(12.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak další faktická poznámka pana zpravodaje. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tom Philipp: Klikačka byla. Můžeme tomu říkat, nebo můžete si myslet jakkoli, nebo jakkoli to můžete nazývat, byla to klikačka. Kdo dřív kliknul, tomu to prostě do toho Brna nebo Olomouce myslím doběhlo dřív a ten byl v tom pořadí vepředu. Protože to hrozilo velkou nepříjemností, abych byl slušný, tak se našel ten mechanismus, že se ty peníze z toho béčka přesunuly do toho áčka, aby se uspokojili všichni a nikdo neměl k tomu žádné připomínky. Béčko bylo zrušeno, céčko bylo sníženo v těch projektech a bohužel to prostě dopadlo tak, že spousta peněz, které byly vynaloženy na ty projekty, potom padlo pod stůl.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak faktická už tedy žádná není, paní poslankyně ji stáhla, takže já využiji té vzácné chvíle a načtu omluvy, kterých tady mám už poměrně hodně, které mi došly. Takže prosím v tuto chvíli o pozornost omluvám. Pan poslanec Ondřej Kolář se omlouvá mezi 12. a 24. hodinou, tedy půlnocí, z důvodu nemoci. Pan ministr Pavel Blažek se omlouvá z dnešního jednání od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Jiří Navrátil se omlouvá mezi 12. hodinou a půlnocí z pracovních důvodů. Dále se omlouvá paní předsedkyně Alena Schillerová, a to mezi 11.00 a 11.40, což ještě asi nebylo načteno, takže z důvodů pracovních, ona už je přítomná. Pan ministr tentokrát Zdeněk Nekula se omlouvá, a to od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Tady mám ještě omluvu paní předsedkyně Aleny Schillerové mezi 9. a 11. hodinou z pracovních důvodů. Dál se omlouval pan poslanec Roman Bělor, a to mezi 9.05 a 10 hodinami z důvodů pracovních. Pan poslanec Ivan Jáč se omlouval mezi 15. hodinou a půlnocí z důvodu nemoci. Opět paní předsedkyně Schillerová, tentokrát mezi 8 a 8.30 z pracovních důvodů. A pan poslanec Richard Brabec ze zdravotních důvodů dnes do 15 hodin. To bychom měli z omluv vše.

A nyní tedy mám přihlášeného s přednostním právem pana předsedu Andreje Babiše. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. No tak nevím, kam šla paní kolegyně Bělohlávková a proč říká nepravdy. Vždyť to není leták, to je prospekt, má hezký design. Já jsem přece tady četl tu část, profesor Cibula: zhoubný nádor děložního čípku by vůbec neměl ve vyspělé zemi jako Česká republika existovat. A tady je napsáno, já jsem to četl, že je očkování proti papilomaviru. Tak asi paní kolegyně tady nebyla. Ano, děložní čípek, tam se může očkovat, to je jediné. Já jen čtu, co říkají experti. Pan poslanec Svoboda se rozčiluje. Já jen čtu, co píšou vaši kolegové. Jste kandidát na primátora v Praze, tak asi jste univerzální. Já říkám, že já jen interpretuji, co říkají experti.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, oslovujte prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Andrej Babiš: Prostřednictvím předsedajícího. Takže asi nebudete zpochybňovat tyhle lidi, kteří tady jsou. Jsou to lékařské kapacity a jsou to naši nejvýznamnější onkologové, takže já tady jen interpretuji to, co oni říkají. Paní Bělohlávková tady asi nebyla, když o tom neslyšela, a snaží se tady ze mě dělat nějakého hlupáka. Přitom jsem to jasně četl.

Ještě bych panu ministrovi Stanjurovi chtěl říct: vždyť vy ten prospekt znáte. No vidíte, vy ho všichni znáte. Protože tady křičel Jurečka a všichni křičeli: to je Babišova předvolební kampaň! Vy jste to zakázali dát lidem. Zakázali jste to dát lidem. Vy jste to zakázali. Ano, tady jste křičeli a vyhrožovali pojišťovnám, vždyť to tady říkal na mikrofon, já jsem tady seděl. Vy jste nechtěli, aby to lidi dostali, protože jste říkali: to je Babišova kampaň. No a úřad pro dohlížení na politické strany řekl, že to není žádná kampaň. Nebyla to žádná kampaň.

Takže prosím vás, já bych si, pane ministře, rád s vámi vyjasnil ty peníze. Pan poslanec Philipp, prostřednictvím paní předsedající, říká, že dělal náměstka Šnajdrovi, Němečkovi. Víte, kolik jste navýšili peníze pro zdravotnictví za vaše sezení na Ministerstvu zdravotnictví? Ne, nebyli jsme proti. Na různé kšefty, cyberknify, které tam realizoval bývalý ministr, jsme určitě nechtěli dávat penízem, na netransparentní přístrojovou komisi, kde vyhazovali lékařské kapacity, ani je nepřipustili, ponižovali je tam, kde se dohazovaly kšefty pro Moravskoslezský kraj, protože odtud pochází ministr. 30 miliard jste dali, 30 miliard. A za naší vlády je to 228 miliard.

A tady křičel pan poslanec Svoboda, prostřednictvím paní předsedající, že ten mechanismus... Tak pane ministře, tak mi ho řekněte, ten váš mechanismus. Ne, já tomu nerozumím, zkuste mi ho říct. Vy, vy jste snížili platbu za státního pojištěnce na rok 2022 z 1 967 korun, a to je zákon, v této chvíli zákon, nařízení vlády, dobře, nařízení vlády, a vy jste to snížili na 1 767. Tím jste připravil pojišťovny o 14 miliard. Pojišťovny mají nějaké rezervní fondy a ony musejí říct, kolik má být zůstatek. Podle informací, které já jsem dostal, zůstatky budou 25 miliard. Ale to není podstatné, jaký je zůstatek. Pojišťovna to má vědět. Já jen čerpám ty informace, které jsem měl, že postupně zůstatky klesaly. 2022 bylo 60 miliard nebo 65, 2021 bylo 50, vy tvrdíte, že 53. Tak fajn, čím víc to bude, já s tím problém... To není o zůstatku. No a vy říkáte, že - a tady křičel pan kolega Svoboda - že je nějaký mechanismus, který dodá víc peněz do zdravotnictví. A mě by teda zajímalo, jak, když vy říkáte, že roku 2023 platba za státního pojištěnce bude 1 567 korun, takže bude přesně o 400 korun nižší, než my jsme navrhovali v roce 2022, a bude nižší o 200 korun, než jste navrhl teď v roce 2022 po tom, co jste vzal pojišťovnám 14 miliard. Tak to je záhada, to je trojčlenka, která nevychází. Tak mi to vysvětlete, jak to je. A hlavně mluvme o absolutní částce. Nějaké vzorce a koeficienty mě nezajímají.

Zdravotnictví mělo výdaje v roce 2021 550 miliard 583 milionů. Tak řekněte, kolik zdravotnictví bude mít výdaje v roce 2022 a kolik bude mít 2023 v absolutních miliardách, ne nějaké propočty a procenta. 2021 výdaje ve zdravotnictví 550 miliard 583 milionů. Když nastoupila naše vláda, tak meziročně jsme navýšili výdaje zdravotnictví z roku 2017 na 2018 o 39, potom o 34, potom o 66 a minulý rok o 88 miliard. Tady to máte, můžu vám dodat tu knížku, kdybyste chtěl, tam se dozvíte, co jsme dělali. Takže 550 miliard v roce 2021. A já se ptám, kolik bude výdaj v roce 2022 a 2023, když je ten mechanismus super? Pokud to bude více než 550 miliard, já jsem spokojený, nemám s tím problém, akorát nerozumím tomu, jak by to mohlo být, když - ano, můžou to být výdaje, pokud vy snížíte platbu za státní pojištěnce, už jste ji snížili o 14 miliard, teď ještě chcete snížit o další, ale samozřejmě když odčerpáte ty rezervy a necháte jim zůstatky nevím kolik, no tak se na to dostanete a teoreticky může být ten výdaj vyšší. Ale já nevím jak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP