(19.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec David Kasal a poté pan ministr Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nechci rozdmýchávat diskusi, ale obrátil bych se vaším prostřednictvím na pana ministra Stanjuru, protože přesně tak, my dva jsme spolu tehdy tady diskutovali přes mikrofon na to, že nám bylo přesně říkáno, že vakcín je málo, ať jich objednáme víc. A já jsem vysvětloval, jak to tehdy bylo, že se v prvé fázi objednávaly vakcíny od tří dodavatelů, protože se nevědělo, který dodavatel dřív tu vakcínu bude mít. A přesto nám tehdy bylo říkáno, ať se jich objedná víc, ať je jich dostatek. A vím, že reagovala i současná předsedkyně Sněmovny a říkala: my vám to nikdy nebudeme vyčítat a nikdy nebudeme za to kritizovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Válek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji mnohokrát, paní předsedající. Vaším prostřednictvím, paní poslankyně, já tomu naprosto rozumím a taky jsem doufám velmi, velmi opatrný ve volbě slov. Myslím si, že jedním z důvodů bylo to rychlé střídání ministrů, a zas to není kritika žádného z nich, kde ne úplně všechny informace se předávaly. Taky se tam poměrně rychle měnili náměstci. A i moje zkušenost byla, když jsem nastoupil, že nebylo jednoduché všechny smlouvy dohledat a zjistit - vzpomeňte si, když jsem je tady ukazoval v Poslanecké sněmovně, byly začerněné a nedalo se v nich zjistit nic. Bavili jsme se o tom i na zdravotním výboru, marně jsme se snažili ty smlouvy na zdravotním výboru, a to jak opoziční, tak koaliční poslanci, získat. A teď to opravdu není kritika. Prostě ta doba byla napjatá, byla hektická.

My jsme teď v situaci, že máme objednané vakcíny na příští rok. Máme objednaných několik, myslím 20 milionů dávek, ale poměrně velké množství dávek, vakcíny, která de facto bude muset být odebrána a zaplacena, což je řádově několik miliard, 10 miliard, 12, přesně ty výpočty nemám, dávám to dohromady, předložím to samozřejmě k diskusi Sněmovně. A není to opravdu kritika, protože doba byla napjatá. Státy postupovaly stejně. Ale řešit to nějak budeme muset. A určitě budu zjišťovat, kdo to objednával.

Mě velmi zarazilo, když jsem zjistil, že vlastně, a znovu to opakuji, poslední objednávka na monoklonální protilátky odešla koncem listopadu loňského roku za téměř půl miliardy k firmě, která k nám nikdy nic nedovážela, monoklonály z Jižní Koreje v době, kdy už jsme věděli, že úplně účinné nejsou. A ta objednávka byla realizovaná čistě jenom na základě odeslaného mailu, který nepodepsal úředník, a přitom k ní není žádná písemná objednávka, smlouva neexistuje, a přesto se po nás chce realizace. Ale to je jenom detail. A samozřejmě v té hektické době, v tom napětí, v tom zmatku k takovým věcem dochází. To není nic, co bych chtěl tvrdě kritizovat. A ani to nesouvisí s touto debatou. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. A nyní s faktickou vystoupí pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: K panu poslanci Kasalovi, vaším prostřednictvím. Myslím, že bude dobré se podívat v čase. Tu debatu jsme vedli v okamžiku, kdy byl nedostatek při prvním očkování. A myslím, že bude dobré, když i kolegové, co vedou zdravotní výbor, až to zmapuje Ministerstvo zdravotnictví, dostanou tu časovou osu i s tím, kdo co objednal. Ale je katastrofické, když ministr zdravotnictví dostane smlouvy, které jsou začerněné. Já to vůbec nechápu, že někdo na něco takového přistoupil. Ona se vlastně nedá zkontrolovat, když je tam všechno... Představte si náš slavný registr smluv, představte si, kdyby některé ministerstvo tam přidalo smlouvu, kde by možná bylo napsáno Ministerstvo financí a pak už nic. To přece není normální. Já jsem jenom avizoval, že ten problém existuje. Říkal jsem, že se mi tomu nechce ani věřit. A data budeme mít k dispozici.

Já čtu o snaze Polska se z toho nevolnického smluvního vztahu vyvázat. Ale je to věc na evropskou úroveň. To jako členský stát jako jediný neudělá. Ale musíme v tom být aktivní a musíme to mít zanalyzované, v jakém tvaru se dostává. Navíc taková praxe diktátu z těch firem pokračuje i dnes, kdy je dávno po začátku covidové krize. To si myslím, že by neměly členské státy na to přistupovat, protože to už není krizová situace. Situace je stabilnější i na trhu vakcín a podobně, přesto takové ty, já to říkám jako slušně: ber, nebo běž, zaplať dopředu a my uvidíme, jestli ti to vůbec dodáme, ale zaplatit musíš. Myslím, že to je věc, která by se na evropské úrovni měla odmítnout. A my jako česká vláda v tom budeme aktivní. Jestli budeme úspěšní, je druhá věc. Ale nemůžeme přistoupit v normální době na takové smluvní vztahy.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní s faktickou pan ministr Válek a poté paní poslankyně Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Omlouvám se, teď už ty smlouvy samozřejmě mám. Dostal jsem je v plném znění. Postupně dostávám všecky a zpracovávám je právě kvůli tomu, ne že bych chtěl kritizovat kohokoli z těch, co je podepisovali, ale právě proto, abychom mohli aktivně, a tady doufám, že to bude spolupráce napříč všemi politickými stranami, že se pak nejenom vláda, ale i politické strany se k tomu postaví čelem, abychom mohli tvrdě vystupovat například kvůli tomu příštímu roku a bavit se o tom, jestli vůbec je nutné vyrábět vakcíny, pro které nebude dostatečné využití, a jestli třeba se nedá ta cena snížit. Já samozřejmě jednám s kolegy ze Slovenska, byl jsem na Slovensku na návštěvě a debatovali jsme se slovenským ministrem, oni budou předsedat Visegrádu, aby se to téma zdvihlo i na této platformě. Já jsem toto téma bezesporu zdvihal v Bruselu na jednání ministrů zdravotnictví a dál ho budu zdvihat. Budeme muset hledat nějakou cestu, jak z toho ven. A právě to, co prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyně, jste formulovala, tak to je to, co mě vede k tomu, že jsem optimista stran pojištění a vůbec pojišťoven, protože nás nečekají v letošním roce bezesporu už jenom kvůli tomu, vy jste to tady opakovaně zmínili, že máme štěstí, že je tady omikron, byť je to pořád smrtelná nemoc, zbytečně umírají neočkovaní a senioři, kteří nemají řekněme třetí dávku, tak přesto nebude a není nutné, a mohli jsme taky dřív ukončit opatření, nebude nutné mít tak tvrdá opatření a nebudou takové náklady na systém, a tím pádem peníze, které tam byly právě kvůli nákladům postupně dodávány, tak teď zůstávají pojišťovnám, aspoň část z nich, nebo velká část z nich zůstává právě na to, aby mohly poskytovat standardní zdravotní péči, aby naopak zvýšily úhradu třeba za kyčelní endoprotézy, aby se zkrátily doby. A proto jsem chtěl novelizované pojistné plány na druhé pololetí, abych zjistil, kolik vlastně teď jsou ty rezervy pojišťoven ve skutečnosti, když se tyto náklady odečtou, a budu jim moct dát jasnou predikci i toho výpočtu vzorce za státní pojištěnce. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. A nyní s faktickou paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Měla bych jenom dotaz. Když se to tady otvíralo, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, nebyly ty smlouvy náhodou začerněné už ze strany Evropy? Protože já si pamatuji, že jsem žádala tehdy pana ministra Vojtěcha, jestli by ty smlouvy mi mohl dodat, a on musel, ministerstvo, žádat někde v Evropě a tam bylo nějaké ustanovení, které to právě nedovolovalo. A pak by mě zajímalo, jestli jsme se právě touto smlouvou nějak nezavázali k pravidelnému odběru těch vakcín. Já to nechci obhajovat, to, že máme takhle velkou objednávku. Ale jestli skutečně to byla vina toho, že někdo nějaké velké množství objednal, anebo to byla podmínka nakonec třeba těch smluv, že jinak by (bychom?) neměli prostě žádné vakcíny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní s faktickou bude reagovat pan ministr Válek. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Tak tam jsem fakt tu debatu nechtěl dostat. Opravdu, a říkám to tady do kamer, říkám to vám všem, já nikoho neobviňuji. To bych si připadal jako pitomec. Já jsem dostal ty smlouvy začerněné, tady jsem je ukazoval. Kolik toho začernění bylo nařízení řekněme nějaké velké smlouvy mezi Evropskou unií a firmou Pfizer, to já nevím. Kolik z toho bylo rozhodnutí třeba aparátu ministerstva nebo jednotlivých ministrů, ona jich byla celá řada, taky nevím. Já samozřejmě jednám, koneckonců tady to říkal i vaším prostřednictvím pan poslanec Babiš, Honza Blatný je můj dlouholetý podřízený a kolega, tak se s ním o tom bavím. Stejně tak Jarda Štěrba, pan profesor Štěrba. Takže se bavím s Honzou Blatným o tom, jaké vlastně byly ty kroky, co dělal, proč to dělal, co ho k tomu vedlo, protože ta doba byla opravdu hektická.

Prostě bavme se o tom, že teď jsme v nějaké situaci a zkusíme, aby pro Českou republiku, a to si myslím, že je zájem všech, a je jedno, v jaké je straně, aby pro Českou republiku z toho byly co nejmenší škody, abychom neplatili za nic, co bychom neuměli dostatečně dobře využít. Bavme se o tom, že potřebujeme mít zásoby vakcín, protože budeme přeočkovávat, covid prostě nezmizí. A pokud nechceme, aby nám na podzim umírali zbytečně, pokud chceme, aby domovy důchodců neumíraly zbytečně, pokud chceme, aby senioři nebyli mrtví, ale žili, tak je budeme muset přeočkovat. Prostě to je realita. Sice tomu nemusíme věřit, ale je to tak.

Na druhé straně nemáme využití pro 23 milionů dávek vakcín, to je taky zřejmé. A stejný problém má řada zemí Evropské unie. Strategie byla tehdy komplikovaná a složitá, situace nebyla jednoduchá. A pozor, já bych zase ani v tomto případě nechtěl kritizovat Evropskou unii, protože tady to mnozí z vás říkali. Já to zopakuji. To, že to vyjednávání bylo centrální, snížilo ceny těch vakcín na opravdu velmi nízké částky. Já bych chtěl takto pokračovat v diskusi o centrových lécích a orphanech a snížit cenu centrálními nákupy pro české občany. To je jeden z cílů, který máme v našem předsednictví.***




Přihlásit/registrovat se do ISP