(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Krev v moči není normální. Nádory močového měchýře patří mezi častá nádorová onemocnění. Jejich výskyt úzce souvisí s kouřením cigaret. Kuřáci mají až čtyřikrát vyšší riziko, že onemocní tímto nádorem, než nekuřáci a onemocnění u nich má méně příznivý průběh. Správné je proto nekouřit. Rakovina močového měchýře se nejčastěji projevuje nálezem krve v moči. Všimnete-li si krvavého zabarvení moči, neváhejte navštívit urologa, i když to není doprovázeno jinými příznaky. Včas zachycený nádor měchýře se může často léčit pouze endoskopickým způsobem bez nutnosti odstranění močového měchýře. Viditelná přítomnost krve v moči může být navíc známkou jiných závažných urologických onemocnění, například nádoru ledvin.

Takže sumář, co pro sebe můžete udělat, vážení kolegové, muži: nekuřte, chcete-li snížit riziko, že onemocníte nádorem. Všimnete-li si krvavého zabarvení v moči, neváhejte navštívit urologa.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, já se opět omlouvám. Prosím, hovořte k věci o zdravotních záležitostech, opět předčítáte nějaké letáky. Prosím, zkuste se vrátit k tématu. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Paní předsedající, to není nějaký leták. To je leták výjimečný, ano, správně, který jsem vymyslel. (Veselost v sále.) Ano, můžete se smát, představte si (potlesk zprava) - děkuju za uznání - který měly pojišťovny dát každému pojištěnci. Každému. Vy si z toho děláte srandu. Jasně, asi je vám to jedno. A ten leták neodešel, protože to údajně byla kampaň. To je samozřejmě nesmysl. My jsme to dělali proto, abychom ochránili životy našich občanů. To není nějaký leták. To není leták, je to brožura, je jedinečná. (Ukazuje.) Tady na konci, koukejte, paní předsedající, na rakovinu umírá každý čtvrtý z nás. Změňte to. (Námitka z pravé části sálu, že to není k věci.) Je to k věci, je to ke zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosila bych, aby kolegové a kolegyně nepokřikovali na pana řečníka. Každopádně já chápu, pane předsedo, že pokud jste ten leták vymyslel vy, že je to je velmi důležité. (Veselost zprava.) Ale zkusme se vrátit skutečně k tématu a k bodu, který právě projednáváme. Děkuji.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, však projednáváme zdravotnictví, a toto projednává peníze pro zdravotnictví. (Opětovná námitka zprava, že poslanec Babiš nehovoří k věci.) Pan ministr zdravotnictví řekl, že tedy není žádný problém, že zůstatky na účtech pojišťoven jsou vysoké. Ano, já jsem tady mluvil o tom, že rozumím jeho stanovisku. Pokud vím, výhled financování pojišťoven z hlediska příspěvku na státní pojištěnce klesá z hlediska výhledu této vlády a přibudou noví pojištěnci. Nevím, jestli pan Rakušan má spočteno, kolik Ukrajinců bude novými státními pojištěnci, kterým to musíme zaplatit. Jeden státní pojištěnec stojí asi 25 000 korun ročně, pokud dobře počítám.

Takže co je důležité, je samozřejmě rakovina plic. Možná to nevíte, paní předsedající, onemocnět rakovinou plic mohou i ti, kteří nikdy nekouřili. Takže u nádoru plic stačí několik málo měsíců a z diagnózy, která mohla znamenat operaci, léčbu a uzdravení, se stává nevyléčitelné onemocnění. To říká paní Martina Vašáková, jedna z největších kapacit na plíce v Evropě. Ale tu váš pan ministr taky vyhodil. (Reakce ze sálu: Odešla sama.) Odešla sama, tak asi měla pro to důvod. On si pan ministr ráno, když přijde do práce, hraje ty karty, nemá na ně čas, tak to je potom těžké.

Takže rakovina plic představuje jeden z nejzhoubnějších nádorů s nejkratším přežitím, a to navzdory stále se zlepšujícím léčebným možnostem. Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění. Ročně je u nás diagnostikováno více než 6 000 nových případů. Ještě horší je fakt je, že každý rok na tento nádor umírá 3 500 mužů a 1 500 žen. U žen nadále stoupá výskyt nových případů i počet úmrtí. Hlavním rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic je kouření tabáku, onemocnět ale mohou i ti, kteří nikdy nekouřili. To je samozřejmě varování.

Proč pacienti přicházejí pozdě? Více než 70 % nemocných je diagnostikováno ve stadiu, kdy je nádor tak pokročilý, že už jej nelze odoperovat, a naděje na vyléčení je velmi malá. Plicní nádory totiž dlouho rostou bezpříznakově, a tak na sebe upozorní, až ucpou-li kupříkladu větší průdušku a nemocný začne být dušný, začne celkově chátrat, hubnout a neprospívat. Relativně časným příznakem je kašel, který však většina nemocných ignoruje, domnívá se, že jde o normální takzvaný kuřácký kašel. Alarmující pro pacienta je obvykle až vykašlání krve, které jej teprve donutí jít k lékaři.

Screening by mohl zachránit stovky životů. O tom jsem už mluvil. Zásadní pro dobrou prognózu rakoviny plic je její časné odhalení ve stadiu, kdy je možná operace. V České republice je proto připraven projekt časné detekce rakoviny plic prostřednictvím výpočetní tomografie s nízkou dávkou radiace. Takové vyšetřování by mohlo v naší zemi zachránit až 300 lidí ročně. Program by se měl týkat kuřáků ve věku 55 až 74 let se zátěží alespoň 20 balíčkoroků. Jeden balíčkorok přitom znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně, nebo například dvě krabičky půl roku, či půl krabičky dva roky. Součástí projektu musí být i motivování zařazených jedinců k odvykání kouření.

Takže kuřáci, co pro sebe můžete udělat? Nekuřte a nevystavujte se ani pasivnímu kouření, tedy tomu, kdy kouří někdo jiný. Pokud kouříte, snažte se přestat. Já jsem taky vyléčený. Já jsem přestal kouřit z jedné krabičky Marlboro na nulu 16. prosince 1996. Už jsem si nikdy nezapálil a jsem tomu rád. Jste-li kuřák nebo exkuřák, zajímejte se o možnost screeningového vyšetření prostřednictvím nízkodávkovaného CT. Nepodceňujte možné příznaky nádoru plic. Kašel, trvá-li déle, by měl být vyšetřen. Rovněž změna charakteru chronického kuřáckého kašle může být projevem nádorového onemocnění, stejně jako přítomnost nitek krve ve vykašlávaném hlenu.

A potom tady máme pana profesora Zavorala, to je specialista na léčbu nádorů jícnu a žaludku. Co říká? Věnujte pozornost varovným příznakům a nebojte se gastroskopie. Těch patnáct minut vyšetření může být nepříjemných, ale mohou změnit váš život. Pan Zavoral je ředitel Ústřední vojenské nemocnice. Já jsem s ním spolupracoval velice aktivně. Udělali jsme jedinečné O2 Universum očkovací centrum, kde se očkovalo až do pěti, deseti minut, takové centrum nikde na světě nebylo, a díky armádě, díky této nemocnici. A pan Zavoral je ten, který, si myslím já, zachránil pana prezidenta, když ho hospitalizovali, a dneska se pan prezident těší skvělému zdraví. Pan prezident je samozřejmě zázrak, protože on kouřil až 80 denně a má údajně plíce jak mladík, takže ho zdravím a jsem rád, že to tak zvládl.

Takže co říká pan profesor Zavoral? Zásadní je včasná diagnostika. Dbejte na prevenci a vyvarujte se rizikových faktorů. Nádory horní části trávicí trubice se nacházejí především v jícnu a žaludku. V současnosti není v České republice karcinom jícnu tak častý, diagnostikován je u přibližně 700 pacientů ročně, jako karcinom žaludku, tam je 1 400 pacientů ročně. Jeho výskyt během posledních let ale významně narůstá a nádory žaludku naopak ustupují. Společným rizikovým faktorem obou onemocnění je kouření. V případě nádorů jícnu je riziková také nadměrná konzumace alkoholu. Dále je potřeba nepodceňovat zánět jícnu spojený s návratem potravy a kyselých žaludečních šťáv do dolní části jícnu, takzvaná refluxní ezofagitida, při které může dojít až ke změně sliznice jícnu, takzvaný Barrettův jícen, z níž se často vyvine zhoubný nádor.

Nádor žaludku úzce souvisí s potravou. Vyšší riziko je spojené s konzumací uzených potravin, vysokým příjmem soli a nedostatkem ovoce a zeleniny. V současné době se velmi zkoumá vliv infekce bakterie nazvané Helicobacter pylori, jenž může způsobit v žaludku zánět, nebo dokonce vředy, které mohou vést ke vzniku nádoru. Významný vliv mají také genetické faktory. Opakovaná přítomnost nádoru v rodině zvyšuje riziko karcinomu dvakrát až třikrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP