(9.10 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Zajímavé je, že stanoviska vlády ke čtyřem návrhům zákonů se prakticky výlučně opírají o to, že to nejde podle práva Evropské unie nebo že je potřeba to předem nahlásit Evropské komisi, aby věc posoudila, notifikovala nebo o ní zahájila řízení. Jasně to ukazuje, kam až jsme se dostali s členstvím v Evropské unii. Když je krize, nemůžeme udělat prakticky nic, žádná samostatná rozhodnutí nebo postupy ve prospěch České republiky a jejích občanů.

Nevím, jak jsou spokojeni ti občané České republiky, kteří byli v listopadu a v prosinci 1989 na náměstích a cinkali klíči s vidinou změny režimu na demokratický a těšili se na svobodu a větší volnost rozhodování, a mimochodem také na svobodu projevu. Dnes jsme v Evropské unii, tak je nám vysvětlováno, že máme držet pusu a krok, žádná odvážná rozhodnutí nedělat, protože by to nebylo v souladu s právem Evropské unie. Sděluje nám to ne samotná Evropská unie, ale náš vlastní, domněle český Úřad vlády. To on se stal strážcem unijnosti, nedotknutelných idejí, přes které nejede vlak. Evropská unie ale obvykle řeší krize pomalu, hloupě, pozdě, případně vůbec. Viděli jsme to u řešení ekonomických krizí. Pořád jsme čekali na nějaké společné eurounijní řešení, například řecká ekonomická krize, u covidové krize a nyní to vidíme ještě zřetelněji u řešení krize energetické. Po krizi energetické bude následovat krize potravinová a to už vůbec si netroufám ani domýšlet, co se všechno bude nebo spíše nebude dít. Zde to Unie ponechává víceméně na členských státech. Sama jako obvykle s nějakým skvělým nápadem nepřispěchá. Přitom si v Bruselu a Štrasburku platíme i z našich daní obrovský byrokratický aparát, ale je nám k ničemu. V Bruselu vznikl ten zcela ideologický systém emisních povolenek. Předchůdce ještě šílenějšího plánu, který má označení Green Deal nebo také česky zelený úděl, který měl ekonomiku zemí Evropské unie finálně dorazit. A možná by se to i povedlo, kdyby nepřišla další krize, která už je přímo vojenského charakteru, válka na Ukrajině. Ta odkryla karty i těch, kteří je dosud schovávali s nehybnou tváří hráče pokeru.

Emisní povolenky měly zlepšit životní prostředí jak v Evropě, tak ve světě tím, že se bude méně znečišťovat životní prostředí. V realitě je z ní nový druh komodity, se kterou vesele obchoduje, nebo spíš řekněme kšeftuje finanční trh a realizuje tím nezasloužené zisky spekulantů. Našim občanům a dalším občanům členských zemí Evropské unie kvůli tomu razantně stoupají ceny, které musí platit hlavně za energie. To si čeští občané opravdu nezaslouží. Podle odborníků a expertů to, že jsme součástí systému toho kšeftu s emisními povolenkami, znamená zvýšení cen energií v České republice zhruba o 50 %. Dobře si pamatuji, že to vlastně všechno vzešlo z klimatismu, z různých zelených údělů, z toho, že máme do roku 2050 nebo 2055 mít nula CO2 a podobně a dalších různých nesmyslů, které v podstatě nefungují ani na životní prostředí a spíš nás ekonomicky poškozují. Jednou z hlavních příčin krize v oblasti cen energií totiž bylo, že Evropská unie postupně snižovala počet emisních povolenek na trhu. To logicky navýšilo jejich cenu a vyvolalo problémy odběratelů energií v členských zemích Evropské unie. Žádný jiný stát na světě nebo uskupení, kromě EU, dosud nezavedlo tak nesmyslný systém na zvyšování cen energií, aby na něm mohli vydělat spekulanti a ve výsledku to zaplatili řadoví občané a firmy, kteří se proti tomu nemají jak bránit. Já nevím, ale obávám se, že když si vzpomenu na podporované zdroje energie, soláry a podobně, co se dělo, kolik nás to stálo, kdo všechno získal finanční prostředky, tak se obávám, že prostě systém emisních povolenek je další tunel pro několik vyvolených skupin, skupin lidí, a zaplatit to máme samozřejmě my všichni.

A jak Evropská unie řeší energetickou krizi? Zvýšila snad počet emisních povolenek? Nikoli. Odpustila podnikům jejich používání, které sice dělají zisky, ale všechny zisky utratí na základě toho, že si musí koupit emisní povolenky, aby přes nejnovější filtry se jim mohlo kouřit z komína? Také ne. Hraje mrtvého brouka jako vždy, když v Evropě nastane nějaká krize, tedy situaci musí prakticky výhradně řešit iniciativa jednotlivých členských států. Ale finanční prostředky vesele odtékají do kapes spekulantů, různých penzijních fondů a dalších a my to platíme v ceně energií. To je skvělý byznys, ale ne pro nás, pro pár jiných vyvolených.

Jak to udělalo Španělsko a Portugalsko na letošním březnovém summitu Evropské unie k energetické krizi? Vyjednali totiž přesně to, co bychom také potřebovali: zastropování cen zemního plynu využívaného pro výrobu elektřiny, energie ve výši 50 eur za megawatthodinu, a to na dvanáct měsíců. Sice to nebylo vloženo do záběru summitu, ale Evropská unie jim tento postup hned v následujících dnech oficiálně povolila. Jak následně uvedla média, španělský premiér Pedro Sánchez, který podle diplomatů hrozil zablokováním záběrů v případě odmítnutí požadavků na výraznější společné kroky, dohodu summitu ocenil. Vyjednaná výjimka podle něj umožní zemím Pyrenejského poloostrova omezit neúnosně vysoké ceny energií, a přitom neohrozit fungování jednotného unijního trhu. Takže pro někoho to jde a pro někoho jiného to nejde. Když to přeložím, Španělé si vyjednali výjimku, oni spekulantům budou platit jenom trochu a ten zbytek doplatí země střední a východní Evropy, které jsou součástí Evropské unie. Takhle si představuji sebevědomou politiku na úrovni Evropské unie - vědět, čeho chci dosáhnout pro české občany, pevně si za tím stát a sehnat si podobně schopné spojence. To ale zatím vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů nedokáže.

A já se těším na předsednictví Evropské unie, kde tato vláda bude předsedat. Má jedinečnou možnost něco vyjednat. Já si to nemyslím, že něco vyjedná, a po skončení předsednictví tady budu stát a budu se na to ptát. Jak je ale vidět, řešit se to dá, když se chce a dokud je uplatňována jednomyslnost při hlasování na Evropské radě. Až tam bude zavedena kvalifikovaná většina, o což se Evropská komise snaží, jak by se líbilo Pirátům a jak brzy doporučí konference o budoucnosti Evropy, bude to tradičně o nás bez nás. Potom už tam budeme jenom sedět a velké státy si budou hlasovat samy ve svůj prospěch a nebudou se ohlížet na to, co ty malé nebo menší, jako je Česká republika.

Prosazujme tedy v Evropské unii své zájmy důrazně a včas. Až to nepůjde, bude mít větší smysl z Evropské unie vystoupit a odejít. Nyní se ovšem podívejme zcela konkrétně, co jsou jiné evropské státy schopné zařídit pro své občany. Vláda pětikoalice v tomto srovnání s aktivními evropskými státy, které se zajímají o blaho svých občanů, šeredně selhává. Je tak vidět v úplné nahotě, kdo se o své občany stará a koho zajímají jen vlastní tučné prebendy. Ceny energií v Evropě se i kvůli všem možných státním zásahům a zásahům Evropské unie prezentovaným často jako boj za životní prostředí o takzvanou bezuhlíkovou ekonomiku dostaly do výšek ještě před pár lety nepředstavitelných. Alternativních zdrojů je kvůli řízenému ústupu od fosilních paliv málo, státních zásahů a regulací naopak více. Ano, fosilní paliva neboli uhlí, je možná jedna z mála věcí, která nás v budoucnu může zachránit od toho, abychom nemuseli doma dělat to, co po nás chtěli Piráti anebo někteří další, to znamená, že si koupíme v zimě dva tlusté svetry a stáhneme topení na 18 stupňů, abychom to byli vůbec schopni zaplatit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP