(20.00 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Další věcí, která samozřejmě je, jsou velmi kvalitní jak přípravky, tak preparáty, které jsou třeba v kardiologii, gastroenterologii, nefrologii, ale opět, my na ně musíme mít peníze. A snížení té platby o několik stovek na jednoho člověka v té armádě opravdu milionů lidí je potom významným, ale významným schodkem, který se nám může vymstít. Proto - a chci být pozitivně naladěna - doufám, že samozřejmě je to velmi dobře zkonzultováno a zdiskutováno a že opravdu dojde k velmi serióznímu řešení včetně tedy přizvání opozice, za to děkuji panu ministru Stanjurovi, který zde již není, protože toto musíme vědět, že pro naše občany je zabezpečeno, protože kdyby nebylo, přátelé, tak stoprocentně dojde ke snížení zdravotní péče a ke snížení kvality i dostupnosti a toho bych se velmi nerada dožila.

Já jsem velmi hrdá na to, že v České republice - a to si málo lidí zase na druhou stranu uvědomuje - máme opravdu solidární poskytování zdravotní péče a v tom poskytování za státního pojištěnce máme některá unika. Já jsem velmi ráda, že je budeme dodržovat, ale prosím pěkně, nezříkejme se jich, dbejme na to, aby státní pojištěnec měl co nejlepší péči, protože kdyby tam nedošlo k tomu navýšení, doufám, že dostatečnému, ale (nesrozumitelné) nevím, neviděli jsem žádné výpočty - takže musím upozornit, že kvalita zdravotní péče je pro mě naprosto jasná. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Ano, je pro mě úplně jasná a nemůžeme se jí zříct. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji za dodržení času. A nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Julius Špičák, ale vidím, že je nepřítomen, a na řadě je pan poslanec Jiří Mašek, také ho zde nevidím, a dále pan poslanec David Kasal, vidím ho tu, takže prosím, pane poslanče. Připraví se paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, máte slovo. (Poslanec hovoří mimo mikrofon k předsedající.) Chcete? Ano, takže dopředu jenom avizujeme, tak, jako jsme to praktikovali včera, možná i dnes, pan poslanec pokud nestihne do deseti minut své vystoupení, bude pokračovat dalšími deseti minutami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte, abych i já přednesl svůj příspěvek k tomuto tisku. Já začnu trošičku netradičně. Je trošku smůla, že tady není pan ministr, ale tak jak říkal od začátku, tak je dobré se bavit nad čísly. Já jsem dneska slyšel, jestli se dobře pamatuji, nebo možná už včera, že pojišťovny mají 50 miliard na svých účtech. To sice je pravda, ale ty pojišťovny hospodaří fondovým způsobem a těch financí, které se nechají uvolnit opravdu pro tu zdravotní péči, je zhruba polovina.

Z hlediska toho tady zaznělo hodně informací číselných, kolik co stojí. A ukazovali jsme na ty nejdražší postupy. Já jsem si dovolil tady vzít jeden na ukázku, musím trošku zakrýt. (Ukazuje materiál.) Tohle je obyčejný výtěr, který děláme komukoliv z nosu, krku, a předesílám, že to není výtěr na covid. Byl jsem překvapen, když jsme ho teď vyúčtovali, nebo mně přišel účet z laboratoře, a jenom toto prosté vyšetření stojí 1 784 korun. Bavíme se tady o poplatku 1 900, respektive 1 500 korun, který by měl být za státního pojištěnce. Takže jeden výtěr spotřebuje tyto peníze, které potřebujeme na všechno ostatní.

Velmi rád jsem slyšel, že by se mělo nastavit valorizační schéma. Pamatuji se, když jsem v roce 2016 byl jako zástupce Sněmovny v Německu a velmi mě tam zaujala jedna věc. My v našem zdravotnictví nemáme zorganizováno to, jaké peníze a na co je budeme používat. My je máme za zdravotní služby. V Německu je měli rozděleny tak, že to, co platily pojišťovny, to bylo na provoz nemocnic, to, co přišlo od spolkové vlády a od jednotlivých vlád, což byla 2, respektive 3 %, to se používalo pro investice, s tím, že si ta jednotlivá zdravotnická zařízení mohla ty peníze, ty finanční částky, kumulovat a z nich mohla potom jednotlivé i větší investiční akce financovat.

Z tohoto pohledu je tedy otázka toho, že to valorizační schéma mluví o čem? Je to o tom, že ty peníze budou jenom na provoz? Nebo ty peníze budou i na investiční věci? Proto si myslím, že by bylo fajn se o tom pobavit hlouběji i do budoucna, aby to bylo opravdu správně nastaveno pro naše zdravotnictví. Všichni poukazují na to, že rok 2022 bude bez problémů. Já se zamyslím, protože tím, že jsem primář oddělení, tak musím vykazovat a financovat, dělám DRG manažera, a průjem, který jsem vykázal na začátku roku, za něj dostanu 22 000 korun a na konci za něj dostanu taky 22 000 korun. Mohu maximálně navýšit výkon o 5 %.

Jestliže se tady bavíme, a všichni jenom poukazovali, co dostaneme za endoprotézu, na lécích, ale my se musíme, vážení, bavit nejenom o energiích, ale i o stravě. Jeden pan ředitel mně řekl, že v současné době už jim navyšují stravné, nebo jídlo, které dovážejí, o 8 %. A co bude po prázdninách? Jak to bude vypadat?

A už tady kolegyně paní profesorka zmínila to, že se zvyšují zálohy za energie. A do nemocnic, do těch krajských a okresních hlavně, protože státně zřízené nebo respektive státně řízené, tam může být i nějaký peníz z ministerstva, tak ty jsou placené pouze a jenom, co dostanou z pojišťoven. Takže když si vezmu, že já mohu zvýšit výkon o 5 %, inflace bude 13 nebo 14 %, tak jak to tam dostane? A druhé úzké hrdlo, které je, je v tom, že pokud ty peníze doputují na ty pojišťovny, tak tam budou, ale přesně, jak tady všichni argumentovali, je napsána úhradová vyhláška na rok 2022 a nikdo v historii nepočítal s tím, že během roku může dojít k výraznému nárůstu cen energií, a teď je jedno, jestli to je benzin, jestli to je ropa, jestli to je elektřina, a ta úhradová vyhláška s tím prostě nepočítá.

Já nejsem schopný říct, kolik to bude, ale na druhou stranu si musíme říct, že pokud bude potřeba dostat peníze do nemocnic, tak stejně v druhé polovině roku bude muset být provedena v zásadě kompenzační vyhláška, kterou ty peníze do těch nemocnic dostanete, jinak budou ležet na účtech pojišťoven. A to je fakt, který tady zatím nezazněl. Z tohoto pohledu bych chtěl navrhnout jednu věc, a to že vítám to, že bude navržen valorizační mechanismus, bylo by dobře se jaksi výhledově poptat i na to, jakým způsobem budou zajištěné peníze na investice obecně do zdravotnictví, a proto bych dal návrh, jestli by nestálo za to dopracovat ten tisk právě o tu valorizaci, abychom se nad tím opravdu zamysleli, protože načítat to jenom ve druhém čtení mně přijde přece jenom trošku riziko. A nastavme ten valorizační mechanismus tak, ať to našemu zdravotnictví prospívá.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní vystoupí paní poslankyně Ivana Mádlová a připraví se paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím, máte slovo. (Poslankyně Mádlová mimo mikrofon k předsedající: Můžu poprosit taky o prodloužení?) Ano.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Dobré odpoledne, vážené dámy a vážení pánové. Já jsem ráda, že tady od pana ministra financí zaznělo, že klíčový je pacient, že se bavíme o financování dostupnosti péče pacientovi. To je určitě velmi důležitá informace a zpráva, ovšem nevím, jak jde ruku v ruce se snižováním platby za státní pojištěnce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP