(23.50 hodin)

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Mě to, vážené kolegyně, kolegové, zaujalo, to, co tady řekl pan kolega Bartošek, prostřednictvím pana předsedajícího, že vlastně když nebude řečník mluvit k věci, tak že mu bude odebráno slovo. Já si chci zeptat: To je přece subjektivní názor. Jak to poznáte, jestli hovoří k řeči (věci), nebo nehovoří k řeči (věci)? (Potlesk části poslanců.) Taková diskuse přece jasně vede k další cenzuře a k dalšímu omezování diskuse ve Sněmovně. Jako k ničemu jinému to, a nikdy se to během posledních dvaceti let nic takového nestalo, že by se odebíralo, možná jednou se to stalo, když tady někdo četl telefonní seznam. A že těch telefonních seznamů jsem tady už viděl číst! Ale tady se mluví o energiích, o takových věcech. Znovu opakuji, můžete se to slovo odebrat subjektivně jednou, potom podruhé, potom už se může odebírat pořád, a vlastně už ta opozice bude jenom sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším s přednostním právem je pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já se znepokojením sleduji, že novela zákona o podporovaných zdrojích energie vyvolala velké kontroverze, potřeby dlouhých vystoupení. Sledovali jsme tady vystoupení pana poslance Babiše, mnoha dalších, skončilo to debatou o tom, jak je schůze nebo není schůze řízena a zda je to či není v souladu s jednacím řádem.

Tak já na základě dohody předsedů pěti poslaneckých klubů si dovolím přinést věcný konstruktivní návrh vstřícný, abychom v situaci, kdy je zjevné, že tento návrh zákona - a teď připomínám, tuto novelu podepsali poslanci Kubíček hnutí ANO, poslanec Fiala Radim SPD a zástupci všech koaličních poslaneckých klubů. Já jsem předpokládal, že na tomto návrhu zákona je tedy nějakým způsobem aspoň elementární věcná shoda a nebude třeba k tomu mnohahodinové debaty a diskuse takto vyostřené, kdy jsme se dostali až do tohoto bodu ve 23.51.

Vzhledem k tomu, že bohužel realita je jiná, ta shoda tady zjevně není a bylo by dobré, abychom i v této schůzi prokázali větší míru efektivity, tak já na základě dohody předsedů klubů dávám tento procedurální návrh, o kterém prosím, pane místopředsedo, aby bylo bezprostředně hlasováno. Tento první bod, novela zákona o podporovaných zdrojích energie, prosím přerušit a pojďme se pustit do bodu druhého, tedy novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Třeba budeme úspěšnější. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, takže já zagonguji. Protinávrh.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Chci dát protinávrh a velice se omlouvám. Já jsem nerozuměla, pane předsedo, není to žádné protahování. Dokdy jste navrhoval? Tady byl hrozný hluk. Dokdy jste navrhoval to přerušení bodu? Abych mohla dát protinávrh. Nerozuměla jsem, dokdy jste navrhoval přerušení bodu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tak pan předseda.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní předsedkyně, dobře, tak já vám vyjdu vstříc a přerušíme bod číslo 1 do projednání bodu 3, a pustíme se do bodu 2, protože tam třeba budeme úspěšnější než u bodu 1. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Je zde protinávrh?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dávám protinávrh a navrhuji přerušení bodu 1 na pět minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu, to znamená přerušení bodu 1 na pět minut. Odhlásím vás. Prosím, abyste se přihlásili. Ještě jednou.

 

Hlasujeme nejdříve o protinávrhu, a to je přerušení bodu 1 na pět minut.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 176, pro bylo 80, proti 75. Zamítnuto.

 

(Hlas mimo mikrofon: Jestli je unavený, ať se nechá vystřídat. Pane místopředsedo, říkal jste, kdo je proti u každého hlasování?)

 

A nyní budeme hlasovat o původním návrhu, a to je bod číslo 1 zařadit za bod číslo 3. Přerušit do projednání bodu číslo 3.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 8, přihlášeno 176, pro 94, proti 80, výsledek přijato.

 

S přednostním právem pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Prohlasovali jsme si to, že přerušíme bod číslo 1. OK. Začneme bod číslo 2, to je podle mě veřejné zdravotní pojištění. Já se ptám, pane předsedající, nebo milá vládo, pane premiére, kdo ten bod uvede? Kde máte ministra zdravotnictví? (Odpověď ze sálu, pobavení, potlesk.) Jo, to jsou nejrychlejší škatule, které jsem ve vládě viděl. (Hlas mimo mikrofon.) Jasně, potom to chápu. Já jsem si myslel, že tak důležitou věc, jako je 14 miliard, by měl uvádět ministr zdravotnictví. (Potlesk části poslanců.) Ale jestli to uvede pan ministr financí, tak jasně, tak tomu rozumím. Rozumím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přerušuji bod číslo 1 a zahajujeme bod číslo

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 166/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Když byl Radim Fiala ještě členem klubu ODS, tak ty materiály četl. Tak aby viděl, že to není žádná rychlá změna, toto je sněmovní tisk 166/0, byl distribuován 7. března roku 2022 ve 12.14, a nad tímto datem, hodinou je napsané: zástupce předkladatele: ministr financí. Tak to není úplně rychlé vzhledem k tomu, že dneska je 3. května. To jsou skoro dva měsíce. Škoda, že si to předseda opozičního klubu nepřečetl. Ten zákon má jenom tři paragrafy, je to asi půl stránky. Ale to tak někdy je.

Pro pana poslance Vondráčka. Jestli 14 hodin mluvení mimo věc označil za "nedělejme si teď drobnou nepříjemnost, buďte tak velkorysí", tak já nevím. Já nejsem sice velký příznivec našich přísloví, ale napadá mě zrovna několik. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Jestli tady dneska někdo útočí, tak je to opozice. Vládní většina se brání. Ale někdo si prostě ještě nezvykl, že nemá většinu. Mám pocit, že to fňukání je už v genech hnutí ANO. Nedá se nic dělat. Doufám, že až příště bude vystupovat pan poslanec Andrej Babiš a bude tady blábolit, tak taky odtud budu slyšet takové rozhořčené volání: K věci! K věci! K věci! Ale skoro se vsadím, že se toho nedočkáme.

Ten návrh je široce debatován ve veřejném prostoru. Opozice si ho vybrala jako jeden z cílů svých útoků na vládu. A já jsem vlastně překvapený. Ten zákon ba ve skutečnosti, kdybychom používali základní matematiku, normální zdravou úvahu, prošel Poslaneckou sněmovnou jako nůž máslem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP