(Jednání pokračovalo ve 23.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dovolte, abychom pokračovali v rozpravě, a s přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Bartošek. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Po krátké poradě vedení Sněmovny, abychom se ujednotili, jakým způsobem budeme dál postupovat v souladu s jednacím řádem, jsme dospěli k tomuto závěru. Z pozice vedení Sněmovny budeme chtít, aby ten, kdo vystupuje, mluvil k věci. V případě, že tomu tak nebude, řídící schůze ho v souladu s jednacím řádem povede ke kázni, a v případě, že tento nebude respektovat napomenutí řídícího schůze, bude mu odebráno slovo. Bude to v souladu s jednacím řádem.

Setkali jsme se z toho důvodu, aby Sněmovna mohla dál fungovat a abychom postupovali jednotně jako vedení Sněmovny. Protože to není o tom, k jaké politické straně patříte, ale je to o tom, aby se respektoval jednací řád. V případě, že budete mít pochyby o tom, jakým způsobem je schůze řízena, můžete vznést námitku proti postupu předsedajícího a podle toho postupovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásil pan poslanec Vondráček. Máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. K vývoji rozpravy, pane předsedo, a hlásil jsem se s faktickou poznámkou ještě před přednostním právem pana místopředsedy Bartoška, takže tady vlastně právě došlo k porušení jednacího řádu. Ale já jsem vůbec neprotestoval, protože někdy i to porušení jednacího řádu je ku prospěchu věci. A já jsem zmáčkl tu faktickou poznámku, ještě než jste se nahoře sešli.

Já jsem jenom chtěl říct možná na zklidnění situace, že mám pocit, že těch vystupujících, ten počet se zvýšil poté, co jste omezili řečnickou dobu na deset minut. To je totiž efekt toho, že ti, co k tomu mají co říct a mluví k věci, tak už nemohou, protože jsou omezeni nějakým časem, tak vystupují jiní poslanci, protože ten klub chce něco říct, a toto je ten vedlejší efekt. A jsou to už potom takové ty drobné naschvály, které jenom zvyšují nervy v sále. Myslím si, že je to zbytečné. Já bych chtěl opravdu říct, že už jsme tady zažili vypjatější chvíle, než jsou dneska, a že je možná zbytečné tady to ještě eskalovat.

Já třeba vím, že co jsem si tak stihl dohledat, tak jsme tu řečnickou dobu omezili v minulém volebním období jenom dvakrát. U EET a potom u Dukovan, ale až po nějaké debatě. Tady k tomu došlo opravdu poměrně rychle u bodu, připomínám, který má být schválen v devadesátce. My jsme řekli, že nebudeme dávat veto. Tak proč si tu teď děláme možná takové už drobné naschvály? A já souhlasím s tím, že bychom měli... A ještě si potom vezmu jednu faktickou, když slyším smích, protože bych mohl třeba citovat právě, co tady bylo řečeno v těch minulých obdobích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, čas. Děkuji. S přednostním právem byl nejdříve pan předseda Fiala. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP