(21.00 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Zůstává otázkou, zda masivní škrty v příjmech zdravotních pojišťoven nemají za cíl právě privatizaci nebo cílené problémy některých zdravotních pojišťoven. Podle odborníků jsou ohrožené minimálně tři zdravotní pojišťovny, které nemusejí přežít. Tyto škrty navíc přicházejí v době, kdy rostou náklady téměř na vše. Nepočítá se se zdražením energií ani s dvoucifernou inflací. Dnes už jsou první nemocnice, které mají problémy, protože jim radikálně rostou náklady na energie. Zdražuje se jídlo pro pacienty, zdražují léky, služby, jako jsou prádelny a podobně. Od okamžiku, kdy tyto nemocnice dostane vláda na hranu existenčních problémů, je už jen další krok k tomu, říci, že je potřeba nemocnice privatizovat. Rozprodání zdravotnických zařízení, zejména těch páteřních, je ale cestou do pekel. Podívejte se, jak zdravotnická zařízení, která se dostala do soukromých rukou, dopadla. Samozřejmě že ne všechna. Ale většina z nich byla katastrofou z hlediska dostupnosti lékařské péče.

Nemůžu se zbavit dojmu, a doufám, že je mylný, ale mám pocit, že vláda Petra Fialy chce vrátit naše zdravotnictví o desetiletí zpět. V době, kdy se začíná vyhrabávat z covidových problémů, mu nasadí další finanční ránu, aby fungující systém zlikvidovala. Nechci předjímat, z jakých je to pohnutek. Je to ale chování nezodpovědné a rozhodně není v zájmu lidí, kteří si poctivě péči předplácejí, aby ji mohli čerpat v době, kdy to budou potřebovat. Je to hazard s lidskými životy, které vláda obětuje na oltáři populistických frází. Apeluji na vládu, aby si tyto dnešní kroky rozmyslela. Sice možná dnes přijdou o politické body, ale v budoucnu zachrání zdraví a lidské životy. A to by mělo být mnohem cennější. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, paní poslankyně. Ruší svoji omluvu pan poslanec Jiří Navrátil a pan poslanec Roman Bělor. A jako další je přihlášený do obecné rozpravy pan poslanec Milan Brázdil, prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Promiňte, asi bych to zvládl ve faktické, ale přece jenom. Jako člen správní rady na posledním zasedání, kdy jsme měli dostat informace o produkčních datech, o záchranné službě, tam bylo hovořeno nejvíce v tom duchu, že počet výjezdů, počet kilometrů, všechno rostlo. Některá odvětví tam šla dolů, toto šlo nahoru. A těchto 14 miliard, dovolte mi tuto myšlenku jenom, 14 miliard, které by do veřejného zdravotního pojištění šly, by mohly v budoucnu, a jistě mi dáte za pravdu, že vy víte, že život člověka je - za 4 až 6 minut končí mozek a při zástavě srdeční nepokračujeme na tomto světě. A přitom my máme zdravotnickou záchrannou službu naštelovanou v této republice na dojezdový čas 20 minut. Asi proto, že nemůžeme mít hustší síť. Pokud by se dokázaly tyto peníze ponechat v pojišťovnách, a samozřejmě neslo by to i nějakou změnu zákona, tak my bychom vlastně pomohli každému v této republice k tomu, aby jeho pravděpodobnost přežití v případě zástavy srdeční nebo jiných vitálních indikací by mohla vzrůst. Já vím, někdo řeknete, teď mě to nezajímá. Ale všichni jsme jednou budoucí bývalí. Chtěl jsem říct, i s ohledem na svou profesi, že toto je něco, co by posunulo tento náš stát a tu péči v přednemocniční neodkladné péči trošku dál. Tak snad jsem vás moc nezdržel. Chtěl jsem jenom říct, že peníze do zdravotnictví by měly jít a nikdy jich nebude dost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. S faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Válek a potom s přednostním právem pan předseda Okamura. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Tak já samozřejmě na ty rozumné návrhy, které tady padají, musím reagovat, to bych byl špatný ministr zdravotnictví, kdybych nereagoval. Tak prostřednictvím pana předsedajícího, pan poslanec ví, že zdravotní služba a záchranky jsou financovány z krajů, že to není bohužel financováno, ale pokud to má vnímat jako jakýsi návrh opozičního poslance, že by se záchranky z krajů převedly pod Ministerstvo zdravotnictví, tak je to něco, o čem určitě je možné diskutovat, pokud to opozice nachystá, tento návrh, já se na něj budu určitě rád dívat. Pokud - koneckonců máme tady, prostřednictvím vaším, pane předsedající, pana poslance Vondráka, který je hejtman, tak on by toto téma mohl určitě na Asociaci hejtmanů (krajů) zdvihnout a určitě by bylo zajímavé, že by záchranky nepatřily pod kraje, ale patřily přímo pod stát. Financoval by je tedy. A pak to řešení, které navrhujete, prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče, je určitě dobré, tak já to beru jako zdviženou rukavici. Když s tím na příští Asociaci krajů pan hejtman Vondrák přijde, s tímto návrhem, já určitě nebudu proti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. A nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Okamura. Máte slovo, pane předsedo. Omlouvám se, ještě než začnete mluvit - opakovaně vás požádám o klid, kolegyně a kolegové. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, takže jsme tady strávili dva dny, jednu noc, a výsledek té debaty je přesně ten, co jsme říkali my v SPD. Vláda bere 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, vláda tím zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. My jsme tady udělali maximum možného pro to, abychom hájili občany České republiky, protože jsme proti tomu, aby se zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Vláda tím, že vezme 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, to znamená, jsou to platby na veřejné zdravotní pojištění za takzvané státní pojištěnce, to znamená české děti, studenti, senioři, zdravotně postižení, od 1. července letošního roku. S tím my prostě nesouhlasíme. A vláda to bere navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz českých daňových poplatníků. Touto vládou Petra Fialy a koaliční vládou ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů prosazované opatření tedy samozřejmě způsobí v relativně krátké době vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven.

Je tady i vysoká inflace, to je každému jasné. V důsledku toho dojde ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče, dojde také ke zhoršení dostupnosti a kvality, horší dostupnosti už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů. Píše mi to řada občanů. I teď jenom během toho jednoho dne, že se odkládají výkony z různých důvodů. Takže to je pro hnutí SPD prostě nepřijatelné. Proto jsme tady dali návrh na zamítnutí. Dala ho za nás poslankyně SPD Karla Maříková. O tom se tady bude hlasovat, aby se jasně ukázalo už při hlasování, kdo jak se k této záležitosti staví. A je potřeba si říci, že jakékoli problémy českých občanů, co se týče zdravotnictví, zhoršování dostupnosti, nedostupnosti, kvality zdravotní péče, plně padají na triko, nebo plně padají na plnou odpovědnost koaliční vlády Petra Fialy a premiéra Petra Fialy. To je z mé strany vše. Myslím si, že jsem to tady shrnul úplně jasně a je to zcela, myslím, že zřejmé.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Mám dva návrhy k hlasování. První, abychom zkrátili lhůtu na projednávání mezi prvním a druhým čtením o 45 dnů na 15 dnů. Kdyby to neprošlo, tak aby to bylo o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, a pro pořádek, nejprve chcete zkrátit na 45 dnů, o 45 dnů, a poté na 30. Děkuji vám. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP