(3.00 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Říkal to i pan premiér, říkal jsem to já, když jsme se bavili o státním rozpočtu, protože my jsme o tom už formálně rozhodli. My jsme - ne formálně, zákonným způsobem. My jsme schválili celkovou sumu, kterou máme poslat letos do systému zdravotního pojištění, a představa, že ten zákon neprojde, nejde to tam technicky poslat. Nemůžu porušit rozpočtová pravidla, nemohu poslat o 14 miliard víc, než je schválený rozpočet. To bych bezesporu porušil zákon.

Co se týče ukrajinských uprchlíků, to budeme řešit v novele, až budeme mít nějaké přesnější odhady. A jak jsem říkal, pro systém zdravotního pojištění je jejich příchod k nám do České republiky a jejich zapojení do systému zdravotní péče v zásadě neutrální. Není neutrální pro státní rozpočet, to ne, ale pro systém zdravotní péče je, protože zvýšené platby za státní pojištěnce v zásadě pokryjí odhadovanou poskytovanou péči - v této větě bych podtrhl slovo "odhadovanou". Fakt se nechci přít 3. května, kolik zdravotní péče bude náš systém věnovat ukrajinským uprchlíkům před Putinovou agresivní válkou, ale vím přesně, kolik za ně budeme platit. Myslím, že každý den se zveřejňuje celkový počet víz, která jsme udělili, a každý z nich se stává pojištěncem, státním pojištěncem. Takže příjmy do toho systému jsou predikovatelné. Říkám, že to systém zdravotního pojištění nezatíží. To bude v zásadě, nebo v podstatě neutrální, ale půjde to k tíži státního rozpočtu. To je poctivá debata. Že to neohrozí kvalitu a dostupnost zdravotní péče, jak tady chybně asi stodvacetkrát tvrdil Tomio Okamura: ohrožuje to, promítne se to ve zvýšených výdajích státního rozpočtu. No to se projeví, protože třistatisíckrát, někteří budou 9 měsíců, někteří 8, uvidíme jak se budou vracet. Říkám, tam se to projeví, ale neprojeví se to v kvalitě a dostupnosti zdravotní péče. A pokud někdo tvrdí, že díky ukrajinským uprchlíkům dojde k omezení zdravotní péče, k omezení dostupnosti, kvality, tak prostě lže. Nebudu říkat, že neříká pravdu, prostě lže, jako když tiskne, anebo tomu vůbec nerozumí. Ano, kdyby tu někdo tvrdil, že to je bez dopadu na veřejné rozpočty, tak by taky neříkal pravdu. Ale já tady otevřeně a jasně říkám, že ten dopad bude ve státním rozpočtu, a ne v systému zdravotního pojištění. Jestli to někdo není schopný rozlišit, tak ať tady proboha 2 hodiny nevystupuje k systému zdravotního pojištění.

Jestli chcete mít pauzu, mně to přijde skoro škoda. Já jsem připravený, pokud padnou další dotazy, tady trpělivě odpovídat, protože představa, že vláda nebude zasedat a počkáme, až se opoziční poslanci vyspí, tak teď si vezmeme pauzu 4 hodiny... Já respektuji dohodu předsedů poslaneckých klubů, ale připadá mi to trochu zbabělé, 17 hodin útočit na vládu, a pak se jít vyspat a dát vládě hodinu, nebo jak dlouho mluvím, 20 minut mluvím, měl jsem asi 10 minut úvodní slovo a pak ještě 15 minut jsme museli řešit, než se řídící schůze vzpamatoval a dostal se do souladu se zákonem. A to je všechno. Nepřipadá vám to divné? Mně to teda připadá divné. No nepřipadá, jasně. A pak zase budete tady kňourat, jak vás někdo utlačuje. Tak jestli někoho časově utlačuje na této schůzi, tak je to opozice. Já to respektuji, tak si neberte ty pauzy, tak pojďme debatovat, když máte tolik dotazů. Já jsem připraven do osmi vám tady trpělivě odpovídat, pokud padnou nějaké dotazy. Pokud padnou lži, jako padly ve vystoupení Tomia Okamury, tak je tady jednoznačně označím a vyvrátím. Já bych taky radši už tři hodiny spal, ale když už jsme začali... Tomio Okamura tady dneska spotřeboval 17 hodin a pak říká: teď tady kvůli vám budeme několik dnů. No to není kvůli nám, to je vaše rozhodnutí. Kdyby bylo na nás, tak už máme šest bodů schváleno a zítra jsme v 21. schůzi. Vy to evidentně nechcete. Tak si stěžujte sami na sebe. Tak aspoň kdyby ten Tomio Okamura přišel a řekl: díky mně tady budeme teď několik dnů a několik nocí - tak to je pravdivá informace, můžeme si udělat fajfku, sedí. On přijde a řekne: díky vám tady budeme několik dnů a nocí. Tak 17 hodin ku jedné jasně ukazuje, kolik kdo potřebuje pro to, aby formuloval své myšlenky a své názory.

