(2.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A tady se už dívám na předsedu poslaneckého Výborného, neoslovuji ho, protože mi tady neříkejte, zase nevykřikujte, prostřednictvím paní předsedající, že mám mluvit k věci, protože tohle prostě je k věci, protože já vůbec... Je přece otřesné, že místo abychom tady řešili zdražování, tak tady několik dní budeme řešit to, že vy chcete zhoršit zdravotní péči pro občany. Co to je za priority? A neříkejte... A samozřejmě my tomu tady budeme bránit, protože kdybyste tady měli návrhy na zdražování, tak to půjde jako po másle. Skutečně návrhy na zdražování, na řešení zdražování - řešení zdražování a vyřešení zdražování hlavně, tak jako se to snaží dělat drtivá většina a všechny okolní země kolem České republiky. A drtivá většina zemí Evropské unie.

Takže to je potřeba tady znovu zopakovat, jací vy jste, jak z Marsu úplně, vaše vláda. Máte hlavu úplně v elitářských oblacích, protože to, co ty lidi zajímá, je vyřešení zdražování. A tomu bychom tady měli věnovat čas a to bych očekával od ministra, hlavně od premiéra Petra Fialy bych to tedy očekával v prvé řadě. Ale vy to tady neřešíte a místo toho tady navrhujete zhoršit dostupnost zdravotní péče a korespondenční volbu, protože vám klesají preference, tak chcete změnit volební systém. Prostě ten poměr tohohle toho... (Poznámky z pléna.) Tak já nemluvím o všech koaličních partnerech. Tady je pravda, že ODS se může třeba usmívat, ale vaši koaliční partneři mnozí ne. Tam je pokles. Takže aspoň v něčem se shodneme. Ale globálně samozřejmě to nevěstí nic dobrého v tom součtu.

Takže samozřejmě to tedy je znovu, je to odstrašující a řekl bych děsivé, že když my tady máme celý týden, kdy nebyla řádná schůze Sněmovny na tento týden, jsme tady měli podle našeho názoru řešit názory SPD, potažmo obou opozičních stran na vyřešení zdražování energií, potravin a pohonných hmot, a bydlení se zdražuje, tak vy tady dáváte zákony, které přece vůbec pro normální občany nepřináší nic pozitivního. Vy se tady vlastně obhajujete, že se to nezhorší, ale... Takže je potřeba odpovídat k věci hlavně. Takže to je důležité. Takže to je to, co jsem chtěl poznamenat, protože ty priority opravdu, s těmi vůbec nemůžeme souhlasit.

Mimochodem bych tady znovu zdůraznil, že podle průzkumu agentury STEM, a to se týká toho zdravotního systému, 70 % českých občanů má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Mezi to platí samozřejmě i to zajištění dostupnosti zdravotní péče. A vy to vůbec nereflektujete a jdete tím svým návrhem úplně proti tomu, proti tomu mínění občanů. Tak 30 % občanů si to nemyslí. Tak na ty voliče třeba cílíte, ale tak to ale není podle mého názoru správně.

Takže samozřejmě v souvislosti se zdravotnictvím bych tady ještě úplně na závěr zmínil, že jste odmítli minulý týden ten návrh SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům. Takže nejenom že berete 14 miliard ze zdravotnictví, ale odmítli jste i návrh náš, předložila ho tady naše poslankyně Šafránková, že jsme navrhli zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně. Přitom tento příspěvek se nezvyšoval již pět let, a dokonce je nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba. A vy byste si měli uvědomit, že pro mnohé zdravotně postižené občany se ta doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. A to prostě se musí urychleně změnit. Ale zatímco Fialova vláda zdravotně postiženým občanům v rozpočtu peníze ubírá, škrtá a berete peníze i zdravotnictví, tak hnutí SPD za tyto potřebné občany i za všechny slušné občany ze všech sil bojuje. Takže děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. A nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Radim Fiala. A než mu dám slovo, přečtu omluvy. Paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová se omlouvá od jedné hodiny do osmé hodiny ranní z rodinných důvodů, paní ministryně životního prostředí Anna Hubáčková se omlouvá od 22 hodin dokonce jednacího dne bez udání důvodu, dále se omlouvá pan ministr pro legislativu Michal Šalomoun z jednání od 22 hodin do 9 hodin ze zdravotních důvodů. To jsou všechny omluvy.

A nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Radim Fiala. Dává přednost... Ale ještě tedy v tomto případě musím říci, že byl přihlášen pan ministr Zbyněk Stanjura. Pane ministře, jak to vidíte? Blbě... Pardon, omlouvám se. Ale tak abychom v tom tedy udělali trošku pořádek. Pane ministře, dáte přednost paní předsedkyni Schillerové...? Tak to nejde, takže bohužel. (Neformální domluva.) Výborně, tak jsme se domluvili. Zdá se, že vás pan ministr pouští. Prosím. Výborně, takže zdá se, paní předsedkyně, že to nepůjde. Takže Radim Fiala. S přednostním právem byl totiž po vás přihlášen pan ministr Zbyněk Stanjura, takže teď je řada na vás. Prosím pěkně, neprodlužujme to. Výborně, takže abychom se domluvili. Nejprve vystoupí paní předsedkyně, pak pan ministr a následně pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Děkuji, že jsme se tady tak krásně dohodli. Já budu velmi stručná. Jdu s technickou věcí. Já si svůj proslov nechám až na dopoledne, abychom byli čerství a všichni vnímali, protože tam mám spoustu faktů a čísel a tak dále, takže teď si myslím, že už ta bystrost není taková, a právě proto, že taková není, a právě proto, že potřebujeme, předpokládám, všichni bez rozdílu i nějakou hygienickou pauzu, já jsem to avizovala i předsedům klubů pětikoalice, takže já jménem klubu hnutí ANO si beru pauzu nebo žádám o pauzu od čtyř hodin ranních do šesté hodiny ranní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To znamená, že avizujete přestávku od čtyř hodin do šesti hodin. A nyní vystoupí pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já bych chtěl požádat pana předsedou Okamuru, aby zůstal. Položil mi asi 100 otázek a vyslovil asi 101 lží, a pokud uteče, tak se nedozví pravdu. Já bych radši, kdybyste byl tady. Já jsem vám chyběl. Vy mi tady chybět tedy nebudete, ale když kladete otázky, tak byste mohl být tak slušný, abyste poslouchal odpovědi. (Předsedající: Dodám jen prostřednictvím, pane ministře.) Není to pravda, paní místopředsedkyně, ministr nemusí být oslovován vaším prostřednictvím, tak ministr nemusí oslovovat vaším prostřednictvím. Ale klidně, pokud na tom trváte, vaším prostřednictvím, ale já jsem ho neoslovoval.

Ale než se dostanu ke zdravotnictví a k těm asi stokrát vysloveným lžím, pořád dokola, s úžasným logickým celkem. Pan Okamura řekne lež a pak řekne: tak to prostě je a říkejte si, co chcete, tak to prostě je. Proti takové logice se opravdu nedá bojovat. Ale jeho vlažný vztah k číslům bych chtěl do dokumentovat. On tady mluvil něco o preferencích vládních stran. Tak já myslím, že nejlíp preference měří volby. To není žádný odhad, to jsou fakta. Takže pro pana Okamuru - neoslovuji, tak to není prostřednictvím - pro pana Okamuru, případně pro ty, kdo mu chystají ty papíry, které tady tak celkem slušně čte, tak dnešní vládní strany měly v minulé Sněmovně 70 mandátů a mají 108. To je plus 38, to je navýšení o víc než 50 %. Hnutí SPD Tomia Okamury, abych řekl celý název, mělo v minulé Sněmovně 22 mandátů, teď má 20. To není nárůst. To je prostě pokles. Takže tady vidíte vlažný vztah pana Tomia Okamury k matematice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP