(12.20 hodin)
(pokračuje Bohuslav Svoboda)

Bojovali jsme o to kuloárně třicet let, co pojišťovna existuje. Bojujeme o to, aby tento mechanismus byl. Když je tady konečně na stole, a o tom jednáme, o ničem jiném, vůbec ne o virech, vůbec ne o rakovině, hovoříme o tom, jestli zdravotnictví bude mít dostatek peněz, tak najednou pan poslanec Babiš nechce. Já se ho ptám proč. Proč nechcete dopřát pojišťovnám valorizaci, která by jim přinášela každý rok procenta navíc? To je moje otázka. A vůbec se vás neptám na to, jak se léčí rakovina. O tom něco vím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, příště prostřednictvím předsedající. Dále je přihlášen s faktickou pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Janulík. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za možnost vystoupit s faktickou poznámkou. Já bych se chtěl vyjádřit k probíhající rozpravě. Jenom bych chtěl na stenozáznam vědět, ve které chvíli byla otevřena rozprava, protože včera večer to rozhodně nebylo. Vím to, protože jsem sledoval podrobně vystoupení přednostních práv, kdy kolega Nacher vystupoval s přednostním právem, vím to, protože se na mě dvakrát obrátil s jízlivou poznámkou pan ministr Stanjura a já jsem nemohl reagovat faktickou, protože ještě nebyla otevřena rozprava. Proto si to tak dobře pamatuju.

Takže za prvé, chtěl bych, aby bylo všechno v pořádku. Za druhé bych chtěl panu ministrovi říct, že to není moc korektní, když on ví, že já nemůžu v tu chvíli reagovat. A byly dvě hodiny ráno a teď máme 12.20 a zase bude dobré na sebe nepokřikovat. Už jsme tady spolu osm let, tak můžeme komunikovat normálně.

Došlo tedy k omezení řečnické doby podle mě, ještě než byla otevřena rozprava. Je to věc, kterou nepamatuji tady za celou dobu, že by se rovnou omezilo na deset minut vlastně v bodu. Já nerozporuji, že to nejde (jde?). Je otevřen bod, bylo hlasováno. To je v pořádku. Jenom že se to tady ještě nestalo. Vždycky proběhly aspoň nějaké základní příspěvky. Já mám třeba tady opravdu - přečtu vám citát, když bojoval proti omezení řečnické doby nynější pan premiér, který tady prohlásil: Koaliční poslanci tak učinili přesně ve shodě se slovy Andreje Babiše, že Parlament je žvanírna. Opět se ukazuje, že vládu vůbec nezajímají argumenty ani příběhy konkrétních lidí, pro které elektronická evidence tržeb znamená likvidaci," uvedl předseda ODS v prohlášení. - Takže nyní vlastně dělají ti koaliční úplně to samé, co dělali ti koaliční dřív. Ach, ty výměny vlád, ach, ty výměny opozic a koalic. Všechno se opakuje, nikdo si nic nepamatuje.

Já bych tady ale jenom prosil, aby se postupovalo v souladu s jednacím řádem. Například za mě - bylo mi doporučeno, že mimořádná schůze... (Předsedající upozorňuje na čas.) Já se přihlásím ještě jednou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Co se týče otevření rozpravy, tak k tomu došlo za řízení schůze panem místopředsedou Skopečkem dnes ráno.

Dále je přihlášen s faktickou pan poslanec Janulík. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: No, musím na ctěného kolegu Bureše, který tady vystoupil, zareagovat. To, co nám tady předvedl, jistě mu to vyřídíte, je klasický pons asilinus (asinorum) neboli oslí můstek. A jenom to zase přísloví, jak tady má rád pan - kdybys býval mlčel, mohl jsi zůstat filozofem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jako další je přihlášen pan poslanec Feranec a následuje pan poslanec Mašek. Obě faktické, zatím závěrečné faktické poznámky. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedkyně. Dámy a pánové, já jenom zareaguji. Tady se říká, že vlastně účelem toho zákona je nastavit valorizační mechanismus. Tak jak je předložen, je snížit o 14 miliard. Tečka. Jestli někdo načte ve druhém čtení - to já nevím, jestli načte, předpokládám, že ano, když tady ministr slíbil. A já se ptám, i když bude nastavený, z jaké základny? Teď se navrhuje snížit na 1 500 korun. Je to tak? 1 560 korun, ano. Dnes je 1 970, má se snížit, nebo před rokem bylo 1 760, plus minus. Já se ptám, kdy se dostane na úroveň roku 2021? To jsem zvědavý. Já jenom říkám, že tak jak je zákon předložený, není valorizační mechanismus. Tam není o tom ani zmínka. Jestli bude načtený, je to v pořádku, ale kdy se dostane na tuto úroveň? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je tady faktická pana poslance Jiřího Maška. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, je to také na pana kolegu Svobodu, který tady v podstatě řekl, že jde v tomto zákoně o to, aby se zvýšily finance do zdravotnictví, když to velmi zjednoduším. Ale to, co zatím bylo předloženo, je pravý opak. Je to snížení. Je to snížení o čistých 400 korun na jednoho státního pojištěnce. Takže jenom takhle chci zareagovat. Samozřejmě se vyjádřím potom ještě ve svém stanovisku jako garant klubu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní faktická pana ministra Stanjury. Připraví se pan poslanec Svoboda.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak buď se budeme poslouchat, nebo ne. Musíme si vybrat. Já jsem včera nabídl, že ten mechanismus je připravený. Nabídl jsem hnutí ANO, že o něm můžeme jednat, než ho dáme do systému, a že jsme připraveni o těch parametrech debatovat. Ta nabídka platí. Kdybychom ho vložili do systému, tak už tam je a nejpozději tam bude do ukončení druhého čtení, ať už v dohodě, nebo bez dohody. To předem nejsem schopen říct.

Pan poslanec Feranec mi dal sugestivní otázku, kdy to bude na úrovni roku 2021. No tak to je jednoduchá matematika. Já jsem o tom včera mluvil. Letos my nesnižujeme platby proti roku 2021, my zachováváme úroveň roku 2021. To znamená, ten výsledek bude 1 767 měsíčně za státního pojištěnce. A když se teď platí 1 967, tak aby to vyšlo v průměru, tak je to 1 567. A včera jsem říkal, aby byla účinnost k 1. 7. nebo k 1. 8., tak to matematicky vyjde, ale cílem je zachovat platbu za státní pojištěnce na úrovni roku 2021. Takže jakmile schválíte ten návrh zákona, tak je garantováno, že to bude zajištěno na rok 2021, a pokud se nám povede - buď s vámi, nebo bez vás - prosadit ten valorizační vzorec, tak se dá velmi dobře odhadovat, jaké budou platby v příštích letech podle těch parametrů.

A jenom zopakuji, že jsme navrhli, aby byl stejný mechanismus použit u valorizace plateb za státní pojištěnce, jaký používáme u valorizací penzí, což je vyzkoušený, fungující, a po různých debatách, kdy jsme zkoušeli modelovat jiné parametry, tak jsme přišli k tomu, že to nám připadá jako nejsprávnější a nejbezpečnější.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ještě jedna přihláška faktická, totiž zpravodaje pana poslance Philippa. Prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré odpoledne. Já bych se chtěl ještě vrátit na začátek. Já prostě nemám rád, když si někdo přisvojuje nějaké výdobytky, které vlastně úplně nevydobyl. Na začátku pan poslanec Babiš mluvil o tom, že byl jediný, který přidal zdravotníkům. Chtěl bych ho upozornit, že v době, když jsem byl na ministerstvu a kdy tam byl tam byl pan ministr Němeček, tak za tu dobu se přidalo zdravotníkům na platech 30 %. A kdyby nám tenkrát přidal trošku za státní pojištěnce a tak se strašně nebránil, jak se bránil, tak jsme jistě přidali víc.

Pak bych také uznal, že přinesl do zdravotnictví třeba 20 miliard na REACT. To bylo docela hezké, taková šance pro zdravotnictví. Bohužel, a tady bych skoro použil slovo "zprasil" to jeho ministr Adam Vojtěch, který udělal takzvanou klikačku, ve které se ta první část toho projektu zrealizovala, překročila finanční rozpočet, takže se druhá část projektu, takzvané béčko, musela zrušit asi dvě hodiny předtím, než se vlastně vypsala. Čili já bych to považoval za takovou jako promarněnou šanci. Bylo fajn, že ty peníze sehnal, bohužel potom už je neuměl správně utratit. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo další faktickou poznámku, a to paní poslankyně Kláry Dostálové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Pan ministr už se směje. Ano, logicky to muselo vyprovokovat moji faktickou poznámku. Vaším prostřednictvím, paní předsedající, k panu zpravodajovi. Žádná klikačka nebyla. My už jsme si to tady několikrát vysvětlovali na půdě Sněmovny. Přinesla jsem dokonce i hodnoticí kritéria, abyste se tady na to mohli podívat. Jediné, co bylo, je, že byl obrovský převis poptávky v rámci jedné výzvy, a proto i s Asociací krajů bylo dohodnuto, že se ty peníze nalejou do těch nemocnic, které už byly přihlášeny, a o to se sníží další výzvy. Ale co se stalo? My jsme dostali z Evropské komise další zdroje, protože jsme samozřejmě vyjednávali, a tyto zdroje se dále pustily do zdravotnictví. Takže do zdravotnictví šlo zhruba 22 miliard. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP