(8.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A do budoucna je třeba navýšit podíl v ČEZ. Ideální situace by byla, kdybychom vyváželi pouze přebytky energií poté, co budou naplněny potřeby českých domácností a firem. V tomto smyslu hnutí SPD připravuje návrh zákona, který v nejbližší době předložíme do Poslanecké sněmovny, jelikož dnes je tomu naopak a vláda Petra Fialy s tím nic nechce dělat.

Současně je třeba řešit distribuční firmy, které spravují sítě. Tady je další velká položka ceny energie za přenos, až 40 %. V případě plynu je žádoucí po vzoru Rakouska, Maďarska a dalších států dlouhodobý přímý kontrakt s dodavateli jak z Ruska, tak z Norska, případně z dalších zemí.

A je tu třeba masivně podpořit energetickou soběstačnost domácností. V praxi mnoho rodinných domů může být energeticky soběstačných a jsou k tomu potřeba investice v řádu jednotek statisíců. V podstatě téměř polovina domácností by mohla mít minimálně část energie doživotně zdarma. Pochopitelně ta podpora musí být cílena přímo domácnostem, nikoli jako dnes spekulantům v solárním a dalším energetickém byznysu, kteří jsou ještě navíc často registrováni v daňových rájích.

Vládní koalice Petra Fialy může a měla by ihned snížit daně z nejdůležitějších komodit - DPH a spotřební daně na pohonné hmoty a potraviny. Mimochodem, chtěl bych ještě dodat, že v mnoha vyspělých státech DPH nemají, mají jen jednoduchou daň z obratu a tyto daně jsou v jednociferných číslech, například Japonsko, USA, ale dokonce i Čína. Státu se to vrací ve vyšším obratu, firmy mají nižší byrokratickou zátěž, lidem se to vrací pak v nižších cenách.

Samozřejmě co se týče spotřebních daní a DPH, tady se chvíli zastavím u toho, úplně řekl bych až neadekvátního vládního návrhu na snížení cen pohonných hmot, protože samozřejmě snižovat o korunu padesát je výsměch občanům. Na druhou stranu to plně ukazuje, čeho je vláda Petra Fialy schopná, či lépe řečeno neschopná, protože zdali toto je řešení, tak to je opravdu výsměch všem občanům České republiky, jelikož takové řešení ani nepocítí.

Ale teď jsem chtěl z hlediska daní poznamenat k tomuto něco jiného. Slyšeli jsme tady demagogii, a řekl bych až lži, bylo to z úst ministra financí Zbyňka Stanjury, že prý nelze tu daň více snížit. Tak za a) tady by měl říct na férovku, že mluvil o spotřební dani, vláda ovšem může snížit DPH u pohonných hmot, a kombinace spotřební daně a DPH činí až 50 % z ceny pohonných hmot, takže by neměl říkat o dani, jak tady říkal, ale měl by říci, o jaké dani mluví. A na druhou stranu že prý to nedovoluje snížit Evropská unie, a u tohoto momentu jsem se chtěl právě teď zastavit - jak vidíme, jak Evropská unie škodí, protože když Česká republika by potřebovala jednat ve prospěch českých občanů, tak se musíme ptát Evropské unie, zdali nám to milostivě nedovolí, a ona to nedovolí. To je typický příklad toho, kdy jsme ztratili suverenitu a kdy nemůžeme jednat plně... No, tak ona vláda Petra Fialy ani nechce jednat ve prospěch občanů. Ale kdyby tady byla vláda, která by chtěla jednat ve prospěch občanů, tak v podstatě Evropská unie nepovolí, takže nemůžeme pomoci občanům. To je úplně šílená situace.

A dám ještě jeden příklad ohledně tohohletoho. Pochopitelně zásadní je budovat naši energetickou bezpečnost. Součástí změn by měla být deprivatizace vody a energií včetně zpětného odkupu nejen vody, ale také plynovodu. Ještě před dvanácti lety patřil plynovod státu a ten měl čistý výdělek peněz za průtok plynu a samozřejmě i levnější plyn. Chápu snahy některých skupin odstřihnout se od ruského plynu a ropy, ale podívejte se na USA nebo na Němce, kteří naopak ruské suroviny houfně nakupují, a současně se USA těší, že nám naopak budou vozit svůj předražený břidlicový plyn. To, že se odstřihneme od ruského plynu, Rusko nepoloží, což uvádí i renomovaní ekonomové, jelikož Rusko už má uzavřené kontrakty na jeho odběr s Indií, Čínou, Pákistánem. Stane se tedy jediné - extrémně zdraží vše v České republice, protože energie tvoří velkou část ceny všeho, na co se podíváme, od oceli přes beton až po rohlíky. Samozřejmě někomu, kdo se nevyzná v zeměpisu, můžou vyjmenované tři země početně, co se týče počtu zemí, přijít jako málo, ale snad bych jenom dodal, že se jedná zrovna o ty nejlidnatější země na světě, přičemž už jenom jedna z nich má více obyvatel než celá Evropská unie. Takže toto je realita.

V současné době většině domácností vzrostly náklady s bydlením až na dvojnásobek, pohonné hmoty cca o 30 %. V roce 2020 se ceny benzinu - konkrétně Naturalu 95 - pohybovaly od 25 korun do 32 korun za litr. A v současné době? Někde to je až dvojnásobek, kolem 50 korun za litr. A všichni víme, jak na téhle drahotě zcela bezostyšně parazituje stát spotřební daní a DPH a vláda Petra Fialy má ještě drzost svalovat to jen na firmy, že mají vysoké marže. To, že vládní pravicové strany jako jediné své řešení mají snahu říkat firmám, jak vysokou mají mít marži, je skutečně absurdní, protože tohle naposledy dělali komunisté. A znova zdůrazňuji - jako jediné jejich řešení.

Samozřejmě, jak jsem říkal, tím systémovým, rychlým řešením je snížit daně na tyto drahé komodity, ať jsou to základní potraviny, ať jsou to energie nebo pohonné hmoty. A to jsou přesně ty návrhy, které tady i SPD dlouhodobě navrhuje. Probíhá to tímto způsobem i v jiných zemích Evropské unie, ale vláda Petra Fialy prostě nechce pomoci českým občanům, nechce přijmout žádná plošná opatření tak, jako to dělají ve vyspělých zemích Evropské unie, a přitom zároveň nenabízí pro občany žádné alternativní zásadní řešení.

Znovu opakuji to, co už jsem říkal před pár dny: pakliže vláda Petra Fialy a premiér Fiala nemá nebo neumí vyřešit zdražování, jako to řeší v okolních zemích, tak by měl podat demisi. Protože k čemu je občanům vláda, kterou si platí, když jim nedokáže v krizi pomáhat? To je vláda k ničemu. To je vláda, která pomáhá jenom sama sobě, a to je přesně tento bohužel smutný případ.

Chcete levný benzin? To se ptám v rámci nabízených řešení. Tak deprivatizujme rafinerie a posilme podíl státního vlastnictví čerpacích stanic, což je model i v evropských zemích. To není socialismus nebo komunismus. To je běžný model, kdy státem vlastněné firmy nebo firmy se státním podílem vlastní síť benzinových pump. U nás je to taky, ale samozřejmě evidentně to není dostatečné do té míry, aby ta síť mohla vyvinout tlak na cenu pohonných hmot v České republice, aby to mělo vliv na trh. Mimochodem, v rámci čerpacích hmot tohle udělalo například i mimoevropské Mexiko a mají tam benzin za třetinu a zisky jdou na školství a zdravotnictví. Ostatně nejen Mexiko, dokonce i v Británii labouristé žádají znárodnění energetiky, protože to je skutečně strategická komodita, která by měla být pod veřejnou správou a kontrolou. Nikdo tam ovšem nevolá po kontrole výdělků soukromníků. Takže vidíte, že tenhleten model je naopak u strategických surovin, nad kterými by stát podle názoru SPD měl mít kontrolu, tak je to model ze západních, z vyspělých zemí.

Tady se za vlády ODS a ČSSD, která už tady ve Sněmovně není, za asistence lidovců rozkradlo v České republice, co se dalo, v rámci různých privatizací a podobně. Česká republika v podstatě přišla o vliv na strategickou infrastrukturu, na strategické komodity a tak dále. A to nemluvím o tom, že jsme kvůli zhoubné zemědělské politice Evropské unie přišli o potravinovou soběstačnost v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky, což je taky jeden z velkých problémů, které by SPD chtělo napravit. V minulém volebním období jsme se tady o to snažili, i naším návrhem zákona, ale právě vládní pětikoalice tento zákon odmítla. Sama ovšem, jako vždy, nenabízí žádnou alternativu řešení pro české občany, jak se vypořádat s drahými potravinami. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP