(9.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Poptávka po elektřině stoupá. Tento experiment nemohl skončit jinak než vysokými cenami energií a jejich faktickým nedostatkem, zejména v dobách, kdy nejsou k dispozici takzvané obnovitelné zdroje. Když do toho zahrneme eurounijní taxonomii kádrující typy energií na špinavé a čisté, a podle toho dokonce zdražující úvěry na investice do energetiky, plus tragický a spekulativní systém emisních povolenek, nemůže být výsledek jiný než extrémně drahá energie se všemi myslitelnými negativními dopady na občany a firmy, na životní úroveň a makroekonomickou situaci evropských států.

Od energií se odvíjí úplně všechno. Průmysl, hospodářství, zemědělství, výroba, služby, prostě úplně všechno. Jako politici jsme povinni tyto negativní dopady minimalizovat či odstranit a občanům pomoci. Snížení DPH z energií i plynu je prvním, nikoliv jediným, ale nutným krokem na této cestě. Tím hlavním a rovněž tak nutným a nezbytným je odstoupení od šíleného unijního plánu Green Deal, který je mimochodem i jedním z hlavních zdrojů současné inflace. A bohužel, může být ještě hůře. Není to jenom válečný konflikt na Ukrajině, ale ceny energií začaly stoupat už před ní a bylo to proto, že na základě Green Dealu některé státy jako Německo, Švédsko začaly zavírat nejenom elektrárny na fosilní paliva, ale i jaderné elektrárny, tím pádem vznikl nedostatek energií a začala se rapidně, exponenciálně zvyšovat její cena. I proto, že v naší zemi je situace jedna z nejhorších v Evropě, protože kvůli zcela pokřivenému evropskému energetickému trhu platí naši občané a firmy extrémně vysoké ceny za energie v násobcích ceny, za niž se elektřina u nás doma vyrobí. Drahá elektřina a rovněž tak drahé pohonné hmoty, které mají být též tématem této schůze, totiž sekundárně prodražují úplně všechno další zboží a služby v ekonomice. To znamená, právnickým i fyzickým osobám, to znamená, firmám i občanům, rostou náklady a poptávková inflace, která tady byla, se mění přirozeným vývojem na nákladovou a podle mého názoru bohužel bude ještě stoupat právě proto, že s ní vláda nic nedělá.

Vlády většiny evropských států to chápou a činí již příslušné kroky, česká vláda ale nikoliv. Situace je den ode dne horší. Ve snaze ulevit svým občanům od rostoucích cen přijaly mnohé evropské vlády opatření, kterými snižují u vybraných komodit daň z přidané hodnoty, zejména u energií, pohonných hmot a potravin. Jde namátkou o Chorvatsko, které snížilo DPH u energií z 25 % na 13, u plynu z 25 % dokonce na 5 %. DPH na energie snížila i Belgie, a to z 21 % na 6. K tomu navíc svým občanům pomohla tamní vláda plošným příspěvkem odpovídajícím 2 500 korun. Španělsko srazilo DPH u energií z 21 na 10 %. Zároveň také prodloužilo platnost zákona, který energetickým společnostem zakazuje odstřihnout neplatící klienty v nouzi, tedy zakazuje jim ukončit dodávky energií. Podobnou cestou se vydalo Rakousko, které všechny občany ale podpoří částkou 300 eur, tedy asi 7 300 korun. Daň z přidané hodnoty u energií snížilo také Dánsko, Polsko, Maďarsko a Itálie. Kromě elektřiny a plynu se zde snížily také sazby DPH na benzin či potraviny. Ceny energií zase zmrazilo Slovensko a Bulharsko. Slovensko dokonce na tři roky. Tvrdě proti krizi zakročila francouzská vláda. Francie nastavila maximální zdražení energií na 4 % a přiměla státní energetickou společnost EDF, aby levně zásobovala elektřinou svoji konkurenci. Zregulovala také ceny benzinu, které by jinak vyrostly o 45 %. Po zásahu vlády vzrostly jen o 12 %. Maďarská vláda již loni rozhodla stanovit na přechodnou dobu strop cen pohonných hmot. Po dobu tří měsíců tak nemohou ceny benzinu, nafty překročit 480 forintů, to je zhruba 33 korun. O tom mluvíme. Když budete tankovat za 33 korun, tak si to všichni uvědomíte, že vám nějaká vláda pomohla. Naše vláda nám snížila ceny o korunu pade. Kolik z toho se projeví na naší peněžence na tom litru, vůbec si netroufám odhadovat. Možná padesát halířů, možná koruna, někde možná koruna padesát. Ale když se vás zeptám, jestli jste včera tankovali za 42 nebo 43, tak si to z vás nikdo nebude pamatovat. To znamená, bohužel, budete muset jet natankovat do Maďarska nebo do Polska, kde se tankuje za 33 korun.

Premiér Orbán již naznačil, že platnost stanoveného stropu pro ceny pohonných hmot se prodlouží, a nedávno se také stalo. Orbán rovněž zavedl limity na ceny energií a sazby hypoték, aby se lidem nezvyšovaly náklady na bydlení, aby to ustáli vůbec, aby měli kde bydlet. Naše vláda, připomínám, nedělá nic. Orbánova vláda již během svého prvního funkčního období v letech 2010 až 2014 snížila ceny elektřiny a plynu pro domácnost. Hnutí SPD to navrhovalo také zákonem, samozřejmě to neprošlo. Ten zákon možná ve Sněmovně ještě někde v archivu leží. Později Maďarsko několik rozvodných společností zestátnilo a snížené ceny pro domácnosti od té doby zůstávají v platnosti.

Tak a já se budu muset omluvit ze zbytku toho projevu a předám slovo nějakému dalšímu řečníkovi. Děkuji vám za pozornost. (Slabý potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, za vystoupení. Hlásí se ještě někdo s přednostním právem? Ano, pan předseda Andrej Babiš.

A ještě než mu udělím slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se ministr vnitra Vít Rakušan od 8.30 do 11 hodin z pracovních důvodů, dále paní ministryně Jana Černochová z celého jednacího dne, a to z pracovních důvodů, Jaroslav Faltýnek z rodinných důvodů po celý den, dále se omlouvá pan poslanec Rudolf Salvetr z pracovních důvodů a pan poslanec Stanislav Blaha také z pracovních dnů, oba po celý dnešní jednací den. A pak tu máme další oznámení, pan ministr školství Petr Gazdík ruší svoji omluvenku z dnešního dne.

Tak to bychom měli omluvy a nyní již dávám slovo panu předsedovi Babišovi. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, nemám souvislý projev, ale budu se snažit vysvětlit některým lidem, kteří diskutují o energetické bezpečnosti a jak má všechno fungovat, jak to ve skutečnosti je. Tuto schůzi jsme svolali proto, abychom zopakovali této vládě, jakým způsobem má řešit krizi v energiích a drahé energie, a to řešení je jednoduché. Tato vláda není schopna dodat lidem ani ty kompenzace, které navrhuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP