(0.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Inflace je tedy ve dvouciferných číslech. Ale pro zdravotnictví se náklady v mnohém zvýšily skutečně dramaticky. Jde samozřejmě o energie a pohonné hmoty, ceny tepla a pohonných hmot, ty jsou rekordní. Už v lednu letošního roku pojišťovny i bez snížení plateb počítaly s deficity, tedy s nižšími příjmy, než budou výdaje. A v této situaci má vláda - nevím, jak to jinak nazvat než drzost trvat na něčem, co bylo hloupé už před čtyřmi měsíci, ale co je dnes naprosto scestné a nebezpečné. Fakticky jde o snížení objemu peněz, které jdou do zdravotnictví, a to v situaci, kdy extrémně rekordně vyrostly náklady ve zdravotnictví, a v čase, kdy tu máme mimo jiné dnes už víc než 300 000 dalších uživatelů zdravotní péče z řad ukrajinských uprchlíků, přičemž velká část z nich patří k těm, kdo tu péči, ať už preventivní, nebo léčebnou, budou potřebovat. Samozřejmě s českého rozpočtu, tak jak to tady vidíme.

Ukrajina, jak víme, má relativně nízkou proočkovanost a naopak rekordní počty lidí nemocných HIV, TBC a dalšími chorobami, které jsou navíc přenosné. A buďme upřímní, přichází k nám lidé ze země, kde většina obyvatel neměla přístup ani ke zlomku péče, která je standardem u nás. To není urážka Ukrajiny. V případě chudých lidí budou stejně špatně v přístupu ke zdravotnictví třeba v USA a některé vaše další v uvozovkách vzory. Takže když to shrnu, proč tedy o tom hovořím, tu máme mezi uprchlíky velké procento lidí se zanedbanými chorobami, jejichž léčba dopadne na naše zdravotnictví. S těmito náklady nepočítají zdravotně pojistné plány pojišťoven, a opravdu ani nemohou, protože jde o velkou neznámou. VZP v tuto chvíli alespoň předběžně počítá s tím, že občané Ukrajiny budou využívat zdravotní péči ze 60 % úrovně českého občana. To je velmi optimistické, protože například preventivní péči dětem ve školách musí poskytnout všem stejně. Pokud budeme léčit Ukrajince nemocné HIV, s infarktem nebo s tuberkulózou, tak se asi shodneme, že tuhle další život zachraňující péči budeme muset ze systému za současných podmínek poskytnout na 100 %, nikoliv na 60 %, jak je plánováno v těch předběžných úvahách.

Někteří - to bylo zase vtipné, co jste řekl teď. To jo. Někteří páni ministři a zástupci vládní koalice Petra Fialy z ODS už lidem vzkázali, že se musí uskromnit. To je sprosté hlavně vůči starým lidem, kteří celý život dřeli, a vůči našim invalidním spoluobčanům, kteří za problémy, které způsobují z velké části politici, nemohou. A tento vládní přístup je zcela nepřijatelný, zvláště pokud jde o zdravotní péči. Čeští občané si celý život platí pojištění, které jim má zajistit nějaký zdravotní standard deklarovaný také naší ústavou. Není jejich vinou, že politici po převratu v roce 1989 začali masivně rozprodávat majetek a státní firmy, které do té doby vydělávaly peníze například pro zdravotnictví a na důchody. Je opravdu drzost a sprostota nejhrubšího zrna, když k úsporám vyzývají občany politici vládních partají, které občany a stát okradly a přivodily současný stav jak ve zdravotnictví, tak i co se týče důchodů. A aby tady někdo zase nepřekrucoval moje slova, já neobhajuji situaci do roku 1989, já mluvím třeba o privatizaci vody a tak podobně, což právě se na tom podílí hlavně politici, se podíleli, ODS a tak podobně. O tom tady hovoříme. Nehovoříme o tom, že obhajuji státní plánování do roku 1989, to tady vůbec není teď tématem. Samozřejmě ale mimochodem platí, že západní vyspělé země mají podíly, dokonce ty státy, spolkové země, které mají podíly přímo v prosperujících firmách, takže to je běžná situace ve vyspělých zemích. Jenom tady se všechno, co mohlo vydělávat, privatizovalo, rozkradlo za účasti politiků. Samozřejmě, co si budeme říkat, nejdéle vládli politici ODS a ČSSD v té době, za asistence KDU-ČSL. Takže tady je to zcela jasné, kdo má tu odpovědnost.

Ale znovu říkám, že prostě je opravdu nefér, když odpovědnost za tuto současnou neblahou situaci přenášíte na občany tím, že vezmete 14 miliard korun ze zdravotního pojištění, a tím zhoršíte dostupnost zdravotní péče pro naše občany. A znovu říkám, že podle mého názoru je opravdu drzost a sprostota nejhrubšího zrna, když právě k úsporám vyzývají občany politici těchto partají, které právě mají to máslo na hlavě, které v podstatě občany a stát okradly, ty partaje, a přivodily současný stav jak ve zdravotnictví, tak co se týče důchodů. A je absolutně pro nás nepřijatelné jakýmkoliv způsobem snižovat peníze, které mají jít na zdravotní péči pro naše občany. To tady ale prosazuje vládní pětikoalice Petra Fialy.

Chcete-li šetřit, vážení představitelé Fialovy vlády, sahejte v prvé řadě do svých kapes nebo do kapes svých sponzorů, ať už jsou to solární baroni, nebo firmy a lidé, kteří peníze vydělané u nás vyvádí do zahraničí, což typicky tady vidíme u sponzorů hnutí STAN. Vládního hnutí STAN.

Pane premiére Petře Fialo a ministři, pokud chcete demonstrovat úspory, tak začněte prostě šetřit vy na sobě a na svých resortech, na výdajích pro politické neziskovky, nebo zefektivněte svoji byrokracii a zkuste nevyhazovat peníze za kdejakou hloupost jen proto, že přichází z Bruselu, viz Green Deal.

Jak správně řekl prezident Zeman, plošně škrtat umí kdekdo, a co je hlavní, plošné škrty přece nevedou automaticky k větší efektivitě. Naopak mohou způsobit škody, které budou v důsledku dražší a nevýhodnější než zachování stávajícího stavu. To neznamená nešetřit, šetřit musíme všude, ale než začnu škrtat, musím přece opravdu poctivě a s rozvahou přemýšlet, kde co a proč škrtnu nebo změním. A doufám, že tady nikdo na mě nebude vykřikovat z vládní pětikoalice, že nemluvím k věci, protože tady už ta cenzura, kterou tady nastavuje vládní pětikoalice, začíná být opravdu úplně neúnosná, protože prostě tady budu říkat k této věci, co prostě budu považovat za vhodné, protože je potřeba tento váš skandální návrh podrobně pochopitelně rozebrat. Opravdu zdůrazním, abyste ani se neopovažovali mě tady v budoucnu umlčovat, protože je to úplně k smíchu, když tady strany, který mají preference tři čtyři procenta tady umlčují prostě stranu, která má stabilně přes půl milionu voličů. Opravdu, to je jako už úplně drzost sama o sobě, jo, ta arogance vaše! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP