(19.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Zároveň bych chtěl upozornit na jednu věc, která v diskusi také nebyla dána také úplně přesně. Nebudeme tu humanitární dávku v penězích dávat těm, kteří ve státních institucích dostávají kontrolovaně jídlo, hygienické zázemí, to znamená veškeré zaopatření - v tom státem garantovaném ubytování, to je potřeba si ještě říci. A tady bylo poukazováno: potom ti lidé nebudou mít kapesné ani na hračky a podobně. Jsou to státní zařízení, kde k takovým věcem, jako je další vybavení, určitě mají velmi dobrý přístup.

Tady na tom jsem snad odpověděl, CIS - HUMPO jsem odpověděl.

Dočasná ochrana 360 000 lidí - je to pravda? A já to tady zkusím vysvětlit vám všem. Doufám, že budu mít větší pochopení než u paní místopředsedkyně, která stále mé vysvětlení nebyla ochotna zavnímat. Takže ještě jednou. My jsme samozřejmě měli nějaké odhady o přítomnosti a odchodech lidí, které vycházely z hraničních zemí, to znamená od Frontexu. Ano, tam byl výpočet, pracovní výpočet, že Českou republiku skutečně mohlo opustit 100 až 140 tisíc lidí. To byl pracovní model Frontexu, jediné číslo, které jsem v té době měl k dispozici. Protože se nám to nezdálo, a právě z interakce s hejtmany jsme měli pocit a informace, že těch lidí tady objektivně bude více, zadali jsme, jak dohodl pan hejtman Vondrák s panem generálním ředitelem Vlčkem, šetření v určitých ORP, kde jsme došli k tomu, že 75 až 80 % je na území České republiky. Z toho vyšlo aktualizované číslo - ne z leknutí, ale na základě nějakého průzkumu - že by na území České republiky se mělo podle sofistikovaných odhadů nacházet okolo 300 000 lidí. To není nějaká změna, že jsem se vyspal, to je nějaký postup v tom, jak se dostáváme k tomu, co po nás chcete, k datům, se kterými pracujeme. A my vám tady oznamujeme, jak se k těm datům dostáváme, jaký je v tom progres, a tato data se odrážejí do celého pružného strategického systému, který řídí strategická skupina pod Ústředním krizovým štábem, která má zpracovaný rozsáhlý dokument, rozsáhlé IT nástroje a prezentace, které teď dopracovává, nabízí. Každý z těch pracovních týmů má jasný termín, má jasně dané úkoly a my vám to rádi představíme, ale je nefér poznámka, že jsem dneska něco nepředstavil na bezpečnostním výboru. Já jsem vám to přislíbil představit, až to bude zařazeno na bezpečnostní výbor. Ministr vnitra neurčuje program bezpečnostního výboru - nezlobte se na mě, neurčuje. Pokud příští týden toto bude zařazeno na program bezpečnostního výboru, jsem připraven vám tyto informace ve velké míře v detailu sdělit.

Potom tady mám informaci o tom, že stát platí něco ukrajinským pojištěncům. Stát neplatí nic pojištěncům, prosím pěkně, stát platí zdravotním pojišťovnám. Ty peníze nikde nezmizí, ty peníze zůstávají zdravotním pojišťovnám, které potom platí zdravotní péči v České republice. Stát těm pojištěncům jako takovým do ruky a do kapsy nic nedává a ty peníze nikde v tom systému nezmizí.

Byly tady dotazy na to, kolik procent lidí pracuje na dohodu, kolik pracuje v rámci těch 65 000 lidí na trvalý pracovní poměr. Ta čísla ještě přesně pro vás zjistím, je to požadavek náš na MPSV, ale i kdyby ti lidé pracovali na dohodu, tak to lze v mnoha případech přece pochopit. Ti lidé nevědí, jestli tady v září budou. A to není jenom tak, že by zlí čeští zaměstnavatelé je nutili do toho, aby šli na dohodu. Ti lidé mnohokrát tu dohodu sami aktivně chtějí.