A není to dost. U zákona, na kterém je shoda, myslím, že i Radim Fiala ho podepsal ne?, ten zákon o POZE, nevím Radim (nesrozumitelné), já se omlouvám prostřednictvím pana místopředsedy, oni se vystřídali mezitím. Nevím, jestli taky byla edukativní přednáška o biomase. Tak to teprve přijde. Ne. Tak možná by mohl předseda klubu SPD apelovat na své kolegy z opozičního hnutí ANO, ať nezdržují jeho zákon. My jsme připraveni hlasovat pro i v té devadesátce. Výborně. Tak stačí přesvědčit hnutí ANO, těch deset, kteří tam byli, pan poslanec Marek Novák ať si nechá jadernou energetiku v Japonsku na něco jiného, a přírodní katastrofy, které se téměř dotkly České republiky, taky na někdy jindy a budeme spokojeni a nebudeme tady několik dnů anebo nocí. Anebo budeme. Vy to máte ve svých rukou a ve svých hlasivkách, ale výsledek známe, ne? Nebudu opakovat ta čísla z těch voleb. Já myslím, že se zbytečně trápíme. Rozumím, když opozice hodinu dvě zkoncentruje své politické výhrady, pak vláda hodinu dvě zkoncentruje svůj politický program, voliči všech stran se dozvědí, jak by takový problém řešila jeho strana, to je legitimní, každý z nás zastupuje jiné voliče, a pak jdeme hlasovat a my to hlasování vyhrajeme. Mohl bych mluvit jako Tomio Okamura ještě hodinu, že bych zase začal - tak já bych chtěl ještě říct, že například v roce 1997 byly platby státu v miliardách do státního rozpočtu méně než 20 miliard. Protože Tomia Okamuru hrozně zajímalo, asi šestkrát to řekl, co bude v roce 2060. Tak já na debatu, co bude v roce 2060 fakt nepřistupuju, protože nikdo to už nezkontroluje, to, co tady řekneme, co bude za těch 38 let. Ale můžeme se bavit, že v roce 1997, kdy systém zdravotní péče evidentně nezkolaboval v České republice, platba za státní pojištěnce byla menší než 20 miliard. Kdyby vás zajímalo, kdy to překročilo hranici 20 miliard, tak to bylo v roce 1998, hranici 40 miliard v roce 2006, a tak bych mohl pokračovat.

Jenom připomenu, a to je ale skutečně důležité do kontextu toho, co jsem říkal, i s tím pochopení pro ten covidový rok. Ten, opravdu si myslím, že každý musí uznat, že to opatření bylo správné, že těch neznámých bylo tolik, že jinak to vlastně nešlo. Ale jinak jestli někde rostly nejvíce mandatorní výdaje, tak to nebylo v oblasti důchodů, jak se mnozí mylně domnívají, ale v platbě za státní pojištěnce. A když si řekneme, že platba za státní pojištěnce byla vyšší o 50 %, tak si položme legitimní otázku: dostali pacienti o 50 % lepší služby? Nedostali a nemohli je dostat, já to nekritizuji, nemohli je dostat. A to je ta debata o fiskální udržitelnosti systému zdravotního pojištění. Kolik mají platit ekonomicky aktivní. Víte, že odbory chtějí, aby víc platili živnostníci, my jsme proti. Ale je to legitimní politická debata, kolegové z levicové části spektra se tomu blíží, legitimní spor levice-pravice. (Poznámka mimo mikrofon.) To mi zrovna uteklo - Andreje Babiše. Já si to zítra ještě přečtu, jestli zvládnu ty stenozáznamy. Ale údajně Andrej Babiš dneska na mikrofon řekl, že je levicový populista. Pokud ano, tak jak říkal George Orwell, to byly dvě minuty pravdy v tom projevu.

Hezký brzký den.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám téměř dobré ráno, budeme pokračovat v přihláškách s přednostními právy a chci se zeptat, zda platí tedy dohoda, že teď nejprve vystoupí pan poslanec Patrik Nacher a potom pan poslanec Radim Fiala. Dobře. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, jsem s přednostním právem. Mně se líbí, jak se vždycky jako divíte, přitom prostě to přednostní právo má tady vždycky ten místopředseda, který je tady přítomen, není to, máte to i... No, je to tak, já mám tady... I Marek Výborný tam napsal, že přednostní právo v jeho nepřítomnosti mají místopředsedové, tak to tak prostě funguje.***




Přihlásit/registrovat se do ISP