(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

První pokus byl, když pan Jurečka navrhl ten směšný doplatek na bydlení, aby kompenzoval některým domácnostem cenu elektřiny, plynu a tepla. Byrokracie, formuláře. A to se projevilo samozřejmě v tom, že zájem je malý, něco přes 40 000 požádalo. A teď přišel na základě našeho tlaku zase nějaký signál v podobě těch 5 000. Je neuvěřitelné, jak tato pětikoalice funguje. Oni nejsou schopni ani na tiskové konferenci říct, jestli je to hrubá, nebo čistá, nevědí, jak vůbec tyto peníze chtějí dát lidem. Piráti říkají, že to je kompenzace za energie, někdo druhý říká, že to je vlastně pro děti, když se vrátí do škol v září, proto to má být v srpnu. Pan Jurečka neví, jestli to bude distribuovat úřad práce nebo kdo. Takže totální neschopnost sdělit lidem, když by tedy ta vláda chtěla skutečně realizovat těch 5 000, to je samozřejmě minimální částka, jak se to bude hodnotit, jak lidi budou vlastně obhajovat svoje příjmy. My jsme navrhovali, je velice jednoduché, my jsme navrhovali to, aby lidi uviděli tu pomoc státu na fakturách za elektřinu, plyn a teplo. My jsme to minulý rok udělali, v listopadu a v prosinci jsme snížili na návrh bývalé ministryně financí DPH z 21 % na nulu. Proto nárůst inflace z října na listopad byl jenom 0,2 % a byla negativní inflace, protože to zarazilo tu inflaci. A proto ta inflace v prosinci, když jsme odcházeli z vlády, byla jenom 5,3 % a byli jsme čtrnáctí v rámci Evropské unie, čtrnáctí. Takže my neříkáme demagogicky, že je to Fialova drahota, jak to říkal pan premiér, že je to Babišova drahota. Ale teď, když je u vlády, říká, že je to Putinova drahota. Ne, my říkáme, že je to globální inflace, která vznikla samozřejmě i také díky tomu, že Putin napadl Ukrajinu, ale také hlavně vznikla i kvůli Green Dealu, kvůli těm šíleným představám toho šílence Timmermanse, že zachráníme planetu, abychom zničili sami sebe, že už nebudou auta se spalovacími motory, že budeme jezdit na kolech, vrátíme se do jeskyň a v podstatě zachráníme planetu. To, že je to úplná pitomost, protože vlastně ty emise Evropa má jenom 8 % a všichni ostatní na světě to nedodržují, tak to je každému jasné.

Takže po nástupu nové vlády, která dělá ze zásady všechno proti tomu, co jsme dělali my, jenom z principu, jenom proto, i když to jsou věci, které by vyřešily situaci občanů a firem, tak to nechtějí udělat. A my jsme přišli s konkrétními návrhy, to znamená, my jsme řekli, že zrušíme poplatek za obnovitelné zdroje - to je dědictví toho solárního tunelu, 600 miliard, vážení občané, jsme zaplatili za tento solární tunel díky hlavně panu Topolánkovi, který dopustil nehoráznou sazbu za soláry a 600 miliard. Samozřejmě, plno lidí na tom bohatlo, ti kmotři, různí kamarádi stávající vlády. A my jsme řekli, abychom to zaplatili lidem, aby oni uviděli na faktuře - nula. Samozřejmě, je to 19 miliard ročně a to pomůže nejenom občanům, ale i zaměstnavatelům, protože snížení DPH zaměstnavatelům nepomůže. Snížení DPH je pro občany a těm by to zásadně pomohlo.

Dokonce kdybychom šli do extrémů, a já si myslím, že by to bylo potřeba, tak v rámci obnovitelných zdrojů stát a vláda jsou schopny to ještě dotovat, takže ne že by to byla nula, ještě by to byl minus. Minus! Takže klidně mohli lidem přispět na to ještě víc po odpuštění poplatku. Je to možné, samozřejmě zdroje na to jsou a to je ten Modernizační fond. My jsme bojovali proti Green Dealu, Polsko a Česká republika, společně a dosáhli jsme toho, že nemáme žádný závazek. Česká republika nemá závazek snižování emisí. Závazek je - průměr Evropské unie - 55 %, já jsem tady o tom mluvil, takže Česká republika, když bude mít 40 % a Dánsko, protože má samé větrníky na moři, tak má 70 %, takže je to 110, děleno dvěma je 55, průměr. A to jsme vybojovali, takže když tady probíhala kampaň o Green Dealu, tak jsme to stokrát vyvraceli, ale samozřejmě ty kampaně jsou ze strany koalice a provládních médií velice dobře organizovány, ale k tomu se ještě dostanu. Teď probíhá kampaň o plynu.

A co jsme vyřídili, byl Modernizační fond. Polsko je nejprůmyslovější země v Evropské unii a my jsme druzí. Nejvíc peněz z toho fondu dostane Polsko a my máme druhý největší příjem - 14 % z toho fondu. Jenom v tomto roce je to 62 miliard a bude to až 1 000 miliard. Až 1 000 miliard! A místo toho, aby vláda tyto peníze použila na kompenzaci pro lidi a pro zaměstnavatele, tak si tím vylepšuje rozpočet. A pan Stanjura stále tvrdí, že nemá peníze, to samozřejmě není pravda, protože díky inflaci má obrovské příjmy, dodatečné příjmy z daní a jenom za čtyři měsíce tohoto roku má plus 47 miliard navíc - meziročně plus. Takže to naše navrhované řešení bylo, že lidi nejdou nikam, neprokazují žádné příjmy, neprokazují nic, dostanou fakturu, kterou můžou zaplatit elektronicky, a na té faktuře vidí, jak jim stát pomohl. To bychom udělali my přímo na faktuře. Platí elektronicky, nemusí nic, a to tato vláda nechce. Tato vláda stále jednou vykládá, že nechce plošně, potom navrhne těch 5 000, že se to týká 90 % všech rodin, takže to už je plošně. Takže si vlastně odporují a jsou bezradní. Oni nejsou schopni dodat ty peníze lidem. Nejsou, protože de facto nepomohli v ničem.

A samozřejmě tato vláda je - snad v historii naší země ani nebyla taková, která tolik lhala. Údajně v politice se lže, dozvěděl jsem se, že to je normální, ale tak brutálně, jak lže tato vláda, tady nikdo nelhal. A já jsem tady vystoupil a řekl jsem, v čem lže ta vláda: Zadlužení - máme šesté nejlepší finance, je to černé na bílém, je to Eurostat, ano. Trend - vysvětlili jsme, že paní Schillerová platila dopředu - ani trend není pravda, že jsme nejhorší. A potom je ta inflace, a znovu to zopakuji, protože to je neuvěřitelné, ale co je neuvěřitelné, to, že ta pětikoalice - oni mají centrální PR - oni stále opakují jenom stejné lži. To tady paní Richterová vždycky čte z mobilu, protože tomu nerozumí, ale oni to říkají všichni dokola. Takže ta inflace - třetí nejvyšší v Evropě, 13 %, ano. Takže co říká vláda - že my jsme způsobili inflaci, protože jsme dali lidem peníze. Fialova vláda nedala peníze, a proto máme ještě vyšší inflaci, tak to nedává samozřejmě žádný smysl. Takže my jsme v situaci, kdy vláda neustále mlží, stále říká, co všechno jsme zapříčinili, co jsme měli udělat, co jsme neudělali, a já už jsem o tom tady mluvil, že je to neuvěřitelné. Je to neuvěřitelné, jak dokážou brutálně a stále dokola lhát a přisvojovat si naši práci - Dukovany, taxonomii, emisní povolenky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP