo nenakupuje ruský plyn. Nakupuje se plyn. Ten je stejný. Katarský, LNG, norský, ruský. Je stejný. Kontrakty jsou na plyn. Na plyn. Ne na ruský plyn. Nemáte žádný vliv na nákup plynu v České republice. Nemáte žádný vliv! A pokud chcete zakázat distributorům ruský plyn, tak fajn. Ale potom si připravte stovky miliard, které oni prodělají na tom, aby jim to někdo kompenzoval. Vždyť to je nesmyslná debata. Vy nechápete to, že Česká republika už nic nemá, že nemáte žádný vliv, protože nemáte ty firmy, nemáte rafinerie, nemáte vodu, nemáte plyn? A v ČEZu? Tak dejte na papír Benešovi, že má skončit ten kontrakt s Gazpromem, který doteče do konce roku. Podepište, že prodělá 1,5 miliardy. Tak já jsem na vás zvědav.

Takže vykládáte nesmysly, jste úplně mimo mísu. Něco vám tam někdo diktuje, a teď to budete zase číst z mobilu. Protože nerozumíte vůbec, o co jde. (Reakce ze sálu.) No tak samozřejmě, má to tam připravené, bude to zase číst jak v televizi. Takže to je jako peklo toto debatovat. Nechť to řekne ještě Havlíček. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To byl s přednostním právem pan předseda hnutí ANO. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček a poté dáváme přednost paní místopředsedkyni Olze Richterové. Pane místopředsedo, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP