(15.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A chtěla bych zároveň požádat i předsedy poslaneckých klubů a i vládní poslance, jestli by nezvážili popřípadě po schválení programu přehodnotit program té dnešní schůze, jestli opravdu se všemi těmi body, které jsou tam navrženy, jestli se jimi zabývat a jestli některé z programu této mimořádné schůze nestáhnout. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. To byla poslední přihláška s přednostním právem. Přesto se ještě podívám do sálu, jestli tu nějaké přednostní právo ještě není, a nikdo nechce se k pořadu schůze přihlásit. Pokud tomu tak není, tak budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Já zagonguji, aby mohli všichni kolegové dorazit do sálu. Ano, eviduji požadavek na odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Ještě jednou zopakuji, že budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak vám byl předložen v písemné podobě. Ještě prosíme o vteřinku strpení, chybí jedna karta k hlasování. (Chvilku čeká.) Tak zeptám se, jestli je problém s kartou vyřešen. Dobrá. Tak já myslím, že byl dostatek času na to dostavit se do sálu.

 

Budeme tedy hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze.

A já si dovolím zahájit hlasování a ptám se, kdo je pro takový program schůze, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Tak teď už se rozběhlo hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 172 poslanců, pro hlasovalo 93, proti 58. Návrh pořadu 20. schůze byl schválen.

 

A my můžeme přistoupit k prvnímu bodu pořadu, kterým je... Hlásí se pan kolega Nacher k hlasování nebo...? Kolega Nacher se asi přihlásil omylem. Pan předseda?

 

Poslanec Marek Benda: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, abychom vyjasnili situaci hned teď, tak jménem koaličních poslaneckých klubů, je nás pět, navrhuji, abychom hlasovali dnes po 19., 21., 24. hodině až do úplného toho... o všech zákonech, které jsou předloženy. Myslím, že potřebujeme si tady dát jedno to noční cvičení, abychom zjistili, kdo má většinu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl procedurální návrh. Má k němu protinávrh paní předsedkyně? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já nemám procedurální protinávrh. Já jdu jenom připomenout jednu věc, že v minulém volebním období noční - nebylo tohle zvykem. Ponocovali jsme tady dvakrát. Jednou to bylo při důvěře vlády, tak to se předpokládá, to je přirozené, a podruhé při nouzovém stavu. Tady se z toho stala taková zvyklost. My samozřejmě budeme hlasovat proti, takže bude to vaše vůle, kterou bezesporu prosadíte, protože máte v této Poslanecké sněmovně většinu, ale nejsem si jistá, že nedochází k porušování zákoníku práce, máme tady zaměstnance, že nedochází k porušování hygieny práce. A samozřejmě až tu vůli prosadíte a zrealizujete, tak bezesporu budeme muset se obrátit na vedení Sněmovny. Budeme se muset obrátit případně - uvědomit inspektorát práce a další tyto orgány, protože si myslím, že to není v pořádku. O zdravotním hledisku nemluvím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní předsedkyně, děkuji. Jenom chci upozornit, že v tuto chvíli má vystupovat ten, kdo navrhuje případně změnu, alternativní návrh k návrhu procedurální, ale já jsem tolerance sama. (Pobavení a smích v sále.) Má někdo protinávrh k návrhu, který zazněl, a sice abychom o všech bodech dnešního jednání jednali po 19., 21., i 24. hodině? Není tomu tak.

 

Já zahájím hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 174 poslanců, pro hlasovalo 93, proti 79. Návrh byl přijat, a my tedy budeme jednat o všech bodech schválené schůze po 19., 21., i 24. hodině.

 

S přednostním právem se hlásí pan vicepremiér a ministr zemědělství (správně ministr práce a sociálních věcí) Jurečka. (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, já si dovolím stručnou reakci na paní předsedkyni klubu hnutí ANO, paní předsedkyni Schillerovou. Ona teď nedává pozor... děkuji moc. Já jenom říkám, že před dvěma měsíci jste tady společně s klubem SPD hodiny, hodiny mluvili dvě noci, to jste si otázku, jak jsou na tom zaměstnanci této Sněmovny, nekladla. Tak si ji klaďte prosím pěkně i v jiných momentech, kdy vy tady hodiny i přes noc obstruujete, zdržujete jednání Sněmovny. Tady jsou konkrétní návrhy zákonů, které jsou ku prospěchu občanů České republiky, a můžeme je projednat velmi rychle, když vy je nebudete zdržovat a nebudete obstruovat. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s přednostním právem, pan místopředseda Bartošek. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím k paní předsedkyni Schillerové, potažmo i k jiným. Jedná se o to, že před sebou máme patrně dlouhé jednací hodiny, a abychom jednali v souladu s jednacím řádem, tak chci říct, že padne-li procedurální návrh, je pouze možné položit protinávrh k procedurálnímu návrhu, ale požádal bych, abychom nediskutovali, protože to není v souladu s jednacím řádem. Nechť se to odhlasuje a pak ať se realizují přednostní práva. Ale chci to říct na začátku jednání, aby to bylo čisté pro další hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan předseda Výborný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP