(19.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan ministr Válek s faktickou poznámkou, zatím poslední faktická poznámka.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Pro chraplajícího starého muže jsou dvě minuty hrozně málo.

Technicky - balíček, jde o to, že vakcíny samozřejmě nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Ty nakupoval stát a teprve je bude platit. Já teď dělám analýzu, kolik ještě budeme muset platit miliard za ty vakcíny, které jsou naobjednané, ale to je jiná věc. A až když se vakcína aplikuje, teprve to platí pojišťovna, tak to vždycky musí být. Ale antigenní testy, PCR testy, které byly nařizovány různými mimořádnými opatřeními, a to byly náklady ve výši desítek miliard, celkově to vychází na nějakých 55 miliard, nemám ještě přesný výpočet, tak tyto peníze se vlastně odebraly pojišťovnám, ale mohly sloužit k léčbě onkologických pacientů a jiných.

Podle mě je ne úplně šťastné, když soutěží, řekněme, platby za něco, co stát nařídí jako povinnost, s tím, co je vlastně léčba pacientů, na co by se měli léčit pacienti. Je správnější, aby toto byla součást nějakého rezervního balíčku, který slouží pro podobné mimořádné události, katastrofy, a soutěží to s jednotlivými položkami státního rozpočtu, ne aby se to bralo z těch peněz, které mají sloužit na léčbu pacientů. (Poslankyně Schillerová reaguje z lavice mimo mikrofon.) Ano, ale do toho balíčku pojišťoven přispívají nejenom státní pojištěnci, ale přispívají tam samozřejmě zaměstnanci, zaměstnavatelé, platí si tam svoje pojištění a očekávají za to zdravotní péči, a ne že ty peníze budou konzumovány na něco, co stát nařídí, plošné testování a tak dál. Já chápu tu situaci. Není to kritika, spíš jenom filozofická úvaha.

Co se týče toho, proč Ministerstvo financí, on to tady pan ministr vysvětloval, ale já jsem samozřejmě mluvil o minimální mzdě a tak dále a Ministerstvo financí nachystalo daleko lepší, sofistikovanější modely, s kterými odborníci Ministerstva zdravotnictví souhlasí, a já předpokládám, že ta diskuse se někam posune. Já bych se pak přihlásil ještě jednou, jestli můžu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zdravím, kolegové a kolegyně. Můžete, pane ministře, ale ještě před vámi vystoupí ostatní kolegové a vy jste jako třetí v pořadí. Takže s faktickou poznámkou nyní pan poslanec Vladimír Zlínský. Připraví se pan ministr Stanjura a poté pan ministr Válek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já vaším prostřednictvím budu reagovat na pana ministra Stanjuru. Já bych chtěl říct a myslím si to, že lékaři a zdravotníci tvoří integrální součást zdravotnického systému, a pokud nebudou dobře pracovat a fungovat, tak nebudou ani pacienti spokojeni.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní s faktickou vystoupí pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Když se bavíme o platbách za antigenní a PCR testy, tak se nevracíme do minulých let, díváme se do budoucnosti. A já myslím, že platí a měla by platit správná zásada, kdo nařizuje, tak platí. A v tomto případě ten, kdo nařídil, neplatil. A říkám, neberte to jako kritiku. To znamená v případě, že by se takové opatření, a doufám, že nemuselo opakovat, tak je podle mě mnohem lepší, když to platí státní rozpočet. Fakt si to myslím.

Dneska nechci vést tu debatu, ale dostaneme se k ní a nebude příjemná. Neuvěřitelné množství vakcín je naobjednaných. Bude nás to stát neuvěřitelné peníze. Já nevím, kdo to číslo predikoval. Fakt nevím, ale vypadá to, že někdo objednal zhruba šest až sedm vakcín na každého obyvatele České republiky. No to je fakt šílené! Budeme hledat cestu, jak se z toho vyvázat, ale Česká republika to závazně objednala. Já rozumím předběžné opatrnosti, já rozumím, že to nemohlo být přesně odhadnuté a nikdo nevěděl, jaká bude proočkovanost, ale odhadnout šest až sedm vakcín na každého občana České republiky, to je hrozné. A bude nás to stát hrozné peníze. A kdybychom to dali do zdravotního pojištění jako ty předchozí v příštích letech, tak skutečně dojde k omezení zdravotní péče. Ale jestli říkáme, že ten balvan desítek miliard tam nebude placen z veřejného zdravotního pojištění, tak samozřejmě ten rozsah poskytované péče bude vyšší a kvalita bude taky vyšší. Nechme si tu debatu možná podrobnější o těch objednaných vakcínách, ale je to neuvěřitelné. Ještě nechci moc kritizovat, ale mně se tomu nechce ani věřit. Pan ministr to se svým týmem konzultuje, snaží se minimalizovat zbytečné náklady státu, ale bude to fakt složité.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas, pane ministře. Děkuji za dodržení času a nyní s faktickou pan ministr Válek a připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuju, paní předsedající. Těch faktur, co je na Ministerstvu zdravotnictví, co nejsou zaplaceny, za respirátory, za monoklonály, které se objednávaly z Jižní Koreje ještě koncem listopadu za půl miliardy a tak dále pomocí esemesky, těch je tam poměrně hodně. A já se to samozřejmě snažím nějak řešit. A tady to rozhodně nechci otvírat, nebudu to otvírat, protože si nemyslím, že je to korektní. Opakovaně jsem říkal a zase to zopakuji, že nepovažuji Vojtěcha Adama za špatného ministra zdravotnictví. Tečka.

Paní poslankyni, vaším prostřednictvím, paní předsedající, bych chtěl vysvětlit, samozřejmě ty pojišťovny mají obavy a ty debaty takhle s pojišťovnami dál probíhají a budou probíhat. Oni musí sáhnout na fondy rezerv, ale to nebude vadit v letošním roce. My chystáme k pololetí - a já bych chtěl, aby to dostal zdravotní výbor předložený - plán, jak se dělá ten finanční plán zdravotních pojišťoven, tak abychom ho měli novelizovaný k pololetí a ukázali si, jaký je teď podle aktuálních dat plán pojišťoven na další pololetí. Podle mého názoru ten plán, aspoň podle předběžných dat, která mám, vypadá velmi optimisticky.

To, co považuji za zásadní, je debata o maximálních úhradách. A já bych opravdu nechtěl, aby to zaniklo, to téma. Ten zákon jsme přijali, je to dobrý zákon. Já ho vůbec nekritizuji. A teď máme dvě možnosti: ponechat to nemocnicím a vůbec nezasahovat do maximálních úhrad a ty nemocnice pak budou mít samozřejmě velké zpětné bonusy od firem, opravdu velké zpětné bonusy, pro některé nemocnice to můžou být desítky milionů měsíčně. Nebo naopak vyvinout maximální tlak přes všechny naše členy správních rad, přes všechny orgány, které máme, přes SÚKL, a snažit se snížit ceny maximálních úhrad. Obojí je možné. Když snížíme ceny, zůstane více peněz pojišťovnám a budou je moct přerozdělit. Když necháme maximální úhrady, je to ten míč na straně pojišťoven, budou mít nemocnice zase daleko větší zpětné bonusy. Takto ten zákon prošel v minulém období Sněmovnou, to je ten jeho výsledek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. A nyní vystoupí s faktickou paní předsedkyně Schillerová a připraví se pan poslanec David Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já už nechci, protože jste správně řekl, že tady jednáme o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, abychom se někam nedostali, ale já si vzpomínám tu debatu. Bohužel už tady nemáme Adama Vojtěcha. A já taky souhlasím s tím, že to byl dobrý ministr zdravotnictví, který si prošel opravdu nebývalým peklem. Nikomu bych to nepřála. Já si pamatuju, co tam všechno musel řešit a tak dále. To už necháme být.

Ale já si pamatuju ty debaty, u některých jsem byla, ne u všech, ale pamatuji si, že se řešilo, často i na vládě, že to prostě nešlo udělat jinak než přes ty pojišťovny, nákup těch testů. Tady nebyl aparát. On si tam tenkrát vybudoval ten velín, jak tomu říkali, ale to byla katastrofa. Tam sedělo deset úředníků, to bylo prostě na bolehlav. Myslím si, že nikdy do toho neměl chodit, ale to už je teď prostě za námi. Ale nešlo to udělat jinak, takže se to prostě dělalo takto. Teď se jim to samozřejmě neumělo refundovat, tak proto se zvedala nejenom kvůli tomu, ale s ohledem na tyto okolnosti, platba za státního pojištěnce. Čili to byla všechna ta debata, kterou si pamatuju.

A ty vakcíny? Pamatujete si, pane ministře, tu debatu někdy v loňském roce, nebo možná rok a půl to bude, hrozně to uteklo, přesně vám neřeknu kdy, jak jsme byli napadáni i mediálně, že jsme objednali málo vakcín? Že jsme nevyužili, a my jsme tehdy právě naopak se snažili objednat toho spíš méně. Bylo vyčítáno, že Dánsko objednalo tolik a tolik. Pamatujete si to? Takže já předpokládám, že pod těmi objednávkami je někdo podepsaný, že to určitě bylo prostě konzultováno i s pojišťovnami, nějak řešeno. Nedokážu to teď obhájit, to by tady musel stát Adam Vojtěch, ale myslím si, že to prošlo nějakým schvalovaným procesem. Budu mluvit ze své zkušenosti, vždycky pod každou takovouto věcí to probíhá referátníkem, schvaluje se k tomu x různých stupňů a myslím si, že to ani nešlo možná na úroveň ministra. To já v tuto chvíli jen tak predikuji, nevím to přesně, ale pamatuji si jak dneska, a myslím, že se to řešilo i na půdě Poslanecké sněmovny, minimálně na úrovni předsedkyně, že jsme jich objednali málo, abych teď slyšela, že jich je moc. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP