(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Varovné příznaky zhoubného nádoru jícnu jsou zejména porucha polykání, váznutí sousta, bolest, pálení žáhy, nevolnost, zvracení, nechutenství a váhový úbytek. Karcinom žaludku bývá provázen také nechutenstvím a váhovým úbytkem, dále výraznou únavou při chudokrevnosti a bolestmi břicha nalačno s úlevou po jídle. Oba nádory mohou být provázeny krvácením, které se projevuje zvracením krve nebo černou mazlavou stolicí.

Endoskopie diagnostikuje i léčí. Při jakémkoliv z těchto příznaků je nutné podstoupit endoskopické vyšetření - gastroskopii. To spočívá v zavedení hadičky s optikou, kterou se prohlédne celá horní část trávicí trubice - dutina ústní, jícen, žaludek a dvanáctník. Při tomto zákroku lze zároveň odebrat vzorky z podezřelých oblastí na histologické vyšetření, které pomáhá určit přesnou diagnózu. Důležité je přijít na toto vyšetření včas, dokud není nádor příliš pokročilý. Včasné nádory lze totiž gastroskopií nejen diagnostikovat, ale také léčit a vyléčit. U pokročilých nádorů je nutná chirurgická operace s odstraněním části jícnu nebo žaludku, nebo jiná onkologická léčba.

Chemoterapie a v případě jícnu ozařování. Takže varovné příznaky nádoru jícnu: polykací obtíže, váznutí sousta nebo bolesti při polykání, pálení žáhy, pálení a tlak za hrudní kostí, nevolnost, zvracení, nechutenství, úbytek na váze, celková slabost, zvýšená únava, obtížné dýchání, chrapot. Varovné příznaky nádoru žaludku: nechutenství, zvláště nechuť k masu, významně zvýšená únava, celková slabost, úbytek na váze, bolesti v nadbřišku nalačno s úlevou po jídle. Poruchy polykání, pokud je nádor v horní části žaludku, takzvané kardii.

Takže co pro sebe můžete udělat: nekuřte, a pokud kouříte, snažte se přestat, nepijte alkoholické nápoje nebo jejich konzumaci alespoň výrazně omezte, nechte se očkovat proti HPV, dbejte na dostatečný příjem minerálů, jezte pestře vyváženou stravu a nepodceňujte možné příznaky.

A tady v další části je, že nádory střeva by neměly mít šanci. Nádorům střeva lze velmi dobře zabránit prevencí. To říká doc. MUDr. Štěpán Suchánek, specialista na diagnostiku a léčbu nádoru střev. Kolonoskopie vám může zachránit život. Vyšetření máte od padesáti let zdarma, tak to využijte, je to důležité.

Štěpán Suchánek je gastroenterolog, věnuje se tedy diagnostice a léčbě chorob zažívacího ústrojí, pracuje jako vedoucí lékař oddělení gastrointestinální endoskopie v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Velkou část své energie věnuje rozvoji screeningových programů pro včasné odhalení nádoru tlustého střeva a konečníku. Díky tomu programu počet lidí, kteří na tento typ umírají, významně poklesl. Snaží se myšlenku prevence rozšiřovat u odborné i laické veřejnosti. Kolonoskopie se není třeba bát. Já už jsem na tom byl asi čtyřikrát nebo pětkrát.

Rakovina tlustého střeva a konečníku. Kolorektální karcinom se v České republice každoročně diagnostikuje u 7 500 lidí. 3 500 pacientů na ni zemře. Přitom vzniku tohoto zhoubného nádoru lze jednoduše zabránit. Je to proto, že tento typ rakoviny se vyvíjí velmi dlouho, až deset let, a má několik nezhoubných předstupňů - výrůstky ve střevě nazývané polypy. Základem prevence je kolonoskopie, tedy zavedení miniaturní kamery umístěné na ohebné hadici, kterou se prohlédne celé střevo a případné polypy se hned odstraní. Na specializovaných pracovištích lze dokonce při kolonoskopii odstranit nádor, pokud se zachytí včas.

Nárok na vyšetření má každý od padesáti let. Kolonoskopie je zdravotními pojišťovnami hrazena v rámci prevence pro každého od padesáti let, v případě vyššího rizika - varovné příznaky nebo výskyt nádorů v rodině či předchozí zákrok na střevě - v jakémkoliv věku. Jestliže je vyšetření negativní, tak se opakuje po deseti letech. Obavy jsou většinou zbytečné. Preventivní, takzvaná screeningová, kolonoskopie se provádí ve specializovaných centrech, která pokrývají celou republiku. Čekací doby jsou v každém centru jiné, obvykle několik týdnů. Pokud máte z vyšetření obavu, lze se s lékařem domluvit na analgosedaci, to znamená podání léku proti bolesti, a pacienti jsou většinou příjemně překvapeni, že vyšetření bylo méně náročné, než očekávali.

Variantou kolonoskopie jsou testy na skryté - okultní - krvácení do stolice, které jsou neinvazivní a jednoduché. Pro vás to znamená odběr kousku stolice do speciální lahvičky. Provádějí se od padesáti let u praktického lékaře nebo gynekologa a opakují se po roce až po dvou letech, pokud je výsledek negativní. Při pozitivitě testu následuje kolonoskopie, aby objasnila zdroj krvácení.

A funguje to. To, že prevence funguje, ukazují naše zkušenosti z posledních dvaceti let, kdy v České republice probíhá organizovaný preventivní program. Za tu dobu se snížil výskyt rakoviny tlustého střeva o 20 % a počet úmrtí na toto onemocnění o 40 %. U 150 000 vyšetřovaných byly odstraněny polypy a k nádoru ani nedošlo. U 10 000 pacientů se našel karcinom, který bylo v polovině případů možné řešit operačně. Zásadní je tedy přijít včas.

A kdo má vysoké riziko nádoru tlustého střeva? Až u 15 % pacientů vzniká nádor na základě vrozené genetické predispozice. Na pozoru by se měli mít hlavně ti, u jejichž příbuzných se tento nádor objevil v mladém věku. Lidé z takových rodin by měli chodit na pravidelná kolonoskopická vyšetření už v dřívějším věku a v kratších intervalech.

Nepodceňujte krev ve stolici. Varovným příznakem je zejména krev ve stolici nebo na toaletním papíře. To samozřejmě ještě neznamená, že jde o nádor. Krev často pochází například z hemoroidů, ale je nutné provést celé vyšetření střeva a konečníku kolonoskopií, aby se vyloučil závažnější zdroj krvácení. Testy na skryté krvácení do stolice nejsou pro osoby s vyšším rizikem vzniku kolorektálního karcinomu vhodné, doporučeným vyšetřením je jednoznačně kolonoskopie.

Kdy je vysoké riziko rakoviny tlustého střeva? Při přítomnosti jednoho ze tří hlavních varovných příznaků; u pacienta po léčbě polypů nebo kolorektálního karcinomu; u příbuzných - dětí, sourozenců - pacientů, u kterých byl kolorektální karcinom ve věku nižším než šedesát let; u pacientů s vrozenými syndromy, zejména familiární adenomatózní polypózou a Lynchovým syndromem; u pacientů s dlouholetým idiopatickým střevním zánětem. Takže pokud vám je padesát let, objednejte se na kolonoskopii. Nemusíte mít obavu, bez problému to zvládnete. A pokud z nějakého důvodu nechcete, tak si nechce udělat test na skryté krvácení do stolice, a pokud u sebe zpozorujete známky krvácení do stolice, nečekejte, že se to upraví, a navštivte gastroenterologa.

A teď ten nejhorší karcinom. Karcinom slinivky břišní je závažné onemocnění. A na hlavní objev, který umožní jeho zvládnutí, zatím stále čekáme. To říká docent Urban, přednosta 2. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice v Olomouci. Pracoviště se zabývá komplexní diagnostikou a endoskopickou léčbou nádorů trávicího ústrojí. Snažíme se diagnostikovat nádory ve vyléčitelném stadiu. Často jsou velké jen několik milimetrů. V současnosti zastává funkci předsedy České gastroenterologické společnosti a se svým týmem realizuje koncepci sítě center digestivní endoskopie.

Když čas běží obzvlášť rychle. Výskyt karcinomu slinivky břišní neboli pankreatu ve vyspělých zemích narůstá a stoupá i počet lidí, kteří na tento nádor zemřou. V současnosti představuje čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí v důsledku rakoviny. V naší zemi takto každý rok onemocní až 2 000 osob. Téměř všichni nemocní jsou starší 45 let, o něco častěji se jedná o muže. Vyléčitelní jsou pouze ti, u kterých byla nemoc diagnostikována v časném stadiu. Nádory slinivky však rostou dlouho nepozorovaně a příznaky bývají projevem už pokročilého onemocnění.

Na koho se zaměřit. Screening, to je vyšetření osob v běžné populaci bez příznaků, není prováděn nikde na světě. Ukázalo se ale, že pravidelné vyšetřování osob ve vysokém riziku moderními zobrazovacími metodami vede k záchytu včasných, léčbou dobře ovlivnitelných stadií onemocnění. Tato vyšetření v České republice poskytují dobře vybavená gastroenterologická pracoviště, která jsou organizována do sítě pokrývající celou Českou republiku. V těchto centrech by měli být vyšetřováni lidé s některými geneticky podmíněnými onemocněními anebo ti, u nichž se karcinom slinivky vyskytl u několika příbuzných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP