(20.50 hodin)
(pokračuje Iveta Štefanová)

Toto téma jsme probírali i na podvýboru pro financování zdravotnictví a zdravotní pojišťovny. I zástupci zdravotních pojišťoven se na tento návrh dívají s nelibostí. Z jejich úst jsme slyšeli jejich reálné obavy nad následky snížení platby za státní pojištěnce. Ano, říkají, že ustojí hrazení zdravotní péče i po snížení tohoto důležitého příjmu, ale pouze do konce tohoto roku, a to ještě za cenu vyčerpání prakticky veškerých svých rezerv, a další rok jsou schopni zvládnout pouze s valorizací. Podle mého názoru je automatická valorizace platby za státní pojištěnce naprostá nezbytnost a mělo to být už dávno. Rozhodně ale nechápu, proč tomu má předcházet takové výrazné snížení. Je potřeba zavést valorizaci platby za státní pojištěnce, ale bez jejího snižování z té současné výše, a nedopustit riziko vyčerpání rezervních fondů zdravotních pojišťoven.

Vláda si v této věci vlastně protiřečí. Na jedné straně se chystá ve zdravotnictví škrtat a na druhé straně si nechala schválit za dramatických okolností zválcováním Sněmovny a porušením demokratických principů pandemický zákon pod záminkou, že ho potřebuje pro případnou podzimní vlnu epidemie, a to dokonce i proti rozhodnutí vlastních senátorů, kteří se proti této normě rovněž většinově postavili. Takže na jedné straně vláda očekává podzimní vlnu epidemie a potřebuje k jejímu zvládnutí omezování svobod, práv občanů a ústavní principy schválením pandemického zákona, a na straně druhé připravuje rozsáhlé škrty ve zdravotnictví, které systém oslabí a omezí naši schopnost čelit krizovým situacím, které jsme v minulosti zažívali. A to v situaci, kdy naše zdravotnictví bude čelit dalšímu obrovskému tlaku, kdy do země přichází několik set tisíc uprchlíků. V situaci, kdy se jedná právě o statisíce nových státních pojištěnců, kterým stát garantuje kromě podpory i zdravotní pojištění zdarma, škrtá vláda právě v oblasti zdravotního pojištění. Nejen že to nedává logiku, ale jedná se přímo o hazard se stabilitou našeho zdravotního pojištění. Právě pro tyto případy mají pojišťovny vytvořeny rezervní fondy, které jim chce současná vláda nepochopitelně zkrátit. Vyčerpání systému veřejného zdravotního pojištění, ke kterému by mohlo díky těmto škrtům dojít, by se brzo obrátilo i proti současné vládě. Spoléhat v dnešní situaci na skutečnost, že se bude pozitivněji než v minulém roce vyvíjet situace na příjmové stránce od ekonomicky aktivních plátců pojistného, kdy s ohledem na inflaci budou příjmy vyšší, jak se domnívá v důvodové zprávě vláda, je velmi naivní.

Ekonomické důvody, které vláda pro seškrtání příspěvku na státní pojištěnce předkládá, jsou tedy tváří v tvář současné situaci druhotné a vláda by měla své rozhodnutí snížit příspěvek na státní pojištěnce ve světle dnešních událostí přehodnotit, novelu v tomto znění stáhnout a místo snížení plateb za státní pojištěnce zavést její automatickou valorizaci. Děkuji za pozornost. (V sále zesiluje hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Přečtu omluvu. Z jednání schůze dne 4. 5. od 20.40, dnes, se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Roman Bělor. Jako další je přihlášen do rozpravy pan poslanec Julius Špičák, kterého zde nevidím. V tom případě budeme postupovat dál. Další přihlášenou je paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. A poprosím vás, kolegyně, kolegové, kteří se vracíte do sálu, abyste ztišili hluk, aby bylo dobře rozumět, co paní poslankyně říká. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení přítomní členové vlády, tato vláda se zaklíná zodpovědností a zaplavuje nás vznosnými frázemi o tom - pane předsedo, já se omlouvám...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám velmi dobře rozumím. Kolegyně a kolegové, máte-li potřebu něco diskutovat, jděte do předsálí, ať je dobře rozumět, co paní poslankyně říká. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Takže já začnu od začátku. Tato vláda se zaklíná zodpovědností a zaplavuje nás vznosnými frázemi o tom, jak chce budoucí generace ochránit před dluhy. Právě na zdravotnictví je zřetelně vidět, jak je to pokrytecké. Je naprosto evidentní, že jde jen o lacinou a pro budoucnost velmi drahou pózu na efekt. Neříkám to jen proto, že se to ode mě čeká jako od opoziční poslankyně. Já to říkám se vší vážností, protože cítím povinnost veřejnost před tímto nebezpečím varovat. Varovat před tím, aby příští generace nebyly zatíženy obrovskými náklady a nemusely nést zbytečné oběti. Nemusím být odborníkem na zdravotnictví, abych věděla, že prevence je mnohem levnější než léčba následků. Fialova vláda chce nyní šetřit na zdraví lidí. Jen v letošním roce půjde zhruba o 20 miliard korun, které avizuje jako úspory. Tyto náklady potom lidé budou platit v budoucnu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás poprosím, kolegyně, kolegové, zvlášť v pravé části sálu... zvlášť v pravé části sálu o ztišení. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Pro toho, koho zajímají jen čísla na výdajové stránce rozpočtu, tak pro toho říkám, že to bude v podobě nákladů na léčbu nemocí, kterým by bylo možné předejít už dnes za mnohem menší peníze. Pro nás, kterým záleží na lidských životech, dodávám, že to odnesou hlavně lidé, kteří budou vážněji nemocní, nebo budou předčasně umírat. Životy a vážné zdravotní problémy těchto lidí půjdou na vrub vlády Petra Fialy a jeho koaličních partnerů.

Já vím, že to zní pateticky, ale je to tak. Už jen to, že tato vláda ždímá lidi finančně, je neodpustitelné. I tyto náklady zaplatíme v budoucnu v podobě sociálních dávek, podpor, nižších příjmů do rozpočtu a podobně. Můžeme na to ale cynicky říct, že když nejde o život, nejde o nic. (Hlučné zvuky zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Kolegyně a kolegové, já vás skutečně žádám o ztišení. Jinak budu muset jmenovat, což bych nerad. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Od vlády by sice člověk čekal více empatie, ale bohužel ne od té současné a mám pocit, že ani od mých kolegů na pravé straně.

Když mluvíme o zdravotnictví, tak bychom si měli uvědomit, že o život jde. Bavíme se tady o 20 miliardách korun, o které jen letos přijde zdravotnictví. Projeví se to v horší prevenci, která už tak byla s ohledem na covid zanedbávaná. Méně lidí bude mít přístup k inovativní léčbě, která bývá účinnější, ale i dražší. Nebude na účinnější, ale rovněž dražší léky. Všechny nemoci se kvůli úsporám budou léčit takzvaně Paralenem, aby se neutratila koruna zbytečně. A ušetří se dokonce dvakrát. Napřed na samotné léčbě a v dalších letech pak na důchodech A to je velmi, velmi smutné.

Nedostatek peněz povede k omezení zdravotnické péče. Koneckonců kvůli nízkým platům bude odcházet i personál. Pokud jsme se mohli chlubit něčím, co nám záviděly mnohé země, tak to vypadá, že tato vláda to zadupe do země. Pokud peníze budou chybět od státu, logicky začne vláda zdůvodňovat, že si prostě lidé budou muset začít připlácet. V tu ránu si nebudou moci dovolit kvalitní léčbu senioři a ani lidé, kteří mají nízké příjmy, typicky například mladé rodiny s dětmi. Možná si říkáte, že tu maluji na zeď apokalypsu. Ale není to tak docela pravda. Zdravotnictví je opravdu velmi citlivá věc a lidé ji velmi vnímají. Vzpomeňme si, co dokázalo například téma zdravotnických poplatků. Lidé si právem váží svého zdraví, a pokud někdo ohrozí dostupnost lékařské péče, pak ohrožuje to nejdůležitější, co máme.

Evropská kultura je založena na tom, že si váží každého jednotlivého života, protože je s ním spojen individuální osud a člověk z našeho evropského pohledu není jen číslo ve statistice. Pro vládu Petra Fialy a pro ministra Válka je charakteristický nadhled nad lidské osudy. Já mám pocit, a asi nejsem sama, že jsme pro ně jen čísla ve statistice. To bylo vidět v přístupu ke covidu, kdy si řekli, že to vlastně nějak dopadne. A já se domnívám, že zbytečně umírali lidé. Léky a vakcíny za desítky milionů korun šly do stoupy. Hlavně že vláda se zavděčila svým voličům téměř okamžitým uvolněním veškerých preventivních hygienických zásad. Tváří se, že covid neexistuje, a přitom i za vlády Petra Fialy na něj dál umíraly a umírají tisíce lidí. Ale pro pětikoalici to jsou jen čísla, nikoli lidské bytosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP