(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já jsem se tomu věnoval od roku 2020 a shromáždil jsem za stůl asi 15 našich nejlepších onkologů. Ano, je tady Česká onkologická společnost. Tady je vždycky problém, když ti čistí onkologové bojují proti těm onkologům specialistům nebo těm, kteří nejsou jenom onkologové, ale mají nějakou specialitu a v rámci toho dělají tu onkologii. Proto například v Rakousku to nedopadlo, protože se všichni pohádali a nemají to. Nemají to.

Potom vznikl nápad udělat tento skvělý prospekt, tento prospekt. (Ukazuje brožuru.) Tento prospekt měli dostat občané. Měl zpoždění, ale nedostali ho, protože stávající koalice řekla, že je to Babišova kampaň. Ten prospekt jsme propagovali na sítích a je skvělý. Já jsem si uvědomoval, že samozřejmě to bude problém, že když tam bude Babiš, tak řeknou, že je to kampaň. Ale zase jsem si říkal, když jsem to vymyslel, když jsem to zorganizoval a když Úřad vlády to všechno vlastně udělal za pár korun na klíč, myslím, že to stálo asi 40 000 korun, celý ten scénář, ale samozřejmě potom byly velké náklady na tisk. A to měly udělat pojišťovny. No ale bylo před volbami, tak tady křičeli, hlavně pan Jurečka, že je to kampaň. Tak jsem si řekl, když jsem to tedy vymyslel, proč bych tam nemohl být? Ne? Původně jsem si myslel, že logické by bylo, kdybych byl na první straně. Ale říkal jsem si jó, budou křičet, tak jsem se dal na poslední stranu. Pamatuji se, když jsme měli tiskovku, tak jsme to rozdali novinářům. Ty to asi moc nezajímalo, tak nedolistovali na poslední stranu a nezjistili, že je tam Babiš, protože by křičeli hned jako první.

Takže tady na první straně je Adam Vojtěch, nejlepší ministr zdravotnictví podle mého názoru. Slušný člověk. Slušný. Na to ministerstvo by bylo potřeba nějakého řezníka, aby to tam konečně někdo dal do pořádku. Ale pokud vím, nová koalice chystá nový zákon o státní službě, takže už se nemůže stát, že tam byl jeden státní tajemník, který vlastně paralelně řídil to Ministerstvo zdravotnictví, a když měl Vojtěch dovolenou, tak on byl jako ministr. To bylo skutečně peklo. Ale já vidím, že vám se daří, že umíte měnit i státní tajemníky. My jsme to neuměli. Je otázka, koho tam dáte, ale to asi nebudu komentovat. (Poznámka z pléna.) Ano, ale trvalo to půl roku. A bylo to peklo.

Takže co tady v tom prospektu říkáme?

Adam Vojtěch: Jsou slova, která vyvolají mrazení, jakmile je jen vyslovíme. Stěží bychom hledali onemocnění, které způsobuje větší obavy a pocit bezmoci, než je rakovina. Pokud se navíc týká nás a našich blízkých, lékařem vyřčená diagnóza má sílu devastujícího tornáda. U většiny lidí, kteří si ji vyslechnou, stále vyvolává reakci, jako kdyby se jim v ten okamžik celý život hroutil jako domeček z karet.

Pravdou je zvláště při současném stavu lékařské vědy, že zdaleka ne každé odhalené onkologické onemocnění vede k tomu nejhoršímu myslitelnému konci. Právě v této souvislosti nelze přijmout jako samozřejmost více než 27 000 každoročních úmrtí. Říkám to s plným vědomím faktu, že zhruba k polovině z nich nemusí dojít. Prokazatelně jsou naprosto zbytečná. Ve většině případů jsou důsledkem pozdního odhalení, důsledkem určité lehkovážnosti ze strany pacientů. - Já jsem v šoku, když se ptám kolegů, jestli chodí na prevenci. Někdo říká, já už jsem nebyl dva roky u lékaře, nechodím, bojím se, že mi něco zjistí a podobné nesmysly.

Lékař může zakročit ve chvíli, kdy ho pacient včas vyhledá. Na jednom pólu jsou lidé, kteří pravidelně a zbytečně plní čekárny se sebemenšími drobnostmi, na druhém pak ti, kteří přehlížejí příznaky v domnění, že se to nějak spraví samo. Dovolte mi přirovnání srozumitelné prakticky každému. Jakmile uslyšíte podivný zvuk motoru vašeho vozu, vyhledáte záhy automechanika. Naproti tomu často ignorujeme jasné signály, jaké nám dává naše vlastní tělo. Náš nejcennější majetek.

Dovolte mi proto se za něj teď přimluvit. Nenechávejte prosím bez povšimnutí jediný náznak, jedinou změnu na svém těle. Využijte informací, jsou dnes dostupnější než kdykoliv v minulosti. Klidně se sledujte i trochu víc. Je menší zlo, pokud pak lékař vaše pochybnosti rozptýlí jako zbytečné, než abyste k němu dorazili pět minut po dvanácté. Mějte prosím na paměti, že nejhorší rakoviny jsou vedle neléčitelných i ty, které se neléčitelnými staly zbytečně. - A proto na tom prospektu je hlavní heslo: Kdyby znamená pozdě. Nepodceňujte prevenci, rakovinou onemocní každý třetí z nás a každý čtvrtý na ni zemře.

Na druhé straně hned tady máme ředitele Žluťáku, Onkologického ústavu, který říká: Nejhorší rakovina je ta, která vznikla zbytečně. Masarykův onkologický ústav je jediná nemocnice v Čechách, která je specializovaná. Jsou tam skvělí doktoři. Jsou tam skvělé sestřičky, já zdravím Petru a Míšu. A moje nadace věnovala tomuto ústavu speciální sondu na prevenci rakoviny slinivky. Rakovina slinivky je konečná, bohužel génius Steve Jobs také na ni zemřel. A je zajímavé, když ten přístroj za tři miliony dostala ta nemocnice, tak tam začali chodit pacienti, kteří... Skutečně slinivka je někde vzadu, není vidět, oni byli léčeni na věci, které nebyly o slinivce, a teď se zjistilo, že je to slinivka. Takže skvělí doktoři. Já jsem tam byl na biopsii a je to skvělý servis. Ano, je to za peníze, ale je to i to, že ty firmy by se měly starat o své zaměstnance. Měly by jim to zaplatit a měli by ti, kteří na to nemají, zkrátka mít tu možnost.

Tento prospekt potom obsahuje takový přehled. Tady jsou ženy, které nádor nejvíce ohrožuje. Je to rozdělené podle věkové kategorie, tady vidíte procenta výskytu u žen, je to od 20 až do 90 let a více. (Ukazuje.) U mužů samozřejmě - to nejběžnější je rakovina prsu a u mužů prostata. Tomu všemu se dá zabránit.

Další onkolog, profesor Jaroslav Štěrba. Toho už pan ministr vyhodil, ale to také nebyl babišovec. A ten říká: Nemůžete zcela zabránit tomu, aby vaše děti v budoucnu onemocněly zhoubným nádorem. Toto riziko ale můžete významně snížit.

Dětská onkologie, to je peklo. Malinká miminka mají rakovinu. Malinká. Pan profesor Štěrba, už nevím, kolik je to let, snad deset nebo patnáct, nebyl jsem v politice, chtěl navigační přístroj na operaci mozku malého miminka, který operuje na tisíciny nevím čeho. Stálo to 12 milionů. Mně to zaujalo, byl jsem tam, viděl jsem to, tak jsem ho koupil z nadace. Za 6 milionů. Kdyby to kupovala nějaká nemocnice, tak by to stálo dvanáct. Je to skvělý doktor. Z historie, kdo řídil nemocnici v Bohunicích, o tom bychom si tady mohli dlouho povídat. Za ním chodí ze Slovenska rodiče, kteří jsou zoufalí, protože na Slovensku zdaleka není taková péče jako v Čechách. Všichni tam chodí a prosí ho, aby jim pomohl.***




Přihlásit/registrovat se do ISP