(18.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Zlínský a jeho faktická poznámka, připraví se pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já se na to podívám trošku z jiného hlediska. Tady zazněla slova o tom, že pandemie a migrační vlna takového rozsahu nešla předvídat. Já mám na to trošku opačný názor, protože někteří experti upozorňovali na to, že pokud přijde pandemie velkého rozsahu, tak to bude nějaký takový typ pandemie, který nakonec nastal. A co se týká migrační vlny, tak se obávám, že může přijít v budoucnu ještě větší migrační vlna a ještě větší migrační a jiné problémy a to vyplývá jenom z toho, že pokud se podíváme do historie, co prožívali naši předkové a co se odehrávalo dříve, tak si myslím, že nenastal konec dějin, ale dějiny pokračují dál, a musíme se připravit na další krizové situace a předvídat, jaké mohou nastat. Nežijeme v ráji, ale žijeme v reálném světě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje pan poslanec Králíček, připraví se pan poslanec Lochman. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych chtěl reagovat na svého předřečníka, pana kolegu Letochu. Já jsem na tom výboru taky byl a asi jsem tedy slyšel něco jiného, protože já si myslím, že jsme takovou odpověď, kterou jste prezentoval vy, nedostali, a navíc si myslím, že se začalo fotit až 26. dubna. Já se domnívám, že tam ta odpověď nepadla. A i kdyby padla, nám nešlo o odpovědi. My jsme chtěli pouze na základě zkušeností našeho kolegy něco doporučit. Vy jste to dělali v minulosti taky. Něco jsme vzali v potaz, něco ne, ale tady se neudělalo vůbec nic. Vy tvrdíte, že tam padla vaše odpověď, já s tím nesouhlasím a podle mě jediný, kdo nás může rozsoudit, bude pan ministr vnitra. Takže dávám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do přítomnosti pana ministra vnitra. (Ministr právě vchází do sálu.)

A už je tady, tak já ten návrh stahuji, a jenom bych chtěl okomentovat, že na jednu stranu pana ministra vnitra obdivuji, že tu vlajku tady drží sám, protože já bych čekal, že u tak důležitého zákona... (Ozývá se ministryně Černochová ze svého místa, před řečníkem stojí ministr zahraničních věcí.) Já jsem nedomluvil ještě, paní ministryně. Já bych čekal, že u tak důležitého zákona tu bude i pan ministr Jurečka a pan ministr Válek, protože tam jsou i důležité věci, které se týkají sociálních věcí a zdravotnictví. Takže na druhou stranu musím také být korektní a pozitivní vůči panu ministrovi.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Lochmana, připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Vážení kolegové, jak vidíte, pan ministr vnitra je tu, jen si pan Králíček usmyslí. Já mám opravdu jenom jednu faktickou, pro pana předsedajícího, opravdu podle jednacího řádu faktickou. Pan kolega Králíček říkal, že ANO nemělo ani jednoho ministra vnitra v minulých vládách. Třináctý ministr vnitra ČR (Čte z mobilu.), ve funkci 13. prosince 2017 až 27. června 2018 - Lubomír Metnar. Chápu, že někteří lidi možná nejsou tak výrazní, já jsem tu nebyl, ale číst umím. Chápu, že se můžete zmýlit, ale předpokládám, že byste si mohl, pane kolego, pamatovat, kdo byl váš ministr, když byl z vašeho klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Nachera. Máte slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já jsem chtěl původně mluvit k pozměňovacímu návrhu, který tady načetl můj kolega Ryba, k tomu se asi ještě přihlásím, abych na to upoutal vaši pozornost, protože tady skoro nikdo nesedí. Ale teď musím reagovat na své předřečníky z pětikoalice. Vy jste tady možná někteří nebyli, ale ono to má některé podobné prvky. Tenkrát ten covid byla pro všechny novinka, a i přesto jste jako opozice po nás chtěli fakt jako velké detaily - vývoje, opatření, jak to bude navazovat, scénáře a podobně. To znamená, teď aby ti samí lidé se divili, že to chceme my u něčeho, co je také nové tou robustností - nikoliv to, že to existuje, ta robustnost je nová - ale jinak tady migrační krize byly a opakují se, ale ta robustnost je nová, to tady taky nikdo neříká, tak teď se divit, že my chceme to samé, tak mně přijde přinejmenším zvláštní, kolegové. To je první poznámka.

A druhá poznámka. On už to tady začal Robert Králíček a já bych to zdůraznil. My tady probíráme docela důležitou věc, která se jmenuje lex Ukrajina II, a když se podívám, tak tady opět jako vždy sedí jenom ministr vnitra, který tady sedí vždycky - nouzový stav, pandemický zákon, ten tady vždycky prosedí celý den, to je v pořádku, ale z členů vlády jsou tady v průměru dva až tři ministři z osmnácti. Dobře, teď jsou tady možná čtyři, nevím, ale z osmnácti. Teď si představte, kdyby tady za předchozí vlády seděli čtyři ministři z celé vlády u takhle důležité normy, kterou tady nikdo neobstruuje, jenom se ptáme, vy byste byli první, co byste nám to vyčítali. A vidíte, my jsme velkorysost sama.

Děkuji, že přišel i pan ministr dopravy. (Během projevu stojící ministr dopravy Kupka si šel sednout do lavice před řečníkem.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas - děkuji. Další faktická poznámka pan poslanec Letocha, připraví se pan ministr Rakušan.

 

Poslanec Petr Letocha: Já bych chtěl velmi stručně reagovat na to, jak tady padlo, že vláda na nás zapomněla. Já bych chtěl připomenout, že zrovna z opozičních úst jsem tady velmi často slyšel: Vláda neřeší nic jiného než covid, vláda řeší covid, vláda neřeší nic jiného. Taky si pamatuji, jak 24. února, možná poprvé v historii Sněmovny, Sněmovna zasedala v den, kdy byla svolána. Takto jsme řešili usnesení, kterým všichni jednotně, za což děkuji, odsoudili ruskou agresi. Ale myslím si, že od té doby nikdo nemůže říct, že vláda tady nic nedělala, naopak. Vláda tu krizi zvládá a opozice v současné chvíli se stébla chytá a hledá různé důvody, jak by navodila narativ, že se tady jednoduše vládě nic nedaří. Ale není to pravda, vláda uprchlickou vlnu zvládla. Děkuji. (Ozývá se potlesk zprava, nesouhlasné poznámky zleva, někteří opoziční poslanci postávají před svými lavicemi.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní k faktické poznámce poprosím pana ministra Rakušana, připraví se pan poslanec Králíček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Trpělivě čekám ještě na nějaká vyjádření, píšu si poznámky a potom budu v klidu odpovídat na vaše otázky. Moc děkuju opozičním poslancům za tu starost o mě, za péči i za chválu. Moc děkuju, já to vydržím, možná bych to zvládl i bez toho, ale povzbudilo mě to. Povzbudilo mě to do dalších hodin poslouchání našich zajímavých diskusí.

Já jsem chtěl reagovat velmi podobně, jako reagoval můj předřečník, k paní kolegyni, prostřednictvím pana předsedajícího. Vláda nic neudělala? Vláda, která svolala okamžitě krizový štáb ještě na ten víkend, kdy bylo bezprostředně po té události, kdy jsme s celým krizovým štábem strávili celý víkend na Ministerstvu vnitra, abychom s tím principem, který funguje doteď, Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině, nadefinovaná do detailu, přišli tři dny po tom, co začala ukrajinská krize? My jsme vytvořili systém, který funguje doteď, my jsme vytvořili systém, který se osvědčil, a ten systém jsme vytvořili jako první země v Evropské unii. To znamená, že naše vláda se naopak osvědčila zásadním způsobem, a byli jsme schopni tu vlnu, která byla bezprecedentní, zvládat od začátku uprchlické krize.

Nevidíme si do pusy, když říkáme takové věty. A to, že to zvládly starostky a starostové, že to zvládli hejtmani, to je pravda, zvládli to skvěle. Ale ten systém, který funguje doteď, nastavila vláda. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje faktická poznámka pana poslance Králíčka, připraví se pan poslanec Novák.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobrá, tak já už tedy pana ministra chválit nebudu, aby to neměl ještě těžší.

Já bych jenom zareagoval na pana Lochmana, prostřednictvím předsedajícího. Máte pravdu, zmýlil jsem se, měli jsme několik měsíců menšinové vlády bez důvěry ministra vnitra. A jestli chcete, aby za tu dobu ministr vnitra menšinové vlády, která měla podle tehdejší opozice svítit a topit, spravil všechny ty věci, tak je to úplně stejné, jako kdybych chtěl po panu ministru Rakušanovi, aby mi ty migrační věci dodal za čtrnáct dnů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP