(13.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A vy stále nechápete, že český stát nemá nic, protože to všechno... Prosím? (Reaguje na připomínku z pléna.) Jó pan premiér, no tak pan premiér by měl vědět, kdo tady prodává plyn. Já nevím, 40 % plynu prodává Innogy. Innogy patří tomu zlému Orbánovi, paní místopředsedkyně, to je skandál, co? Co si to dovolil tady, takže... (Směje se.) Takže naši kolegové z ODS všechno rozprodali místo toho, aby šli do Singapuru a zeptali se, jestli není lepší místo kuponky si to nechat ve státních rukou? Tak to RWE to rozprodalo. A Innogy má 40 % trhu s plynem v České republice. Maďarský stát, Viktor Orbán. A 20 % má ČEZ. Prosím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím, je třeba hovořit na mikrofon.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vy potřebujete moje rady, protože vy tomu taky nerozumíte, pane poslanče. Vy rozumíte něčemu jinému. (Předsedající Richterová: Mým prostřednictvím prosím.) Jo, vaším prostřednictvím, jasně.

Takže nevím, co tady vlastně řešíte. Tak zařiďte, aby Česká republika byla nezávislá na ruském plynu. Zařiďte to. Je to nesmysl. Je to nesmysl. Všechno se rozprodalo. A vy jste také u toho byli, vaše strana. Vy jste také ten politický kartel. Takže já už nevím, jak to mám vysvětlovat. Je to lež. Paní místopředsedkyně tady míchá jabka s hruškama. Polsko - to Havlíček vysvětlil. A znovu opakuji, že plyn se kupuje jako plyn. A rozhoduje ten, kdo to nakupuje. A to není určitě ta chemička. Tak už s tím přestaňte, s těmi lžemi, protože to fakt nemá cenu tady debatovat o tom.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A je načase poděkovat za příspěvek a dát slovo dalšímu přihlášenému s přednostním právem a to je předseda klubu SPD Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, tak to byl krátký exkurz mezi plynové trubky a částečně také mezi potraviny, hrušky s jabkama a podobně. Takže pojďme se vrátit k dnešní schůzi.

Ze začátku bych se chtěl pozastavit nad tím, proč vlastně jednáme na mimořádné schůzi a proč je tolik věcí, které vlastně pětikoaliční vláda ještě nedokázala prosadit, protože jsem přesvědčen, že máme v Poslanecké sněmovně málo času. Vládní koalice totiž osekala sněmovní program a myslím si, že jim nezbývá dost času na to, abychom mohli normálně projednat spoustu témat, která současná společnost a ten život nastoluje. My bychom na to potřebovali více času. Vedení Poslanecké sněmovny asi na základě rozhodnutí pětikoalice snížilo, výrazně snížilo počet jednacích týdnů Sněmovny. Nesmyslně byl rozbit dvacet let fungující harmonogram jednání Poslanecké sněmovny. Úplně tak zmizely variabilní týdny. Jestli si pamatujete, variabilní týdny byly v minulém volebním období plné jednání Sněmovny, takže jsme měli dostatek času na to, abychom všechno mohli projednat. A také to bylo vidět na počtu schválených zákonů za to minulé volební období. Myslím si, že přestože jsem byl součástí opozice, tak toho bylo poměrně hodně.

A já to srovnávám s tímto volebním obdobím, kdy tady vlastně sedíme, nemáme variabilní týdny. A když to tak vezmete, tak vlastně za jedno pololetí, a to je zajímavá informace, za jedno pololetí tím, že vypadly variabilní týdny, jsme zkrátili jednání Sněmovny o jeden měsíc, což znamená, že za celý rok dojde ke zkrácení jednání Sněmovny o dva měsíce. To je podstatně hodně, a proto se musíme scházet teď na mimořádných schůzích a pravděpodobně tím, že těch témat bude víc a víc, tak se budeme scházet. A není to jenom tím, že jsme omezili jednání Sněmovny o variabilní týden, ale je to také tím, že se ještě zkrátil čas na jednání Sněmovny o pět hodin, kdy vlastně musí ve středu jednat vláda. Takže ve středu, to znamená zítra, když je normální sněmovní týden, tak vlastně jednáme jenom do 14 hodin. Jestli si pamatujete, tak... co já si pamatuju, a možná i Marek Benda, od devadesátých let se jednalo do 19 hodin. A teď jedná vláda. Vláda jednala různě. Ale vezměte si, že vláda většinou jednala v pondělí, kdy poslanci mají povinnost sedět ve svých kancelářích v regionech. A vlastně poslanci si dělají svou práci v regionech každé pondělí a vláda má celé pondělí na to, aby mohla jednat. A to pondělí je podle mě také nejrozumnější den, nejrozumnější den k jednání, protože většina porad ve firmách, ve školách, v různých jiných institucích, ve státních podnicích, v úřadech, ty porady se většinou dělají v pondělí, protože se musí udělat nějaký plán na celý týden. To, co se bude dít, ty úkoly, které musíte projednat, tak se většinou dělají v pondělí. Ale tato vláda zasedá ve středu. Mně by to nevadilo, každý ať si zasedá, kdy chce. Jenom upozorňuji na to, že došlo k dalšímu zkrácení o pět hodin toho našeho času. Koneckonců jsem zaznamenal poprvé, že, a to nechci obhajovat Babišovu vládu, ale pan premiér, pan expremiér Babiš, asi nemohl dospat, tak někdy Babišova vláda zasedala od šesti od rána. To byla taková zajímavost. Ale koneckonců každý ať si zasedá, kdy chce. Ale tato vláda nám bere dalších pět hodin z našeho času. Dál musím poznamenat pro lidi, kteří to nevědí, tak ten Úřad vlády je vzdálen od Poslanecké sněmovny necelý kilometr, takže si myslím, že to není tak daleko, aby vláda mohla zasedat při různých příležitostech anebo při nějakých dalších časových možnostech, protože vlastně je to kousek. Tak to bylo k jednání.

Tím, že pro nás, pro opozici, je to také daleko složitější, protože tím, že došlo ke zrušení variabilních týdnů, tak samozřejmě došlo i ke zrušení interpelací těmi variabilními týdny. Ve variabilních týdnech normálně jednala Sněmovna a opozice, my jsme měli daleko větší možnost se dotazovat premiéra. Je fakt, že na minulých interpelacích tady pan premiér byl, ale předtím tady nebyl měsíc, protože jede do Bruselu, něco se stane, předtím měl covid a podobně. Takže i tím, že se ubral ten variabilní týden, nám, opozici, to vzalo možnost ptát se pana premiéra i ministrů na problémy, které české občany tíží a které je trápí. A my to samozřejmě chceme, protože ta možnost oficiálně se zeptat vlády, premiéra je strašně důležitá pro jakoukoliv opozici na světě. A premiér by měl odpovídat, stejně tak ministři. Já se tady chci vrátit k tomu, co řekla předsedkyně Sněmovny, že opozice by měla sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. Tak tím, že nám zkrátili ten variabilní týden, přišli jsme o interpelace, tak tím vlastně naplňují toto heslo. Já bych se proti tomu chtěl důrazně ohradit, protože to je právo opozice v demokratickém světě. Oni se často nazývají demokratickým blokem a demokratickými stranami, tak bych si přál, aby to vláda a pětikoalice naplňovaly a nechaly opozici demokraticky se ptát na problémy, které trápí občany, a aby nám umožnily ty interpelace prostě vykonávat.

Témat, kterými se vláda měla zabývat, ale nezabývá, je čím dál tím víc. Podobně by je mohla řešit i Poslanecká sněmovna, ať už je to vážná energetická krize, nebo nastupující krize potravinová, o které se ještě příliš nehovoří a nemluví, ale samozřejmě potravinová krize bude přímým nástupcem energetické krize. Ale už jsme to viděli i ve veřejnoprávní televizi, jak jdou ceny potravin nahoru a půjdou nahoru.***




Přihlásit/registrovat se do ISP