A potom ten údaj, který tady stále chcete: kolik lidí nastoupí do škol, kolik lidí tady bude v systému - nevíme. My fakt nevíme, kolik lidí tady bude v září, a nebudeme to vědět ani v srpnu, protože pokud by ten konflikt někam směřoval, mnoho lidí se může vrátit, a mezi samotnými uprchlíky ještě teď nemají sami jasno, zda v České republice zůstanou, nebo nezůstanou a na jakou dobu. Samozřejmě tato dotazování děláme. Ano, chceme využít zápisů do škol, plánujeme to organizačně, ke sběru dalších nutných dat, dotazů, dokdy tady ti lidé chtějí být, jak dlouho tady chtějí být, jak jsou zaměstnáni, v jakém poměru. A tohle všechno je v rámci strategického plánování toho, co máme pod kontrolou, od začátku to plánujeme. Ve strategické skupině jsou zástupci všech relevantních ministerstev, schází se každý týden a na rozdíl od předchozí vlády jsme nevybočili z krizového řízení. Nevytvořili jsme žádné duplicity systému, nevytvořili jsme žádné rady, které by nebyly nikam zařazeny, ale všechno řídí Ústřední krizový štáb, který zřizuje svá pracovní tělesa, a ta pracovní tělesa zřizují případně nějaké externí skupiny.

Víte, já tady sleduji veletrh nápadů a je to dobře, to je úkol opozice, jenom je mi trochu líto, že ve chvíli, když jste tady každý týden losovali nějaká covidová opatření, veletrh nápadů od vás nepřicházel. Tehdy jste je neměli, tehdy jste tady poslušně poslouchali a přihlíželi tomu, že ten plán reálně nebyl a že se tady poměrně dost zmatkovalo.

A na pana kolegu Okamuru, který tady nějak hodnotil můj dům: ano, mám dům, rozhodně ne tak velký jako vy, s pár místnostmi, a od začátku ukrajinské krize tam dva Ukrajince ubytovávám. Děkuju za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek.

Nicméně si dovolím ještě přečíst omluvy. Mezi sedmou hodinou a půlnocí se z důvodu nemoci omlouvá pan kolega poslanec Feranec a od půl osmé do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Svoboda.

Ještě připomenu, že hlasuji s náhradní kartou číslo 26.

Nyní tedy k faktickým poznámkám. První s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brázdil, připraví se pan poslanec Kobza. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Pane ministře Rakušane, vím, že to nemáte lehké, je to složitá doba. Ale prosím, mluvíte o tom, že máte všechno pod kontrolou, že máte strategické plánování a všechno máte pod kontrolou, a přitom některým Ukrajincům říkáte: Už jsme vyčerpaní, a pak údajně máme i špatné informace.

Kolegyně a kolegové, málokdo z vás to četl, ale v té strategii na straně 26 a 27 je uvedeno, že naše republika, lékaři, zdravotnictví, se fláká a na číslech se tady přímo dokumentuje, že praktičtí lékaři jsou vytíženi jenom ze 41 %, jejich vytíženost, jejich poptávka, je jenom 41 %, dokonce pediatři mají jenom 83. Ti nemají kam skočit, jsou vyčerpaní, jsou staří, nestíhají vlastní děcka, a vy píšete, že je to jenom 83 %. Dokonce stomatologové prý jedou jenom na 49 %! Je problém dnes najít stomatologa a my tady říkáme - ne my, já vůbec ne, ne vy, ale někdo to připravil, já vám to nedávám za vinu, on vám to někdo připravil, já vím, že máte z rodiny i lékaře, v minulém volebním období jsme se bavili o záchranařině, já vím, že jste to neudělal vy, ale někdo vám to připravil - dokonce mluví o tom, že gynekologové jedou jenom na 52 %. No tak ale potom jestli takovéto informace - dostali jsme je všichni na stůl - jestli toto jsou validní informace, ze kterých vycházíme, tak se nezlobte, že občas řekneme: No, není to úplně ideální. Promiňte, snad jsem nebyl příliš ostrý. Jen jsem chtěl říct, že tam je chyba, ta chyba je zásadní. Já nevím, kdo to zpracovával, protože to neodpovídá. To by naše zdravotnictví vypadalo, že fakt tady nemají do čeho lékaři a zdravotnictví hrábnout. Ono je to úplně jinak.

Proto ten můj pozměňující návrh, ale to už jsem říkal. Třeba to podpoříte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkný podvečer. Budeme pokračovat v sérii faktických poznámek. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Kobza, pak pan poslanec Aleš Juchelka a další. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, já jsem poslouchal velmi pečlivě váš projev a dovolil bych si vrátit se k němu, protože zřejmě při všech těch starostech o uprchlíky se k vám nějak nedostala informace, že v naší zemi je 20 000 registrovaných bezdomovců, přičemž skutečnost je daleko tristnější. A mě by moc zajímalo, když máte takovou péči o maďarské státní příslušníky, co děláte pro naše vlastní bezdomovce, jakým způsobem se staráte o ně, aby byli v teple, zaopatřeni jídlem, dostali dávky, stejně jako se staráte o ty maďarské. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP