(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže, pane premiére, máte ČEZ, ale jenom 60 %, máte ČEPRO - produktovody a to je všechno. Nic nemáte, tak já nevím, o čem stále se mluví. O ropě do České republiky rozhodne Morawiecki, tomu patří české rafinerie, vy ne. Co se bude prodávat na čerpačkách MOLu a Benziny, kterou vlastní Poláci, zase rozhodne někdo úplně jiný, takže tohle dědictví je pro nás absolutní katastrofa, a teď je to vidět. Teď je to vidět, když jsme se dostali do situace, že... Ty titulky, to je neuvěřitelné. Tady je Právo dneska: Vláda chce brát ruskou ropu ještě aspoň dva roky. Která česká vláda? Vůbec o tom nerozhoduje. O čem mluví? Rozhoduje Unipetrol, vlastní ho Polák. Koho nominuje do PKN Orlen? Kdo rozhoduje? No, Morawiecki rozhoduje, popřípadě Kaczyński! (Češi) nerozhodují nic.

A plyn? Tak nechť pan premiér se zeptá Viktora Orbána, jak to má, 40 % plynu tady prodávají Maďaři. Ano, původně to byl Transgas, který prodala ČSSD, ano, tady v tom ODS nejede. Tehdy to byla skvělá cena po minimálních cenách, co tady předvedla ODS privatizaci. Všechno je pryč. Takže to je to dědictví, o kterém vy nechcete slyšet, a vy si tady hrajete na něco, že můžete něco ovlivnit. Nemůžete nic ovlivnit! Akorát barvu košile a kravaty ráno. A tam, kde můžete něco ovlivnit, emisní povolenky, za které mě pan premiér kritizoval, tak to teď neudělal. A pan poslanec Vondra, který sice lhal v minulosti o tom, že jsem podepsal Green Deal, což není pravda, naopak jsme vybojovali ty dvě pozice, o kterých jsem mluvil, tak tady říká, že byla šance, aby nestahovala Evropská komise ty povolenky z trhu, aby nešla cena nahoru, a tam mohl pan premiér zasáhnout, a neudělal to.

Takže to je ta bilance. Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska, až pak je podpoří. Fajn. Tak já jen říkám, že bohužel jsme v situaci, kdy jsme všechno rozprodali. Ano, tady je dneska zase článek nějakého antibabišovského média, že do závislosti na Rusku nás uvrhl hlavně Andrej Babiš. Nevím, jak tedy mohl uvrhnout (Směje se.), to jsou totální pitomosti. Nejhorší na tom je, že ti lidé vůbec tomu nerozumí. Paní poslankyně Richterová všechno čte z mobilu, tam nějaký expert jí píše. Takže znovu, naučte se to. Plyn v tom plynovodu - nikdo neví u nás v Čechách, odkud přišel, nikdo. Je to směs norského plynu, katarského, LNG plynu, ruského plynu. Ruského plynu! Ty pitomosti zase, že naše vláda měla prodloužit nějaký kontrakt. To je neuvěřitelné, jak média lžou a dělají demagogii. V roce 1997, když ještě stát vlastnil Transgas, podepsal smlouvu s Norskem, která vypršela roku 2017, ano? Dvacet let poté. A ti provládní novináři teď lžou, že jsme ji měli prodloužit. A jak, když Transgas už nám nepatřil? Vy jste padlí na hlavu, nebo co vám je? Ještě jednou! To pochopí i malé dítě. 1997 - státní podnik Transgas podepisuje smlouvu s Norskem na dvacet let a 2002 - Transgas byl zprivatizován. Takže už nemáme, nikdo na to neměl žádný vliv, tak o čem zase mluví? To je další lež!

Takže teď probíhá tady kampaň, Bison & Rose, ti to umí dobře, ano, a celá vláda dostala notičky stále říkat: Babiš nepostavil plynovod z Polska. Pitomost, lež! Polák to nechtěl. A vláda chce něco stavět? A za jaké peníze? Vždyť nemáte ani vehikl na to! Vždyť tomu nerozumíte!

Další věc. Babiš neprodloužil smlouvu s norským plynem. A jak? Vždyť ta smlouva byla na Transgasu, ten se zprivatizoval. To jsem měl jít na RWE a říct: Prodlužte norský plyn? Tak byste řekli, že jsem se zbláznil, protože tady všichni mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí. Takže to je jedna lež, druhá lež - závislost. Tady plyn distribuují distributoři, tak nechť se pan premiér zeptá Orbána a Innogy, znovu opakuji, Innogy, toho času maďarská firma, prodává 40 % celého plynu českým občanům. Tak se zeptejte, jak to je! A každý, kdo tomu rozumí, vám vysvětlí, že plyn se nekupuje podle původu. Všechny plyny jsou stejné, na rozdíl od ropy, kde je rozdíl mezi litvínovskou rafinerií, která je napojena na ropovod Družba a na ropovod IKL Ingolstadt, která kupuje ruskou ropu, a Kralupy, kde je rafinerie, která kupuje sladkou ropu z Ázerbájdžánu. Ale teď mají odstávku, protože ta ropa i po Černém moři ani by nedoplula, protože ji tam sestřelí nevím kdo. Bojuje se, je válka. Takže se to už konečně naučte! A pokud někdo chtěl sladkou ropu z Ázerbájdžánu, a je to monopolní dodávka, tak to je super, protože tam nemáte konkurenci, nezkontrolujete cenu. Takže někdo měl šmé a já vím kdo. Já to neřeknu, nemám důkaz. Už mám dost těch soudů, v pohodě. Takže sladkou ropu chtěli kluci, kšeft, a Babiš jim v tom zabránil, protože Babiš rozumí kšeftům, jejich kšeftům. Proto jsem šel do politiky, protože jsem měl toho plné zuby, když politici přišli za podnikateli a řekli: Dej mi prachy. A proč? Protože chci prachy. Proto tam byli. Takže sladká ropa... (Poznámka poslance Žáčka.) Já jsem je nedával nikomu, pane kolego, a nepokřikujte na mě. Takže sladká ropa je z jednoho zdroje a ten, kdo ji chce, chce monopolní kšeft, a proto jsem byl vždycky proti. Takže snad to i ti novináři pochopili, co tady říkám.

Takže tady máme tu kampaň a je to úplně jasné, jak to všechno funguje. To znamená, že vláda stále opakuje ty lži, ano - zadlužení, inflace, Green Deal, plynovod Polsko, stavební zákon, biosložka. Další lež. Zrušením biosložky podporujete Putinův režim, a nechť mi to někdo vyvrátí. I malé dítě pochopí, a tady jsou studenti, snad pochopí, že když v litru nafty je 6 % řepky, tak když ta řepka tam nebude, ten řepkový olej, tak to nahradí co, studenti? No zase ropa! Koho ropa? Putinova ropa! Proto Fialova vláda podporuje Putinův režim a dá mu 14 miliard navíc! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Tak to je snad trojčlenka, ne? Selský rozum, doufám, že používáte selský rozum, ne? Na to přijde každý! Takže tak to je a to jsou ty lži.

A potom jsou - takže všechno se zprivatizovalo, všechno je pryč - a potom jsou - naši práci prodávají - Dukovany, taxonomie, emisní povolenky. Měl by premiér vysvětlit, proč nepodpořil, šel proti vlastnímu poslanci Vondrovi. Proč šel proti němu? Proč nepodpořil to, proč neprosadí, aby směrnice MiFID, která umožňuje spekulaci s emisními povolenkami, proč se nezruší, proč se to nezastropuje? Tomu skutečně nerozumím.

Takže suma sumárum je to tak, že tato vláda není schopna pomoct občanům. Já neříkám, že inflace je Fialova drahota, jak to říkal pan premiér. Já říkám, že se to nedá ovlivnit, ale máte zkrátka k tomu větší příjmy. A já chápu, že pan ministr Stanjura se těší, že mu tam tečou desítky miliard, které zaplatí naši občané. To je ta inflace. A on, vláda by se měla s lidmi podělit, měla by jim vrátit ty peníze, když to dělá 24 členských států v Evropské unii. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP