(9.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Je to podobné u exekucí. Když jsme tady navrhli, aby stát zrušil 21% DPH u exekucí - protože SPD je tady v podstatě jedinou stranou, která chce pomáhat lidem v exekucích, ostatně leží tady náš návrh zákona na zestátnění exekutorů, tak v tom jsme tady opravdu jediní dokonce z celé Sněmovny, protože ten návrh už tady byl probírán minulé volební období a všichni byli v podstatě proti tomuto, takže SPD tady jediná bojuje za pomoc lidem v dluhových pastech a za to, aby se situace zlepšila kolem exekucí, abychom pomohli lidem - samozřejmě, dluhy se platit mají, ale ten systém musí být přiměřený. Tady vidíme, že 21% DPH, protože dneska stát parazituje 21% DPH na exekucích, takže je zdražuje ještě o jednu pětinu, opět Evropská unie zakazuje DPH odpustit z těch exekucí.

Takže to jsou prostě neuvěřitelné příklady, kde nám - a nechci, aby to znělo nějak pejorativně - cizinci z Bruselu, kteří tady s námi ani nežijí, ani nemluví našim jazykem, tak nám tady diktují, co máme v České republice dělat a zdali můžeme nebo nemůžeme pomoci českým občanům. Já si myslím, že opravdu je to jeden z mnoha důvodů, proč si myslím, že by bylo dobré z Evropské unie vystoupit a vrátit to k Evropskému hospodářskému společenství na základě těch čtyř základních svobod, to znamená volný pohyb osob, zboží, kapitálu a služeb. To SPD chce, samozřejmě, ale všechno ostatní už by si měly přijímat národní parlamenty podle výsledku voleb a podle přání svých vlastních občanů bez diktátu Bruselu. A to je model, který prosazuje SPD, tedy co nejužší spolupráce evropských států, žádná izolace, ale bez diktátu Bruselu. To znamená, SPD je proevropskou stranou, my jsme pro evropskou spolupráci, ale nejsme prounijní stranou a naopak považujeme Evropskou unii za protievropský projekt. To se tady vždycky účelově - to tady eurohujeři dávají mezi ty termíny rovnítko, proevropský a prounijní, ale ono je to naopak v rozporu. Je to přece úplně něco jiného.

Takže jinak škoda, že tady není ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL, je to předseda KDU-ČSL také. Já jsem četl dopis pana ministra Jurečky staré okradené babičce, protože ona píše - už několik let jsem s ní v kontaktu a snažím se jí pomoct, ale je to, jako když hrách na zeď hází, když něco píšeme vládě, tak já jsem četl odpověď pana Jurečky staré okradené babičce, která ho prosila o pomoc s doplatkem na bydlení, který sociálka devět let odmítá jen proto, že majitel ubytovny jí nedal smlouvu, a přestože jí pan ministr Jurečka mohl pomoci mimořádnou finanční pomocí, tak se na ni vykašlal. A já se chci pana ministra Jurečky zeptat: Co vám udělala tahle stará paní, které je 76 let? Její jedinou chybou je, že není z Ukrajiny. Je to stará žena, která celý život poctivě pracovala a platila daně. Proto na ni vláda nemá vůbec čas a nechce jí pomoci. Stát této paní, jejíž jméno samozřejmě znám, mám ho tady a jsem s ní v kontaktu, tak stát jí na oplátku, této paní, nechal protiprávně ukrást byt, a když skončila na ubytovně, kde musí platit víc, než dělá její starobní důchod, tak jí ani nepřidá nějakou stovku navíc. Znám také případ samoživitelky, která exmanželovy dluhy přeplatila o téměř milion a stále ještě dluží. To jsou dnešní praktiky kolem exekucí. A to nejhanebnější na tom je, že 21 % z této lichvy formou DPH inkasoval stát. To je skutečně hanebné a nemravné!

Vážené dámy a pánové, je nutné zlevňovat život lidem ve všech rovinách. Nejde to jedním škrtem pera, je to skutečně celá škála opatření, která je třeba dělat, a lze to. A SPD tady po měsíce - po měsíce - konkrétní řešení navrhuje. Znova říkám, je potřeba snížit daně na drahé základní komodity, ať jsou to pohonné hmoty, základní potraviny, ať jsou to energie. Je potřeba případně i zastropovat některé ceny, byť to někomu připadá šílené, ale jsou to řešení, která aplikují i jiné státy v Evropské unii, protože je potřeba občanům okamžitě pomoct, okamžitě jim nějak pomoct. A samozřejmě otázkou je, a my na ni už tady máme odpověď, jestli se vůbec ve vládě Petra Fialy najde dobrá vůle českým občanům pomáhat, protože samozřejmě my, co tady jsme ve Sněmovně a půl roku vidíme vaši činnost, protože půl roku tady máte většinu už, vládní poslanci, tak u vás dobrá vůle občanům pomáhat úplně chybí. Já jsem se tuhle ptal občanů, protože jsem viděl nějaké obhájce vládní politiky, pár nějakých lidí tam psalo, já jsem se ptal: Pocítil někdo z vás na svých peněženkách nějakou vládní pomoc? A nepřihlásil se nikdo. Takže to je realita. To je realita konání vlády České republiky! Doslova nikdo. Nikdo se nehlásí, protože nikdo na své peněžence žádnou vládní pomoc, žádnou pozitivní činnost na svých peněženkách ze strany vlády Petra Fialy nezaznamenal. A to je opravdu tristní. To je opravdu tristní situace!

A do toho ještě, jak jsem říkal, jste si včera protlačili návrh zákona, kdy vezmete 14 miliard zdravotním pojišťovnám a zhoršíte dostupnost zdravotní péče pro naše občany. My jsme tady protestovali, SPD, dali jsme návrh na zamítnutí. My jsme se snažili obstruovat a vy jste nás přetlačili, přehlasovali. Jakékoliv problémy občanů ve zdravotnictví, jakékoliv odložené výkony, jakékoliv dlouhé čekací doby, jakákoliv zhoršená péče plně padá, plnou odpovědnost má vláda Petra Fialy a je potřeba si to samozřejmě zdůrazňovat opakovaně.

Jinak tu dobrou vůli, kdybyste ji případně měli, můžete projevit ihned, není potřeba čekat, a to tím, jak se postavíte k programu a k návrhu dnešní schůze, zda ho ta poslanecká většina vládní koalice - tento program schůze - schválí, nebo zamítne. Přeloženo do češtiny, zda schválíte, nebo zamítnete pomoc lidem. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. A nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Dnešní schůze Poslanecké sněmovny dává prostor k alternativním řešením energetické krize, do které jsme se dostali. Jak je v poslední době zvykem ze strany vládní pětikoalice, nenechá v případě opozičních mimořádných schůzí ani schválit program. Pokud nás zničehonic mile překvapí, tak uvidíme, ale zatím to tak nevypadá. Jestli ale bude vládní koalice postupovat jako obvykle, uplatní svá slova k tématu jen přednostní řečníci. Proto je důležité podívat se na předložená témata této mimořádné schůze komplexně a z více úhlů pohledu. Máme se zde zabývat výší DPH na ropu, elektřinu, zemní plyn, jak s ní pohnout velmi zásadně směrem dolů v tomto dalším krizovém roce.

A také máme řešit problematiku obnovitelných zdrojů energie a emisních povolenek. Normálně by to byla vcelku běžná nezajímavá témata, která řeší jen skupina odborníků a politiků. S razantně se zvyšujícími cenami energií, které zvedají ceny nejen dopravy, vytápění, výroby, ale také prakticky všech výrobků a rovněž mnoha služeb, většiny služeb, je to téma mimořádně důležité. Bez přehánění se nyní problémy v energetice dotýkají každého občana České republiky, bohužel většinou dost negativně. Stoupají ceny energií, raketově roste inflace a naše příjmy i úspory jsou znehodnocovány před našima očima. Nemůžeme zůstat klidní. Tato energetická témata mají také jeden další společný rys - všechna jsou úzce navázána na regulaci ze strany Evropské unie, tedy ve spoustě možných řešení, ať už podle selského rozumu, nebo podle odborníků, jsme omezeni rigidním a často nesmyslným nadřazeným právem Evropské unie. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP