(19.20 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Jinak jsem velmi ráda, že řada bioplynek samozřejmě vzniká obvykle nadšením mnohých majitelů nejrůznějších, většinou tedy zemědělských, zařízení, na některých jsem se byla podívat, je to velmi technicky zajímavá záležitost, kde mají trošku potom problém třeba s dodávkou energie do sítě. Ale to se domnívám, že všechno bychom měli řešit právě tou diskusí. Což bohužel k tomu ten čas nebyl, protože mi bylo vysvětleno, že bychom nestihli. Já si myslím, že to je škoda, že tento zákon byl přifařen k této schůzi, protože on tam opravdu nepatří. Myslím si, že je třeba se mu věnovat, což jste mi vysvětlili, že na to není čas. S čímž tedy úplně nesouhlasím, nebo nejsem totožná, protože my bychom tím mohli prodiskutovat významným způsobem opravdu ve velmi těžké situaci energetické, ve které se nacházíme, mnoho věcí, ale bohužel tedy na to nebyl čas. Chtěla bych říci, že tímto způsobem se zabývá i třeba energetický odborník přes mezinárodní vztahy, nebo Ústavu mezinárodních vztahů, protože všichni vědí, že ten problém je, a my ho tedy řešíme podle mě nedostatečně, ve spěchu a není prodiskutován. Je opravdu velká škoda, že se nedostalo na jeho projednání ve výborech, protože si myslím, že kolegové, kteří předkládají, by tam na místě dokázali mnohé otázky, které takhle vedou k pochybnosti, zda vůbec je to přínosem pro naše školství, pro zdravotnictví, kde bychom toto uvítali významným způsobem, možná i na vesnicích pro zajištění tepelné pohody v některých domech, a bohužel se k tomu nedostáváme. Musím jinak říci, že problematika dodávek plynu do zdravotnických zařízení v případě, že by se tak stalo, tak bude důvodem, proč toto zařízení eventuálně zavřít nebo omezit jeho provoz. Ale zrovna tak i ve školách, což je prostě škoda. Takže mě tedy mrzí, že důležitý zákon prostě nedostal místo, které mu určitě přísluší, a že se tímto způsobem přifařil ke schůzi, ke které opravdu nemá být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Eviduji dvě faktické poznámky. S první se hlásí pan poslanec David Šimek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec David Šimek: Vážení kolegové, dal jsem si teď pět hodin intenzivního poslouchání všech projevů, které tady padly. Úvodem bych chtěl říci, že dnes těch pět hodin projednáváme poslaneckou novelu zákona o podporovaných zdrojích energie. Kdo z vás nestudoval tento zákon, tak zákon jasně říká, že cílem návrhu je doplnit výrobce, dovozce a dodavatele paliva z biomasy mezi povinné osoby pro dokládání kritérií udržitelnosti a umožnit jim prokazovat jejich plnění čestným prohlášením a prodloužit přechodné období, kdy lze plnění kritérií takto prokazovat, do konce roku 2022.

Mezitím jsme se tady dozvěděli o energetické krizi v Evropě a její situaci v jednotlivých státech od kolegy Kubíčka. O kvalitě stavebních materiálů od Kláry Dostálové. Podrobnou přednášku o biopalivech a digestátu a o zničení českých občanů od kolegyně Balaštíkové. O 58 stanicích Horské služby a trafostanicích záchranné služby od kolegyně Pastuchové. A já bych vás chtěl všechny poprosit, protože vidím, že je zde dalších šest přihlášených: prosím vás ještě jednou, pamatujte, o čem dneska hlasujeme, a skutečně žádám i pana předsedajícího, aby hlídal, abychom se skutečně bavili k tématu. Děkuji. (Silný potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další faktickou poznámku má pan poslanec Milan Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, máte pravdu, neštudoval jsem to. Ale dovolte mi, a tu možnost mám, ve své faktické reagovat na Janu Pastuchovou, která přišla s tím, že prostě ty záchranky musejí fungovat jako nemocnice a tak dále. Mám řešení pro ministra zdravotnictví nebo pro vládu: Kdyby se ta záchranná služba dala dohromady a byla jenom jedna jediná, ne 14, tak by se hodně ušetřilo tím, že by se to vlastně dokázalo nějakým způsobem nasmlouvat a něco zlevnit. Děkuji, že jste mě vyslechli v této mé faktické poznámce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s faktickou poznámkou paní poslankyně Berenika Peštová. (Ohlas a potlesk zprava.) Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji naší koalici, že se vrátila zpátky do svých lavic. Nevím, jestli pan poslanec, prostřednictvím pana předsedajícího, seděl zde celou dobu, nebo jestli si to zapisoval u svého televizoru, tak jako zřejmě všichni ostatní, kteří se vrátili a nebyli tady celou dobu. My jsme tady celou dobu seděli a celou dobu jsme se snažili - (Nesouhlas zprava.) Ano, já nevím, teď na sebe budeme pokřikovat, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího? Já jsem to tady vysvětlovala. Kdybyste tady byli, tak jsem vysvětlovala.

Jestliže otevřete zákon, tak je zcela logické, že všichni k tomu zákonu se budou snažit nějakým způsobem vyjádřit. Ano, máte pravdu, že tady měníte něco. Ale jakmile ten zákon je otevřený, tak všichni máme možnost se k tomu vyjádřit. Tak to je. Já se nebavím o tom, že bychom říkali něco o zákonu, který není otevřený, a prostřednictvím tohoto zákona se snažili vlomit do jiného zákona. To je přílepek. To my tady neděláme. My se celou dobu bavíme o tom zákoně. A kdybyste si ho přečetli, tak ten zákon o POZE je strašně široký. A všechno to, co tady bylo řečeno, tak ve své podstatě souvisí s tímto zákonem. Takže oni se neuhnuli. Neuhnuli se od tématu. Možná že se uhnuli od toho, co bylo zamýšleno změnit v tom zákoně. Ale neuhnuli se od tématu. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než udělím slovo s přednostním právem panu předsedovi Výbornému přečtu jednu omluvenku. Dnes od 18.15 do 18.50 z rodinných důvodů se omlouvala paní poslankyně Alena Schillerová. (Poslankyně se hlásí, že je již přítomna.) Nyní přednostní právo pana předsedy Výborného. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové, prostřednictvím pana předsedajícího k mé předřečnici: Já tady cítím povinnost jako předseda poslaneckého klubu se zastat mého kolegy Davida Šimka. Bylo by dobré, pokud tady vůbec vy sedíte, tak abyste sledovala, kdo tady je, nebo není. Kolega Šimek tady zhruba od 15. hodiny opravdu velmi pečlivě poslouchal všechny příspěvky. A pro ty, kteří nepochopili jeho příspěvek, tak já se ptám, jestli novela zákona o podporovaných zdrojích energie, ptám se tady pana předkladatele prostřednictvím pana předsedajícího, jestli skutečně pojednává o záchrankách, nebo nepojednává o záchrankách. Já myslím, že všichni to víme, je zbytečné. A to, jestli někdo sedí tady v lavici, nebo vaše příspěvky, které hrubě vůbec nesouvisí s projednávaným bodem, poslouchá ve své kanceláři, tak to prosím skutečně nechte na každém jednotlivém poslanci. Já myslím, že to platí jak o opozici, tak o koalici.

No a dovolte mi na závěr jménem pěti poslaneckých klubů a předsedů těchto poslaneckých klubů vládní koalice - tedy poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Piráti - na základě § 59 odst. 1 a 2 jednacího řádu nechat, pane předsedající, prosím, teď bezprostředně hlasovat o procedurálním návrhu. Protože je zjevné, že opozice přistoupila k projednávání této schůze s vysoce obstrukčním přístupem, tak my dáváme návrh, abychom zkrátili, omezili řečnickou dobu k tomuto bodu, tedy k novele zákona o podporovaných zdrojích energie, na deset minut. S vědomím toho, že v odstavci 2 se hovoří o tom, že každý poslanec může vystoupit nejvýše dvakrát. Čili aby to všichni chápali, i paní poslankyně a další: dvakrát deset minut pro každého jednotlivého poslance. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jedná se o procedurální návrh a já o něm dám hlasovat bez rozpravy. Slyším žádost o vaše odhlášení, já vás všechny odhlásím. Požádám, abyste se přihlásili svými kartami. A až se ustálí počet, tak vám dám slovo, paní předsedkyně. V tento moment požádám vystupující, aby vystupovali pouze s protinávrhy proti přednesenému návrhu. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já dávám protinávrh přesně v souladu s vaším pokynem a navrhuji, protože ukázalo se, že to téma je skutečně obsáhlé, že je k němu co říct, je třeba o něm diskutovat, tak já dávám protinávrh, aby mohli vystupující vystoupit dvakrát půl hodiny. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP