(18.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Následuje faktická poznámka pana poslance Nováka. Připraví se pan poslanec Lang. Pan poslanec Novák nechce využít faktickou poznámku, tak následuje pan poslanec Lang. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Jsem rád, že jeden z předřečníků nám sdělil, že hnutí ANO mělo jednoho ministra vnitra - ano, byl to úspěšný ministr vnitra v té jinak poměrně zvláštní situaci. Hnutí ANO nemělo rezort Ministerstva vnitra, byli jsme menšinová vláda, byla tam určitá míra kompromisů a více k tomu zmiňovat nebudu.

A to, jak vláda zvládá či nezvládá situaci, já vám jenom přečtu pár údajů. Hnutí ANO v dubnovém výzkumu veřejného mínění 30,1, ODS 19,6, SPD 14,3, STAN 7,8. A tím končíme. Piráti 4,6, KDU-ČSL 4 a TOP 09 3,3 %. Toto si myslí občané České republiky za měsíc duben o tom, jak současná pravicová vláda vládne a jak zvládá či nezvládá mimo jiné i krizi spojenou s lex Ukrajina. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pokračuje paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Musím určitě zareagovat na pana poslance Petra Letochu, prostřednictvím pana předsedajícího. Víte, kdo zvládl nejlépe první vlnu uprchlické krize? Starostové, hejtmani, hasiči, policisté, záchranáři, zdravotníci, a především občané, kteří poskytli ubytování, poskytli finanční prostředky, poskytli humanitární pomoc. Ano, a ti si zaslouží to poděkování.

Ale teď přichází ten adaptační, integrační proces, který musí mít v ruce vláda, potažmo ministr vnitra, který je národním koordinátorem, a já v současné chvíli vidím, že je v tom chaos, je v tom nepřehlednost, nikdo nemá informace. Běžte mezi lidi, tak se těch lidí zeptejte, zeptejte se těch starostů. Ty věci prostě nefungují. Nemáme tady plán, pořád se nám slibuje, předložený nebyl. A já vůbec nechápu, jak tady můžete říct, že něco je dobře? Vy asi neposloucháte primátora Hřiba a ostatní? Proč máme uprchlíky na nádraží? Proč to nikdo neřeší? A další věci. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše faktická poznámka vyvolala faktickou poznámku pana poslance Lochmana. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Budu se to snažit urychlovat během. Já jsem se tam zeptal kolegů starostů, jak jste mi doporučovala, prostřednictvím předsedajícího. Oni jsou spokojeni. Jinak s vámi souhlasím. Díky našim občanům, díky hejtmanům, díky starostům se ta krize povedla zvládnout a teď dostali dobrý rámec od vlády a dobrou motivaci a měli příklad, kterým se mohli taky řídit. Co jim vláda nestihla dát, co jim stát nezajistil, si byli schopni zajistit sami a za to jim patří dík, s tím souhlasím.

Jinak prosím vás, neprotiřečte si. Jeden váš kolega říká, nebo jeden z kolegů tady z opozice říkal, že vláda to dělá blbě se stanovými tábory a s dočasným ubytováním, a vy zase říkáte, že vlastně s tím nic nedělá. Tak já nevím, z čeho si mám vybrat. Buď něco dělají, nebo nic nedělají. Jestli nic nedělají, tak je samozřejmě budete kritizovat, že nic nedělají, ale oni něco dělají, tak je zase kritizujete za to, že něco dělají. A to se v danou chvíli děje. Takže prosím vás, neprotiřečte si, a když tak buďte konkrétní. A já se budu snažit zdržet se faktických poznámek, abychom se mohli posunout dál, přátelé.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Letochy. Připraví se pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Petr Letocha: Omlouvám se, že vám to beru, ale už jsem opravdu vystupovat nechtěl, nicméně mi to nedá. Dneska na výboru pro bezpečnost nám bylo vyčítáno, že tady vlastně zneužíváme usnesení z výboru pro bezpečnost. Já si nemyslím, že by to bylo zneužívání, protože přesně proto tady ta usnesení dáváme.

A rád bych reagovat, vaším prostřednictvím, na paní místopředsedkyni, která tvrdí, že situaci zvládli starostové, hejtmani a tak dále a tak dále. S tím se všichni naprosto ztotožňujeme, ale také tvrdím, že jste trošku změnili názor, ale změnili jste ho pozdě, protože přesně toho 16. dubna jsme se na výboru pro bezpečnost v rámci usnesení - a dovolte mi to přečíst - kdy "bezpečnostní výbor bere na vědomí poskytnuté informace k dokumentu Stanovení strategických priorit vlády ČR ke zvládání uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu a podporuje a oceňuje kroky vlády a jednotlivých ministerstev ohledně řešení současné krizi". V dalším bodě je: "oceňuje práci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru České republiky, odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra České republiky, jednotlivých krajů, měst a obcí, pracovníků školství, neziskových organizací, úřadů práce a všech ostatních, kteří se zúčastnili zvládání uprchlické krize". Tím chci tedy říct, že toto usnesení bylo schváleno jednohlasně, 14 členů výboru pro bezpečnost, což tehdy bylo - všichni, kteří byli zúčastněni, byli pro toto usnesení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pokračuje pan poslanec Foldyna s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Pane předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, prosím vás, přestaňte se tady dohadovat, jestli vláda zvládá, nebo nezvládá tu krizi. Ona ji naprosto zvládá, naše vláda zvládá perfektně Ukrajinu. Jediné, co nezvládá, je Česká republika - inflace, drahota, to všechno, co na lidi přichází, tak to vás vůbec nezajímá. Vy zvládáte Ukrajinu a nějakou migrační krizi super, je to perfektní. Akorát jste zapomněli, že jste byli zvoleni občany České republiky, abyste se starali o ně. Zeptejte se jich, co budou dělat ty mámy samoživitelky a ty rodiny z chudých. Co budou dělat? Až pojedou na dovolenou, to ještě tak přečkají, nebo půjdou někam na příměstský tábor, jestli se na ně dostane řada. Přijdou nakoupit dětem věci v srpnu do školy, v září na ně spadnou první vánoční koule v Tesku a ty ceny, které na ně přijdou, a omdlí a poženou vás klackem, protože už toho mají plné zuby. Padají vám preference. Vy nevidíte, kam vám to jde? My se tady dohadujeme furt o nějaké krizi. Zvládáte perfektně Ukrajinu, děláte to výborně, dostanete pochvalu, až poletíte do Spojených států. Ale prosím vás, začněte dělat pro občany České republiky, ti vás zvolili. Děkuju. (Tleskají poslanci SPD a ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Lang, stále jsme ve faktických poznámkách. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: No, pane Letocho, prostřednictvím pana předsedajícího, k tomu usnesení - máte pravdu, že jsme tehdy vzali na vědomí ten dokument. A to, že jsme podpořili kroky vlády, bylo v širším kontextu. Nebyly tam ty kroky konkrétní, měli jsme k nim výhrady a nebylo to stoprocentní. A můžu vám garantovat a panu předsedovi, že jednotné usnesení u nás už neuvidíte. Já vám nepodpořím vůbec nic, protože vy jste ho teď zneužil. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang, připraví se pan ministr Kupka.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo. Ve své podstatě můj předřečník to všechno řekl za mě, já říkám úplně to samé. V bezpečnostním výboru je 8 vládních poslanců, nás je tam 6 a 1 zástupce SPD - 8 : 7. Vy si prohlasujete cokoli. Podruhé tady zaznělo ze strany vládní koalice opravdu zneužití toho usnesení bezpečnostního výboru. To bylo široké, my jsme vždycky řekli, že budeme podporovat ty věci, ale tak ze 70 % dejme tomu s tím můžeme nějakým způsobem souhlasit, ze 30, ze 40 % máme na to možná jiný opoziční názor. A nám je tady už podruhé řečeno: Co vlastně vy si vůbec dovolujete tady něco říkat, když bezpečnostní výbor jako garanční výbor to odsouhlasil. Takto to opravdu nebylo. Za mě také minimálně zdržení, neboť velice opatrně dneska budeme něco odsouhlasovat na bezpečnostním výboru panu předsedovi nebo případně kolegům z bezpečnostního výboru z pravé strany spektra, protože toho zneužívají. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan ministr Kupka zrušil svoji faktickou poznámku. Potom je tedy na řadě pan poslanec Žáček, zatím poslední přihlášený k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Nechal jsem se vyprovokovat, musím to říct, explicitním oslovením pana kolegy Králíčka a dalšími. Kolegům, kteří jsou zde první volební období - také jsem dělal tu samou chybu na začátku, že jsem se snažil odpovídat na všechno, na každý nesmysl, na každou hloupost, která zde zazní. V druhém volebním období už má člověk trošku odstup a některé věci vynechává. Nicméně já bych ještě trošku přilil do ohně - paměť je strašlivá věc, zapomínáme všichni. To usnesení, na které se tady odkazujeme, které už po mně podruhé tady pan kolega přečetl, to dokonce formuloval pan místopředseda výboru pro bezpečnost za ANO Jirka Mašek. Tak jenom abyste věděli, jakou chybu jste tenkrát politickou udělali, a dneska, jestli kritizujete nás, tak prostě kritizujte sebe. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP