(2.30 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Já bych mu položil, a berte to jako řečnické otázky, třeba mu to do zítřka někdo najde a napíše. Čtení mu docela - pozurážel kdekoho a já mu to nebudu vracet úplně stejně. Kdybychom byli ve škole, tak řekneme čtení textu dvě, to nebylo na jedničku, porozumění čtenému textu za pět.

Pro všechny občany, kteří se domnívají, že Tomio Okamura je odpůrce Evropské unie, doporučuji, aby si stenozáznamech našli těchto šest minut: 4. května od 0:57 do 1:03. Ani největší eurohujer by nebyl silnější v pochvale zdravotnické politiky Evropské unie a členských států. Pan Tomio Okamura nám tady diktuje a čte, řekl správné zásady, jak se má chovat zdravotní systém: univerzálnost, rovnost, solidarita, pak si dám bokem tu jeho fiskální zodpovědnost, pokusím se mu vysvětlit, co to je, a současně řekne, představte si, když bude mít Ukrajinec infarkt, my ho budeme léčit na 100   procent, a ne naše 60. To je nelidské, nehumánní, sprosté a odsouzeníhodné. Máme ho nechat umřít? Nebo jak to myslel pan Tomio Okamura, když říkal, představte si, že Ukrajinec bude mít infarkt, a my ho budeme léčit ze 100 procent? Z kolika procent ho máme léčit podle SPD Tomia Okamury? Opravdu nelidské!

A já bych se chtěl zeptat pana předsedy Tomia Okamury, prostřednictvím paní místopředsedkyně Věry Kovářové, když mluví o těch 14 miliardách, to tady řekl asi 160krát za těch, já nevím, jak dlouho mluvil, kolik procent výdajů zdravotního systému v letošním roce to představuje, abychom věděli, o jakém procentu debatujeme. Z jeho vystoupení máte pocit, že je to aspoň 50 %. Já mu nebudu napovídat, ať mu to jeho poradci do rána spočtou.

Když mluví o nákladech, které rostou nejenom ve zdravotnictví, má samozřejmě pravdu, ale zase neví, nenapsali mu to, chyba, kolik procent tvoří personální náklady u poskytovatelů zdravotní péče. To je přece zásadní procento, na které nemá žádný vliv inflace. Řekl jsem tady zcela jasně, že platí úhradová vyhláška, v které bylo dojednáno navýšení platů, a na tom se nezměnilo vůbec nic a přijetí nebo nepřijetí tohoto zákona na tom taky nezmění vůbec nic.

Tak vlastně nevím, s čím bojuje, když evidentně nerozumí těm číslům. Ano, těch čísel tam bylo poměrně hodně, ale všem odpůrcům Evropské unie doporučuji 0:57 až 1:03, oslava společné evropské politiky v oblasti zdravotnictví. Společná zpráva, členské státy, strategický program, společné výzvy pro členské státy a pořád dokola. Já jsem eurorealista nejsem eurohujer, já bych to nikdy takhle neřekl.

A všimněte si, jak Tomio Okamura asi osmkrát, jak se mu ty papíry motaly, tak některé části evidentně četl vícekrát, například zprávu, nebo citoval ze zprávy WHO. Nesmíte těch 14 miliard tam vzít! Ale asi za dvě věty, musíme dbát na fiskální udržitelnost zdravotního, zdravotních systémů. To neříká Okamura, to říká WHO a ten váš Brusel. Tak já nevím, jestli chápe, co je fiskální udržitelnost v těch debatách o těch číslech. Evidentně ne. Já se na něj nezlobím, já se zlobím na jeho poradce, že mu to tak špatně připravili.

Ano, má pravdu, SPD mělo zhruba 513 000 voličů, to nikdo nezpochybňuje. Vládní strany jich měly přesně 2 333 681. Myslím si, že z jednoduchého porovnání zjistíme, které číslo je vyšší, a odpovídají tomu i počty mandátů.

Stokrát lhal Tomio Okamura, když stokrát řekl, že se zhorší dostupnost lékařské péče. To je prostě lež jako věž. A může to říkat stokrát, dvěstěkrát, může tady obstruovat. Ale když lžete, tak vám to stejně nepomůže, protože pravda je na naší straně.

A nebyl by to proruský Tomio Okamura, aby sem nezapletl přímé kontrakty s Putinem. Já vím, že to nerad poslouchá. Vzpomínáte si, kdo do poslední chvíle hájil Rosatom a tu čínskou firmu? To byla obhajoba v zájmu českých občanů? To byla obhajoba ruského režimu a čínského režimu - do poslední chvíle!

Když mluví o zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky, tak mužové, manželé, otcové těch uprchlíků bojují s tím Putinovým Ruskem, s tím přítelem SPD. A oni vlastně chtějí, abychom se o ně nepostarali. Platíme za ně zdravotní pojištění, takže systém zdravotního pojištění na tom neprodělá. Všechny odhady, a jsou to odhady, a to přiznávám, nic jiného než odhady nemůžeme mít 4. května, se pohybují vlastně kolem nuly u dopadů na systém zdravotního pojištění. Ano, může to být minus 1,5 miliardy, minus 2 miliardy, možná plus 1 miliarda, plus 2 miliardy, vycházíme z průměrných čísel. A to mu zase ti poradci nenachystali. Ať se podívá, nebo když tak ho seznámí tady předseda Správní rady VZP, jaké jsou průměrné náklady na věkové skupiny českých pacientů. A když se podíváte na věkovou strukturu těch utečenců, těch uprchlíků před Putinem, kteří sem přicházejí, a porovnáte to s tou statistikou, tak je evidentní, a mluvím o průměrném čísle, nemluvím o individuálních případech, že ty věkové skupiny, zejména ty děti, patří k těm, kteří čerpají méně zdravotní péče. To jsou dlouhodobé statistiky, po kterých Tomio Okamura tak volá, ale evidentně je poté, co splnil úkol, nesouvisle nám přečetl několikrát dokola papíry, které tady měl, tak odešel a už ho to nezajímá.

My jsme jasně řekli, že poprvé představíme systém automatické valorizace plateb za státní pojištěnce. Můžeme debatovat o těch parametrech, ale myslím, že to je krok vpřed. Jsme připraveni o tom debatovat, ale říkám, to, co jsme zvolili, systém, který je u penzí, je vyzkoušený a funguje, který garantuje, že nikdy nedojde ke snížení plateb, i kdyby se ekonomice nedařilo, i kdyby klesaly mzdy, nikdy nedojde, je tam nula. Opět lže Tomio Okamura, když říká, že chceme snížit platby za státní pojištěnce. A pokud nelže, tak nerozumí jednomu případu: když mám 6 krát 1 967 a 6 krát 1 547, že výsledek je 1 767, takže to je stejná úroveň jako loňského roku. To není snížení. To je zmrazení. A samozřejmě kdyby ten zákon byl platný od 1. 9., tak provedeme jinou matematickou operaci. Když tam bude mít 8 krát 1 967, k tomu alikvotně připočteme čtyřikrát, aby ten průměr byl 1767. Když se díváme jak na letošní rok, tak na příští rok, tak je evidentní, že ten systém je odolný a funkční a bude fungovat letos i příští rok bez problémů.

Z toho popisu českého zdravotnictví, jak ho tady popsal pan Tomio Okamura, máte pocit, že české zdravotnictví nefunguje, nebo nefunguje na tak skvělé úrovni, jak ve skutečnosti funguje. Tak já jako pacient se proti tomu ohrazuji. Ne jako lékař, ne jako poskytovatel zdravotní péče, ale ohrazuji se proti takovému hodnocení úrovně českého zdravotnictví. Není to pravda a máme špičkové zdravotnictví. Ano, máme problémy, které mají všechny demokratické státy, které souvisejí s demografickým vývojem a tak podobně, ale je to normální a veškeré státy to řeší více či méně úspěšně. A neexistuje jeden úspěšný model, který bychom mohli bez jakýkoliv změn aplikovat v České republice.

Takže dobře, útočte na vládu, útočte na vládní strany, útočte na ministry, to my uneseme. Neútočte na kvalitu českého zdravotnictví! To je útok úplně vedle a to úplně mizí a vlastně degraduje tu debatu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP