(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ty řeči o tom, že Evropa bude něco společně kupovat, jsou nesmysly. Ano, je solidarita, ale když je problém, každý kope za sebe. Vždyť to vidíte - některé státy akceptují platby v rublech, některé neakceptují, stále se to mění, a naše vláda o tom stále mluví - a my už nemáme téměř nic. Pokud to chcete znovu mít, tak to reprivatizujte. Dejte nabídku akcionářům ČEZu - Elon Musk dal nabídku na Twitter, všichni mu to prodali, 44 miliard dolarů, pěkný balík. Tak dejte nabídku akcionářům ČEZu a kupte si ČEZ nazpátek. Potom tam budete něco rozhodovat. Dneska jste tam do počtu. Mě nepustili ani na dozorčí radu ČEZu jako ministra financí. Tak to je, tak to je. A ty zásobníky plynu a plynovody a distribuci, když to chcete koupit, tak prosím. Prodalo se to za 132 miliard, za kolik to koupíte teď? Nevím, za 1 000?

Pan premiér Fiala by se měl konečně zorientovat. Kdo ovládá čerpací stanice v Čechách? Na to jsem zapomněl. Poláci a Maďaři zase! Takže Polák má rafinerie, má čerpací stanice, Maďar má 40 % distribuce plynu a má čerpací stanice. Stát má ČEPRO. ČEPRO má 200 čerpacích stanic, ale má zásobníky na ty produktovody. Takže se to už konečně naučte. Choďte do těch rafinerií. Vy ani pořádně nevíte, kde jsou, nemáte ani základní znalosti. Na Slovensku je to tak také - rafinerie má Maďar a elektřinu má slovenský stát. Všude to mají, to jen my to nemáme, protože jste to všechno rozprodali a teď děláte jenom mlhu a říkáte, že jsme měli něco kupovat.

Já jsem vám jasně řekl, co máte udělat ve státních hmotných rezervách, a neudělali jste to, jak jste to měli udělat. Měli jste říct distributorům: Nakupte plyn - to je ten německý model. Je pravda, včera tam ministr Stanjura říkal, že vlastně jsem je vyzýval nejdřív, aby se nakoupily státní hmotné rezervy, ale potom jsem změnil názor a řekl jsem si, že je to pitomost, proč by stát měl blokovat cash flow 8,5 miliardy, když to může říci distributorům, říct jim: Nakup to, a když to budeš prodávat a budeš tam mít velký cenový rozdíl, my vám to vykryjeme. To udělalo Německo. To jsem řekl a mohl si pan Stanjura ušetřit 8,5 miliardy cash flow. Včera jsme se ho ptali, kde vzal ty peníze, když stále říká, že nemá ani pro důchodce a pro mladé, tady jsou nějací studenti... Proč jim vzal tu slevu od 1. 4.? 1,8 miliardy? 0,1 % výdajů státu! To je sranda, ne? A tady 8,5 miliardy dá do plynu. Já jsem zvědav, komu ten plyn potom prodají a za jakých podmínek. Oni jsou úplně mimo. Co oni říkají tomu ČEZu? Jo, ty máš kontrakt s Gazpromem. Fajn, ten končí koncem roku. Tak ho vypověz! Vznikne škoda 1,5 miliardy. Kdo to zaplatí? Nechť to dají na papír, nechť to prosadí na valné hromadě. Tak já jsem zvědav na Šnobra, co jim řekne, jak je požene. Je to absurdní, amatérismus největšího grádu.

Takže prosím vás, díky privatizaci a díky vládě ODS a ČSSD do roku 2002 se rozprodalo téměř všechno, takže nehrajte si na to, že něco máte. Máte ČEPRO díky mně, kdybych nebyl proti, tak je pryč, a máte 60 % ČEZu. Tak si vezměte alespoň tu dividendu, když už jste neschopní tam vůbec něco prosazovat.

Takže mě fascinuje, jak tady stále v tom prostoru se mluví a samozřejmě za všechno můžeme my, což je samozřejmě nesmysl. Takže v pondělí zase reportéři ČT budou lhát a budou říkat, že Babiš, který 29. ledna 2014 přišel na Ministerstvo financí, měl ani ne měsíc nato, na základě obsazení Krymu, běžet jako ministr financí za Merkelovou, a nevím, kdo tam ještě byl - Olaf - a říci mu: Hele, je na Krymu, zastavíme plyn, nestavějte ten Nord Stream - vždyť je to pitomost! Vždyť všichni evropští politici byli šťastní, když se začal stavět Nord Stream! A ta absurdita toho, co se tady děje v mediálním prostoru, je, že největší lobbista za ruský plyn, nejzkorumpovanější premiér této země v historii, pan Mirek Topolánek, 13. května 2014 říká - řešil ukrajinsko-ruskou krizi - že musíme postavit South Stream. Takže byl Nord Stream, byla krize, Rusko nechtělo dodávat přes Ukrajinu, a on říkal: Postavme South Stream. Takže jasný lobbing za ruský plyn, 13. května. Co na to říkají média, že tenhle pán, který vystupuje v televizi, sedí ve firmě Eurostream? Co je to Eurostream? To je firma, která přepravuje ruský plyn přes Slovensko, takže on lobbuje za ruský plyn - vystupuje v televizi a říká nesmysly, že jsme měli postavit plynovod na LNG a že to byl nějaký projekt. Poláci to nechtěli.

Takže je neuvěřitelné - já si připadám jak v blázinci, že tady nás někdo obviňuje z něčeho, za co my vůbec nemůžeme, a ještě při tom brutálně lže. Protože pokud někdo samozřejmě měl zájem, aby Česká republika nebyla napojena na další plynovody, byl to právě Eurostream, protože samozřejmě čím víc teče plynu z Ruska, z Ukrajiny přes Slovensko do Čech, tím jsou vyšší poplatky, logicky. Takže já nevím, ono si to stačí nastudovat. To samozřejmě ta média, která tady vyhrála volby, v čele s Českou televizí, a pořady, které jsem zde vzpomínal, a v pondělí zase to bude - já jsem si ten rozhovor nahrál, padesát minut, to je neuvěřitelné. Tyhle dámy měly jasno: Babiš měl po obsazení Krymu zařídit, aby se nekupoval ruský plyn. Větší pitomost neexistuje, to snad pochopí každý, že je to totální nesmysl.

Takže tato vláda vůbec nepochopila, že dědictví předcházejících vlád je pro nás absolutní katastrofa. Ano, katastrofa. Nic nám nezůstalo, všechno je v rukách zahraničních investorů. A pokud bude nějaká strategie, že se to reprivatizuje, tak my to podpoříme. Kupme si to nazpátek, nechť to někdo spočítá a nechť někdo řekne, kolik to bude stát. To by bylo fajn!

Takže by bylo dobré si říci, a pan premiér tu není, aby vlastně pochopil, kde má vliv. On přímo nemá vliv. Teď bude velká bitva o to, kdo bude sedět v dozorčí radě ČEZu. Já jsem to zažil, peklo vždycky. Naše koalice, já jsem tam seděl, jenže oni tam sedí proto, že je tam skvělý příjem. Takže bude valná hromada ČEZu. Já doufám, že tedy stát si vezme pořádnou dividendu, protože ČEZ bude mít zisk dvojnásobný, a můžou si to vzít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP