(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně panu předsedovi. A nyní je s přednostním právem přihlášená paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Já si dovolím, než jí dám slovo, přečíst omluvy. Dnes se omlouvá Martin Baxa z jednání a to do 14.30... Až do 14.45, teď je updatovaná omluvenka. Dále je tu omluva pana ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ten se omlouvá od 13.30 do konce dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Ruší omluvu paní poslankyně Zajíčková, která bude přítomná od 13.30, a stejně tak zrušil omluvu pan poslanec Ondřej Havel, který byl původně omluven do 18 hodin a ruší tuto omluvu k 13.45.

Paní místopředsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, i já bych si dovolila vyjádřit se k návrhu této mimořádné schůze a dovolila bych si začít daty z výzkumu, které jasně hovoří o tom, že 80 % populace se obává konfliktu a dopadů války, 91 % lidí je znepokojených ze zdražení života a zvyšování energií a zhruba 50 % má strach, že kvůli válečnému konfliktu nebudou peníze na sociální zabezpečení pro české občany a na investice nutné v Česku, 45 % lidí se bojí růstu kriminality. Přesto tady dnes máme svolanou mimořádnou schůzi, na což má koalice právo, svolala ji, ale určitě se pozastavuji nad tím, s jakými body je tato mimořádná schůze svolána, už s důrazem na to, co jsem tady teď v úvodu řekla.

Vy moc dobře všichni víte, že v listopadu a v prosinci jsme tady již předkládali důležité sněmovní tisky, které by řešily ceny energií, a to snížením DPH, a zároveň aby lidé, domácnosti a podnikatelé dostali finanční prostředky z obnovitelných zdrojů. Snažili jsme se vás přesvědčit, abyste tento bod a tento program schůze, který jsme předkládali, podpořili. A já věřím, že někteří poslanci především z řad koaličních určitě hovoří se svými občany ve svých regionech a určitě vědí, jakým způsobem energie, pohonné hmoty a další věci neustále rostou. A já musím říct a opakuji znovu ten důležitý argument, že když exministryně financí prosadila 0 % sazbu DPH na energie v listopadu a v prosinci, tak proto se podařilo udržet inflaci kolem 6 %. Dnes máme začátek května a inflace šplhá na 12 %.

Proto mě opravdu překvapuje, že pokud tady máme dvě krize, tou jednou krizí je krize uprchlická a tou druhou krizí je krize hospodářská, uprchlickou krizi a danou strategii budeme řešit příští týden, já děkuji předsedovi poslaneckého klubu hnutí STAN, že sem zařadil přímo ten bod na příští týden na úterý v 18 hodin, přestože si myslím, že se to mělo řešit daleko dříve, protože ta strategie řešení uprchlické krize podle mého názoru a mých kolegů odborníků opravdu neexistuje. A jestliže se Poslanecká sněmovna usnesla k tomu, že měla být předložena do 14. dubna, tak si myslím, že bezprostředně s ní měli být seznámeni všichni poslanci, byli určitě prostřednictvím e-mailových schránek, ale měla k takto důležitému strategickému dokumentu být vedená diskuse hned. A tak jak nám bylo řečeno na bezpečnostním výboru, je to dokument živý, budeme o něm hovořit. Ale já žádnou diskusi nikde nevidím, já od toho 14. dubna jsem nezaregistrovala, že by se znovu sešel bezpečnostní výbor. Pan ministr vnitra Vít Rakušan tady hovořil o tom, že by to měly projednat další výbory, zdravotní výbor, že by to měl projednat školský výbor, sociální výbor. A já si myslím, že už to mohlo nastat dávno, že to nemůžeme řešit na konci dubna nebo na začátku května.

Podle informací, které mám, tak teď se vytvořilo 11 takzvaných pracovních skupin. Opět - vytvořily se před několika dny. V tuto chvíli se do těch pracovních skupin nominují lidé, to znamená, že se to uzavírá někdy až v tomto týdnu a teprve až pak budou zasedat. Ale ta města, obce, kraje a všichni ostatní potřebují tu strategii mít a potřebují vědět, co bude, co bude opravdu za měsíc, za tři měsíce, za půl roku. A především, a to pořád opakuji, oni potřebují ty řádné evidence, byť se určitě Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo školství velmi snaží a je už nějaký podrobný materiál, kde vidíme, kolik například kapacit zbývá v těch mateřských, základních, středních školách, a i ohledně lékařů. Ale když starosta města, obce, popřípadě hejtman kraje neví, kolik má na svém území uprchlíků, nemůže řešit následné otázky, což je zaměstnání a kapacity v těch školských zařízeních a v rámci zdravotnictví.

Určitě registrujete, že ta situace je vážná ve velkých městech, řeknu Praha, Plzeň, Brno, ohledně míst především v mateřských školách. A všichni víme, že pan ministr pro místní rozvoj vypsal nějaký dotační program pro města, obce, ne s velkou finanční alokací, aby řešily ubytování. Ale vůbec jsem nezaregistrovala, že by někdo řešil nedostatek míst v mateřských školách. Je nutné to řešit, protože zápisy do mateřských škol probíhají v této době a některé děti potřebují nastoupit nyní, popřípadě 1. září. A já třeba toto považuji za důležité, prioritní téma, které by se mělo řešit.

Pak samozřejmě z pozice bezpečnosti se nám tady daleko více rozrůstají takzvaní Romové ukrajinští, například poslední článek, který jsem zaregistrovala včera v Brně, kde zhruba 80 návštěvníků se utábořilo u hlavního nádraží v Brně. Bezradní jsou všichni, nevědí, jakým způsobem to mají řešit. Do toho registrujeme, že pan ministr vnitra domluvil tři objekty na ubytování, jeden ve Středočeském kraji, jeden na Vysočině a jeden v Jihomoravském kraji. Potom čtete v médiích, že starostové těch daných obcí o tom nic nevědí, že to s nimi nikdo nekomunikoval. Proto já pořád otevírám tu nejdůležitější otázku a to je, že je nutné komunikovat. A ta komunikace podle mého názoru velmi chybí. A v této otázce dvakrát.

Takže když se podíváme na ten dnešní program - a všichni to víme, že tady máme dvě krize, které musíme řešit, jak tu uprchlickou, tak tu hospodářskou - tak mě opravdu udivuje, že dnes máme na programu schůze zařazen bod, který má vzít na veřejném zdravotním pojištění 14 miliard korun. Vždyť přece všichni víme, že než k nám uprchli uprchlíci - a dnes jich máme zhruba zaregistrovaných, zdůrazňuji zaregistrovaných, 320 000 - tak jsme neměli dostatek dětských lékařů, praktiků, zubařů, gynekologů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP