(19.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, už to nechte. Říkáte to tady několik let, o generálním řediteli a jeho náměstcích. Já jsem se nikdy jako náměstkyně necítila, pokud jsem náměstkyní nebyla. Já jsem byla i náměstkyní pro daně a cla na Ministerstvu financí. A ono to je trošku možná jinak. Můj ctěný kolega Kamal Farhan není právník. Je to erudovaný lékař. A on má pravdu. Tady projednáváme novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. Podle kompetenčního zákona je to zákon v gesci ministra zdravotnictví. A nikdy nepamatuji, kam moje paměť sahá, že by tento zákon předkládal ministr financí. Já rozumím panu ministru Válkovi, že se mu do toho nechtělo. Chápu. Jsem přesvědčena o tom, že to byla nějaká dohoda mezi vámi. Že ho tady zastoupíte, to není nic proti ničemu. Máte zmocnění určitě pana premiéra. Ale kompetenčně je to zákon ministra zdravotnictví. A taky si všimněte, že z hnutí ANO vystupují převážně, až na některé výjimky samozřejmě, protože pan bývalý premiér a předseda hnutí ANO vystoupil také z pohledu spíš ekonomického, ale převážně vystupují lékaři hnutí ANO. To znamená lidé, kteří mají obavy o zdravotní systém a možná by očekávali, že na to bude reagovat ministr zdravotnictví. Chápu, že byl nemocen, teď ho tady vítám, jsem ráda, že je zdráv, ale samozřejmě on by měl reagovat také kromě vás. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kamal Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážený pane ministře, vyhláška se nemění. Ano. Protože vyhláška je něco víceméně jako zákon a podle toho normálně ty pojišťovny postupují. To já jsem tam ani jednou nezmínil ve svém projevu, že by vyhláška a úhrady, které jsou zapsané ve vyhlášce, neplatily. Na druhou stranu jsem zmínil, že prostředky, které v současné chvíli jdou do zdravotnictví, jsou nedostatečné v rámci inflace a dalších skutečností. Pojišťovny nemají jenom vyhlášku, ale pracují i s různými smlouvami a dodatky. To určitě víte. A tam samozřejmě už toto ovlivnění může být. Zároveň vlastně v průběhu roku mohou vstupovat další inovativní léky. Jak jsem zmínil - 200 000 pacientů s atopickou dermatitidou. A pojišťovna tvrdí, že na to nemá peníze. Takže já jsem jenom řekl, že prostě snižováním finančních prostředků do českého zdravotnictví dojde k omezení vstupu těchto inovativních léčiv nebo zpoždění jejich vstupu na český trh. To je všechno.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášený pan ministr Válek. Ale vidím, že pan ministr má zájem a s faktickou se nepřihlásil. Takže... (Ministr mimo mikrofon.) A, už se přihlásil. Nyní tedy vaše dvě minuty. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já jsem pořád nemocný, mám tracheitidu, laryngitidu. Ale to se fakt nedá poslouchat, tak já jsem musel přijít. Tak opravdu, pokud někdo vážně myslí, že když se pojišťovnám odebere 14 miliard, že to letos bude mít vliv na zdravotní péči, tak buď systému vůbec nerozumí, nebo vědomě lže. To je prostě nesmysl.

Já bych chápal, kdyby tady byli šéfové pojišťoven a křičeli, křičeli, neberte nám 14 miliard! Ale já jsem s pojišťovnami jednal a nic takového jsem nezachytil. Rada poskytovatelů - a já jsem nezměnil nikoho v radě poskytovatelů, je to rada poskytovatelů, tak jak ji jmenoval Adam Vojtěch, se stejným předsedou. Rada poskytovatelů, ano, vyslovila obavy, že bude problém s dohodovacím řízením. Nebude. Mám první informaci, že dohodovací řízení probíhá dobře. A já jsem jim garantoval, že projde pozměňovací návrh, že projde tedy valorizace úhrad za státní pojištěnce, a ty obavy měli z úhrad v příštím roce. Proto prosím, abychom pak intenzivně diskutovali o té valorizaci, aby valorizace byla schválena a prošla. A nejenom v příštím roce, ale v dalších letech, tak, abychom dohodovací řízení, byť jsem si vědom toho, že Ústavní soud nakonec rozhodl o tom, že ten senátní názor není správný, tak přesto by bylo dobré, aby dohodovací řízení bylo ve větším horizontu.

Na rezervních fondech pojišťoven peníze jsou, jsou tedy nějaké peníze, které budou dál, v případě, že to bude nezbytně nutné, dál dofinancovávat tu péči, například o které jsme se bavili, klasicky endoprotézy, některé další. Že by to mělo jakýkoli dopad na centrové léky, orphan, je naprostý nesmysl. Opakovaně jsem to řešil s ředitelkou SÚKLu. To je ta, co ji jmenoval pan ministr Vojtěch. Já nevyměňuji zběsile zaměstnance ministerstva ani své poradní sbory. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Ještě k tomu valorizačnímu vzorci. Já jsem ve svém vystoupení včera v noci, dneska v noci, dneska ráno, už si to nepamatuji, ve kterém, říkal, že jsme zvažovali různé parametry. A vy jste dva z nich jmenoval. A nakonec jsme došli k tomu, že v této chvíli pracujeme s návrhem na stejnou valorizaci, jako je u penzí. To je celá inflace a polovina růstu reálné mzdy, abychom si řekli úplně jasně, a to je mimo politickou náladu vlády, jak jste říkal.

Já souhlasím s tím, že jak se doposud rozhodovalo o minimální mzdě, tak to bylo velké divadlo. Zaměstnavatelé a zaměstnanci se nikdy nedohodli a pak vláda podle vašich slov, pane poslanče, podle politické nálady nějak rozhodla. I tady chystáme valorizační vzorec, abychom si tohleto ušetřili a měli jasnou představu, jak s tím budeme postupovat.

A jaké bylo rozhodnutí loni vlády, rozhodnutí vlády plus 200 korun? To bylo na základě nějakých objektivních dat, analýz? Nebo podle politické nálady vlády? Přečtěte si to zdůvodnění, které tehdejší ministři, kteří to předkládali, předložili. Oni se domnívali, že na konci roku bude na účtech zdravotních pojišťoven 10 miliard a méně. Bylo tam 51. To je opravdu vedle. A hodně. A já jim to nevyčítám, jenom říkám, že se rozhodli podle politické nálady. Podle ničeho jiného se nerozhodli. A ten valorizační vzorec má zabránit rozhodování podle politické nálady, minulé, současné, budoucí vlády nebo něčeho podobného.

A pro paní předsedkyni Schillerovou. Já jsem ten zákon předkládal na vládu, už jsem to tady říkal. Já nejsem zmocněn ho předkládat proto, že pan ministr zdravotnictví ho tady nechtěl obhajovat. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví je to zcela obvyklé. Ptal jsem se i na členy Legislativní rady vlády, které jsme také zdědili. Tento návrh zákona pro vládu připravilo Ministerstvo financí (upozorňován na čas) a já jsem logicky byl pověřen jako tento člen vlády (opět upozorňován na čas), abych tento názor obhajoval v Poslanecké sněmovně. Omlouvám se, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vypršel čas. Ano. Děkuji. Nyní je tady faktická poznámka paní předsedkyně Schillerové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju. Děkuju panu ministrovi zdravotnictví, že tady je. Přeju mu brzké uzdravení, naprosto upřímně. Já jsem tady, vy jste tu nebyl, což chápu, citovala z citace Svazu zdravotních pojišťoven, které deklarovaly, že si prostě nemohou dovolit další neplánované výdaje. Budou se muset v nastupujících podmínkách snažit o co největší úspory. Cituji. Bude nutné prověřit zpětně efektivitu, přínos pro pacienta u některých mimořádně nákladných léčiv. Já netvrdím, že rok 2021 (?) nepřežijí, i když oni to zpochybňují. To je citace z jejich veřejných vystoupení. Díky rezervám vytvořeným navyšováním platby za státní pojištěnce.

Pane ministře Stanjuro, já jsem byla u těch jednání. A to nebylo, samozřejmě bojovali jsme s neviditelným nepřítelem, s covidem, velice se to těžko odhadovalo. Po bitvě je každý generál. Možná si na mne jednou vzpomenete. Ale to je teď jedno. Já jsem u nich byla. A my jsme dali na názory pojišťoven. Ano, přežijí to, ale už se o to teď nehrdleme.

Já se ptám, a to byla ta moje otázka před gremiální pauzou, já se ptám, jak to bude dál. A vy říkáte valorizační mechanismus. Já to vítám. My jsme to chtěli. Nedotáhli jsme to. Nebudu se vymlouvat, bylo to i covidem a tak dále. Protože pak to bude bez ohledu na politickou reprezentaci nastaveno. Proto stojíme o tu spolupráci. Protože by to mělo přežít různé vlády. Ale chceme mít prostě i nějakou vizi nad tím, kolik bude platba za státního pojištěnce. Protože vy sám jste řekl, že tady v tom materiálu, a já vám věřím, to já nechci zpochybňovat vaše slova, že tam je chyba. A mně to samozřejmě, já jsem se úplně zděsila, když jsem to četla. Mně to je jasné, že tam je chyba. Věřím vám to. Takže i to bude podstatné. Prostě spolupracovat na tom, protože tato vláda tady nebude vždycky, přijde nějaká jiná vláda, a mělo by to prostě nějak fungovat. A i u té minimální mzdy. My jsme také připravili. Ono to není tak jednoduché. (Je upozorňována na čas.) Já jsem se o to snažila. Byly tam asi tři různé vzorce, ale je to dobrý, dobrý směr. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP