(18.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jak víme, Česko zasáhla doslova inflační smršť. Zdražování je největší od roku 1993. Pádivá inflace poškodí i střední třídu, třeba jízdné na vlak zdraží o 20 %, důchodcům ale asi o 140 %, upozornil ekonom Lukáš Kovanda. No tak logicky, vláda zrušila slevy na jízdné pro ty finančně nejohroženější skupiny, studenty, důchodce. Vepřové za měsíc zdražilo o 25 %. Za měsíc zdražilo o 25 %!

Dubnová míra inflace v České republice i podle ekonomů všem vyrazila dech jak v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziroční inflace činí nyní 14,2 %, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíční inflace činí 1,8 %. Vláda Petra Fialy ale proti zdražování takřka nic nedělá, a samozřejmě se zase musíme podívat na srovnání s jinými zeměmi Evropské unie. Česká republika je v inflaci na absolutní špičce. To znamená, opět se nelze vymlouvat ani na minulou vládu, ani na válku na Ukrajině, protože je tady jasné, že to prostě vláda Petra Fialy dělá špatně, to je zcela jasné. V celé historii České republiky od roku 1993 byla vyšší meziměsíční dynamika vykázána pouze několikrát v měsíci lednu. V lednu však celkem pravidelně dochází k přeceňování, kdy jsou s novým rokem měněny ceníky. Dochází také k daňovým úpravám, například v oblasti spotřebních daní. Oboje se projevuje inflačně, upozorňuje ekonom Kovanda. Meziměsíčně letos v dubnu citelněji zdražují energie, ale také potraviny. Například vepřové zdražilo z března na duben o skoro 25 %, jak už jsem uvedl. Cukr z měsíce na měsíc přidal skoro 18 % a mouka zdražila takřka o 22 %. A to ještě znova zdůrazňuji, že zástupci zemědělců říkají, že až od teď má dojít ještě ke zdražení o 50 % u některých potravin. Takže to je v podstatě absolutně neúnosné.

Tato situace plně zasahuje už i střední třídu, to znamená drtivou většinu občanů České republiky, to znamená jak nižší střední třídu, tu příjmově nižší třídu, tak i střední třídu, což je samozřejmě kapitální problém. A já vůbec nechápu, proč je k tomu vláda absolutně netečná, a ještě nám arogantně vládní koalice vzkazuje předem, aniž slyší naše návrhy na mimořádné schůzi svolané opozicí, že program schůze zamítne, aniž sama nabízí jakákoliv řešení.

Meziročně nejvíce zdražují položky v oddíle bydlení - elektřina o zhruba 30 %, plyn o zhruba 44 %, tuhá paliva typu uhlí nebo dřeva o 24 %, teplo a teplá voda o skoro 18 %. Dramatické je rovněž zdražení potravin, což je tématem této schůze, jako je mouka. Mouka přidává více než 52 % oproti loňskému dubnu, cukr více než 25 %, mléko takřka třetinu. Ekonomové říkají, že tato pádivá inflace už je tak razantní, že se citelně podepíše na životní úrovni nejen chudších vrstev obyvatelstva, ale také střední třídy. Pro vládu představuje závažný problém, neboť frustrace a pocit zmaru obyvatelstva se v příštích měsících kriticky umocní. Za celý letošní rok je třeba počítat v průměru se zhruba 14% inflací. Česká národní banka bude nucena zvýšit svoji základní úrokovou sazbu letos až k úrovni 7 %, míní ekonom Kovanda.

České dráhy letos zdraží o úroveň inflace, což může být 15 až 20 %. Ekonomové upozorňují, že zvláště neblaze by takové zdražení dolehlo na děti, studenty a seniory, ale těm právě vláda Petra Fialy zrušila slevu na jízdné. Takže děláte úplně opačné kroky, než by bylo potřeba dělat. Hnutí SPD podporuje slevu na jízdném. Ano, může se to někomu zdát jako nesystémový krok, ale znova říkám: vždyť je to úplně katastrofa, pakliže ty nejvíce ekonomicky ohrožené skupiny padnou do úplné chudoby. Přece to je základní povinnost státu postarat se o vlastní občany, o slušné vlastní občany, kteří si nemohou pomoci sami. Pokud je řádná cena vlakové jízdenky 100 korun, platily za ni ještě v březnu tyto skupiny obyvatel jen 25 korun, nyní už však tedy platí 50 korun, a od prosince tedy až 60 korun, ale je to zdražení o 140 % během necelého roku, upozornil Kovanda.

Krátkodobým řešením zdražování je podle hnutí SPD, a znovu zopakuji naše řešení, snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což například provádí vlastenecké vlády Polska a Maďarska, zatímco vláda Petra Fialy to odmítá. Tady je skutečně směšný ten argument, jak jsme tady mluvili, o pohonných hmotách, že vláda snížila pohonné hmoty v průměru o korunu padesát, což občané ani nepoznají, s tím, že Evropská unie prý nepovoluje snížit spotřební daň více. Tak za a) jste sami přiznali, že Evropská unie České republice škodí, protože když potřebujeme pomoc občanům, tak nám to Evropská unie nedovolí, takže cizinci někde tisíce kilometrů daleko v Bruselu, kteří tady v životě ani s námi nežili ani neumí česky, rozhodují o tom, zdali český občan bude mít lepší životní úroveň, nebo ne, když to přitom lze. A za druhé je tady DPH, které tady vládní ministři zamlčeli, které snížit můžete, takže to byla neuvěřitelná argumentace. A to jste neudělali a nechcete to udělat, takže úplně zbytečně vytahujete občanům peníze z kapes.

Říkáme, že krátkodobým řešením je snížení daní na energie a pohonné hmoty a základní potraviny, což provádí právě vlastenecké vlády Polska a Maďarska, ale vláda Petra Fialy vlastenecká není, takže upřednostňuje diktát z Bruselu a servilně tomu přikyvuje. Samozřejmě, zastropování cen je také například cesta u základních potravin, také je to cesta Polska, protože než aby občané upadli do chudoby, a může se to zdát jako sebevíc nelogické řešení, je to řešení, které by zabránilo občanům padnout do finanční chudoby, protože by si prostě základní potraviny mohli koupit levněji. A znovu říkám, prostor tam je.

Systémovým řešením extrémního zdražování je odstoupit od Green Dealu EU, takzvaný zelený úděl, a systému obchodování s emisními povolenkami, což je opět Evropská unie, protože ty extrémně zdražují naši původně levnou energii, a přestat vyvážet naši elektřinu na nadnárodní burzy. Zároveň by měl ČEZ garantovat rozumnou cenu českým občanům a firmám a to je návrh zákona SPD, který tady podáváme do Sněmovny.

Ale ani jedno z toho nechce vláda Petra Fialy udělat, protože vždycky řekne: Evropská unie nám to nedovoluje. Ale koho zajímá Evropská unie v okamžiku, když nebude mít ani na jídlo a na bydlení, na základní potřeby? K čemu je takové členství, když tady opakujete tu mantru, ale občané se z toho nenají ani nezahřejí. To je pak úplně k ničemu. A i taková vláda je vlastně k ničemu, která neumí pomoci vlastním občanům a pomáhá jenom ideologii Evropské unie.

Je zároveň potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky. Mám na mysli tu potravinovou soběstačnost, budovat ji u těch potravin a u produkce potravin, které lze produkovat na území České republiky. Já si vzpomínám na ty nesmysly vloni, kdy tady představitelé současné vládní pětikoalice, tehdy v opozici, doslova vymýšleli a - snad to není vulgární - plácali nesmysly, že Okamura a SPD tady navrhuje, aby se v Čechách pěstovaly lanýže nebo pomeranče, mandarinky. Seděli si tady všichni na uších, to říkali schválně. Prostě jsou to takové nesmysly, aby poplivali zájmy České republiky, přitom o tom nikdo nemluvil. My jsme vždycky mluvili o potravinách, které lze produkovat na území České republiky, ale to jsou ty, na kterých je ovšem potravinová struktura jídla, které konzumují občané České republiky, v podstatě založena. A vy jste ten zákon zamítli, dokonce ten náš návrh zákona prošel do Senátu, prošel jednou Sněmovnou, ale poté, co to Senát vrátil, tak se pak už leklo i hnutí ANO a SPD tady zůstalo jedinou stranou, která už upozorňovala několik let, celé minulé volební období, že je potřeba budovat potravinovou bezpečnost a soběstačnost České republiky. Všichni jste se tomu - pětikoalice se tomu smála, hnutí ANO se potom zaleklo, a nakonec jsme se dostali do této situace, kdy v podstatě Česká republika nemá jakýkoli nějaký vliv, co se týče potravinové bezpečnosti, na to, jak to tady je s potravinami. Ale má vliv na ty věci, co vláda může udělat a o kterých jsem tady hovořil, a to vláda nedělá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP