(10.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Co může upozornit na nádor slinivky? Věnujte pozornost možným příznakům karcinomu pankreatu. Jedná se zejména o bolest břicha v okolí pupku, která se někdy šíří do zad, nechtěný váhový úbytek, zežloutnutí kůže a očního bělma nebo dlouhodobé, jinak nevysvětlitelné zvýšení tělesné teploty. Tyto příznaky sice většinou nejsou způsobeny zhoubným nádorem, protože jsou běžnými projevy jiných onemocnění, ale není dobré je podcenit. Není na co čekat, čas u karcinomu slinivky běží rychle. Ukazuje se také, že předtím, než se nádor projeví jinak, se u řady pacientů objeví zvláštní forma cukrovky. Někdy cukrovka delší příznaky karcinomu slinivky předchází o mnoho měsíců. To by mohlo aspoň u některých nemocných vést k včasnému stanovení správné diagnózy.

Takže co můžete pro sebe udělat? Kouření, to je jasné. Odborníci odhadují, že čtvrtina všech nádorů slinivky je způsobena kouřením. Riziko u osob, které kouří a přestaly, postupně klesá. Udržujte si normální hmotnost. Již lehká obezita, to znamená BMI vyšší než 30, zvyšuje riziko o 20 %. Jezte pestrou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a obilovin, omezujte spotřebu červeného masa a uzenářských výrobků. Nepijte alkohol vůbec nebo omezte jeho spotřebu na jeden drink - 14 gramů čistého alkoholu - u žen a dva drinky u mužů. Pokud se ve vašem pracovním prostředí vyskytuje chemikálie, ověřte si, že nezpůsobuje rakovinu a že jste dostatečně chráněni. Nepodceňujte příznaky, které mohou na nádor slinivky upozornit.

No a máme tady játra. Játra jsou životně důležitým orgánem, jehož nádorová onemocnění jsou odlišná od ostatních nádorů. Cesta k prevenci je zde trochu jiná. To říká pan profesor Urbánek, specialista na léčbu onemocnění jater. Pan Petr Urbánek je přední hepatolog, je tedy odborníkem na onemocnění jater. V posledních letech se podílel na vytváření standardních postupů diagnostiky a léčby chronických virových hepatitid a zhoubných nádorů jater. Je aktuálně místopředsedou výboru České hepatologické společnosti, několik let byl jeho předsedou. Působí jako přednosta interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Nádor jater je zvláštní a netypický. Játra jsou životně důležitým orgánem, který je centrálou látkové přeměny - metabolismu. Zhoubné nádory jater se od ostatních onkologických onemocnění v mnohém liší. První rozdíl spočívá v tom, že riziko vzniku karcinomu - rakoviny - jater, je u osoby bez chronického jaterního onemocnění relativně malé. Přibližně 90 % zhoubných nádorů jater vzniká u osob, které mají chronickou jaterní chorobu. Samovyšetření zde bohužel možné není. Podobně jako u jiných nádorů naopak platí, že pokud již dojde k rozvoji příznaků, jedná se o pokročilé onemocnění, kdy možnosti úspěšné léčby jsou velmi omezené. Základem prevence je pečlivé sledování pacientů s jaterním onemocněním.

Kdy má smysl pravidelný ultrazvuk. Většina pacientů s nemocnými játry pravidelně navštěvuje ordinaci svého specialisty. Ten v závislosti na typu jaterního onemocnění, jeho pokročilosti a léčby rozhoduje o vyšetřovacích metodách, které mohou nádor jater odhalit v jeho počátcích. Nejčastěji je pacient sledován pomocí ultrazvukového vyšetření v intervalu každých šest měsíců. Tento postup je třeba důsledně dodržovat u osob, které mají jaterní cirhózu, to je u osob s "tvrdými játry", jak se někdy laicky říká.

Očkování proti HBV a léčba cukrovky je správná cesta. Významná část pacientů ale o svém chronickém jaterním postižení neví, a neví tedy ani o tom, že jsou ve zvýšeném riziku vzniku nádoru. Jaterní nemoci nebolí, dlouhou dobu nemají žádné příznaky a velmi často pouze, v uvozovkách, doprovázejí onemocnění jiná. V běžné populaci je mnohem častější nadměrný příjem alkoholu, cukrovka druhého typu, obezita, poruchy metabolismu tuku. Řada osob s těmito nemocemi má své jaterní onemocnění v pokročilém stadiu, mají vysoký stupeň zvazivovatění jater. Pokud o této skutečnosti neví ani pacient, ani jeho ošetřující lékař, nemůže být správně nastavena prevence.

Hlavní cestou redukce výskytu nádoru jater je snaha o snížení výskytu ostatních jaterních onemocnění. Do toho jednoznačně zapadá povinné očkování proti viru hepatitidy B. V zemích západního světa je nutné usilovat o snížení příjmu alkoholu a nadměrného příjmu energie. O souvislosti alkoholu, obezity a jaterního onemocnění, "ztvrdnutí", jater lidé většinou vědí, ne každý se ale podle toho řídí. Bohužel je u nás stále nutné opakovat, že i pivo je alkohol a málokdo tloustne ze vzduchu. Dalším opatřením v prevenci vzniku nádoru jater je dodržování režimových opatření u jiných nemocí, které mohou poškození jater způsobit. Důležitá je zejména správná léčby cukrovky druhého typu, což předpokládá i dodržování všech dietních režimových opatření ze strany pacienta, především dbát na správnou výživu a dostatečnou pohybovou aktivitu.

Takže pan profesor Urbánek říká: Co můžete pro sebe udělat? Nechte se očkovat proti žloutence, především typu B; omezte příjem alkoholu; pokud jste diabetik, je důležité udržet cukrovku pod kontrolou; snažte se udržovat zdravou hmotnost a být fyzicky aktivní.

A tady máme nádory hlavy a krku. Rozhodně patří mezi ty častější. Je až překvapivé, jak málo pozornosti se věnuje jejich prvním možným příznakům, říká pan profesor Astl, specialista na léčbu nádorů hlavy a krku. Pan Astl je odborníkem na otorhinolaryngologii, ORL. Zaměřuje se mimo jiné na operace štítné žlázy, jako přednosta vede ORL kliniku v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Je autorem několika publikací, zaměřených na otevřenou komunikaci mezi lékaři a pacienty, například Nemoc jako výzva nebo Hovory R. Je členem výboru České otorhinolaryngologické - (Přečteno s námahou, směje se.) - společnosti. (Potlesk, poznámky.) Děkuju, snažím se. Já doufám, že je to pro vás zajímavé. Myslím, že je důležité, a možná vám VZP to pošle, ten prospekt, konečně, teďka už by si to mohli dovolit, když jste to zakázali před volbami. (Hlas z pléna.) Jasně, správní rada to zakázala, které jste domluvili, pane kolego. (Směje se.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, pane předsedo, pokračujte ve svém projevu a všechny projevy ať jsou na mikrofon.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano, dobře, dobře. Tak jak tady pán mluví, tak jsem mu odpovídal ze slušnosti.

Očkování proti HPV je prevencí i proti nádorům hlavy a krku. Na vznik zhoubných nádorů hlavy a krku má velký podíl kouření a také alkohol. Pití alkoholických nápojů je spojeno s příjmem etanolu, který se chová jako buněčný jed. Mezi vznikem nádoru a množstvím spotřebovaného alkoholu - piva, vína i destilátů - je přímá závislost. U rakoviny hlavy a krku je tento vztah obzvlášť výrazný. Zvláště kombinace kouření a alkoholu představuje mimořádné rizikové chování. Riziko vzniku rakoviny v této oblasti dále zvyšuje oslabení imunity, nedostatek vitamínů ve stravě, nedostatečná hygiena dutiny ústní a celkový špatný stav organismu, způsobený například drogovou závislostí. Uplatnit se mohou neléčené chronické záněty.

Významným rizikovým faktorem pro vznik nádoru hlavy a krku, především ústní části hltanu, je infekce lidským papilomavirem, HPV. Ta je přítomna u více než poloviny nemocných s nádorem v této oblasti. Proto lze doporučit očkování proti HPV nejen jako prevenci gynekologických nádorů, ale i pro předcházení nádorům hlavy a krku.

Nepodceňujte první příznaky nádoru v oblasti hlavy a krku. Aby bylo rakovinu možné vyléčit, je klíčové nepodceňovat možné příznaky onemocnění a přijít k lékaři včas. Nádory hlavy a krku se zpočátku buď neprojeví vůbec, nebo jsou jejich projevy podobné jako u některých nezávažných chorob, jako jsou běžná onemocnění horních cest dýchacích. Tato skutečnost vede často k podcenění reálného problému. Je třeba vzít v úvahu především délku trvání obtíží. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP