(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže co říká pan Štěrba? Pracoval jako přednosta kliniky dětské onkologie, tam byl ředitel. Teď ho odvolali. Doufám, že ne kvůli mně. Ale tak samozřejmě ono je zajímavé, že vlastně všichni ministři jsou ze stejné nemocnice. Ministr Válek byl jeho podřízený. Ministr Blatný, když jsem sháněl ministra a musel jsem ho sehnat za tři hodiny, byl taky jeho podřízený. Takže všechno je z Bohunic.

A pan profesor Štěrba říká: Vše začíná už v dětství. Už v dětství se zakládá na to, jak zdravý bude člověk v dospělosti. A platí to i pro riziko vzniku rakoviny. Naučte své dítě žít tak, aby si zbytečně neubližovalo. Nečekejte, že se o to postará škola nebo někdo jiný, vážení rodiče. To víte, že děti jsou pro nás smysl života, to nejdůležitější. Hlavní nástroj, který pro to máte, je vlastní příklad. V nekuřácké rodině dítě snadněji přijme za své, že normální je nekouřit. To samé platí pro alkohol. Snažte se, aby jedli zdravě. Pokud je dítě obézní, velmi pravděpodobně bude obézní i v dospělosti. A obezita významně zvyšuje riziko onkologických onemocnění, zvláště u žen. Sportujte, nejlépe společně. Až překvapivě významná část nádorů vzniká v důsledku infekce. Některým se dá bránit očkováním. Nechte své děti, dívky i chlapce, zavčas očkovat proti infekčním žloutenkám a HPV - to je ten virus. V komunikaci s dětmi se nevyhýbejte ani citlivějším tématům. Děvčata od 15 let by měla začít se samovyšetřením prsu. U chlapců je od podobného věku namístě samovyšetření varlat.

Kdy zpozornět? Nádory v dětském věku se projevují zcela jinak než v dospělosti a většinou jejich první příznaky nejsou nijak výrazné či nápadné. Všímejte si svého dítěte. V dětské onkologii je často prvním krokem ke správnému pojmenování problému pocit rodiče, že dítě je "nějaké jiné" - změnilo se jeho chování, jinak reaguje. I takovému signálu by měl lékař věnovat pozornost. Pokud obvyklý problém nereaguje na obvyklou léčbu v obvyklém čase, mělo by se myslet na neobvyklou příčinu, tedy i nádor. Choďte na preventivní prohlídky k dětskému lékaři, a to i s dospívajícími dětmi. Pediatr by měl kromě jiného sledovat průběh puberty.

Když hraje roli genetika. Plošné vyhledávání nádorů u dětí se nedoporučuje s ohledem na odlišnou biologii nádorů u dětí. Program podobný například screeningu karcinomu prsu nemá v časném věku smysl, protože dětské nádory rostou podstatně rychleji a intervaly prohlídek by musely být neúměrně časté. Je však nutné se cíleně zaměřit na děti z rodin s potvrzenou nebo vysoce pravděpodobnou genetickou onkologickou zátěží. Genetická příčina je prokazatelná u 10 až 15 % dětských nádorů. - Proto jsem říkal: rodinný lékař a primární péče. - Může jít o rodiny, kde dochází k výskytu onkologického onemocnění v relativně mladém věku u více členů rodiny, anebo se v nich objevuje více vzácných nádorů. V takovém případě by vás pediatr měl poslat na specializované pracoviště lékařské genetiky, kde toto riziko vyhodnotí.

I vyléčené děti potřebují péči. Úspěšnost léčby dětských onkologických pacientů se dramaticky zlepšila. - Pokud si to dobře pamatuji, tak úspěšnost jeho oddělení byla až 90 % za ta léta. Neskutečné. To je dětská onkologie. Máme jednu z nejlepších v Evropě. V současnosti - ano, tady se to píše - v současnosti přežívá téměř devět z deseti takto nemocných dětí. Ano, přesně, devět z deseti. Devět z deseti. Úžasné. 90 %. Přetrvává u nich ale významně vyšší riziko, že někdy v dospělosti onemocní jiným nádorem. Z toho důvodu by měly být celoživotně sledovány.

Takže co, vážení rodiče, můžete pro své děti udělat? Choďte s nimi na pravidelné prohlídky k dětskému lékaři. Nechte je očkovat proti HPV a infekčním žloutenkám. Zajistěte jim nekuřácký domov. Dbejte, ať zdravě jedí a mají dostatek pohybu. Všímejte si jich, a pokud se vám na jejich vývoji něco nezdá, poraďte se s lékařem. Chraňte je před sluncem.

A když otočím stranu, tak jsme u pana profesora Arenbergera, který říká: Všímejte si na kůži všeho, co je mezi ostatními projevy jiné a nápadné. Je lepší přijít k dermatologovi desetkrát zbytečně než jednou pozdě. Pan Arenberger je kožní lékař, předseda České dermatovenerologické společnosti. Mimo jiné se specializuje na léčbu nádorů kůže a podporu jejich prevence. O těchto nádorech přednáší na mezinárodních kongresech. Zavádí do praxe nové léky, které zlepšují prognózu nemocných s melanomem. Každý rok pořádá akci pro veřejnost Stan proti melanomu, kdy s kolegy v improvizovaných ordinacích na náměstích a v obchodních centrech vyšetřují všem zájemcům mateřská znaménka.

A pan Arenberger, jak je známo, a určitě toho lituje, když jsem mu dal nabídku stát se ministrem zdravotnictví, tak nastalo v jeho životě peklo. A ta média ho vylikvidovala, protože zdědil majetky a ta políčka. A to všechno znáte přece. To naše mediální prostředí umí dobře. Všichni. Takže co říká pan Arenberger? Mimochodem on má mašinu, to je neuvěřitelné, kde vlezete do té mašiny, a tam je počítač a ten vlastně naskenuje všechna vaše znaménka, pigmentové skvrny. A to se uloží. A když tam jdete za půl roku, tak počítač ukáže ten rozdíl. A samozřejmě je to problém - rakovina kůže.

Nádorů na kůži si můžete všimnout. Počet pacientů se zhoubnými nádory kůže v České republice roste. Na druhé straně se ale daří snižovat počet těch, kteří na tato onemocnění umírají. Je to i díky tomu, že lidé začínají svou pokožku pozorněji sledovat. Nádory na kůži mají obrovskou výhodu - jsou vidět. Sami můžete zaznamenat, že něco není v pořádku, a včas na to reagovat. Jde hlavně o melanom. Pokud je tento nádor odhalen časně, je u naprosté většiny pacientů vyléčitelný. Přesto na něj v České republice stále umírá přes 400 lidí ročně. Většina z nich proto, že přišli k lékaři pozdě. Zvětšování pigmentového znaménka do plochy, změna jeho barvy či vyvýšení nad úroveň kůže, to vše by vás mělo zavést do ordinace dermatologa, vážení občané. Riziková jsou i znaménka o průměru přes 5 milimetrů, krvácející, svědící, s červeným lemem nebo s neostrými okraji. Melanom může mít i netypické umístění, může se projevit například jako černá neodrůstající skvrna pod nehtem, může být i v oku dokonce. Návštěvu lékaře neodkládejte. Čas zde běží rychle. Co je dnes snadno odstranitelný problém, to vás za pár měsíců může ohrožovat na životě.

Nemusíte čekat na Stan proti melanomu. Každý rok se u obchodních center nebo na náměstích objevují takzvané Stany proti melanomu, ve kterých kožní lékaři vyšetřují kolemjdoucí. Některým lidem to skutečně zachrání život. Tvoří se zde dlouhé fronty. - Minule jsme to viděli na Václaváku. Tam byla neuvěřitelná fronta. Tam jsem byl na tiskové konferenci s panem profesorem, to ještě nebyl ministr. Na takové vyšetření se ale můžete k dermatologovi objednat kdykoli. Vše proběhne v mnohem větším komfortu pro vás i pro lékaře a je možné se v případě potřeby hned domluvit na vhodné léčbě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP